Германия удължава локдауна до март?

Ситуацията в болниците остава критична
29 дек 2020 17:00, Петя Славова
26
Германия удължава локдауна до март?
Снимка: БГНЕС

Локдаунът в Германия най-вероятно ще бъде удължен. Това става ясно от изказвания на водещи политици. Някои дори предполагат, че германците ще живеят с ограничения до март, предава "Дойче Веле".

Жертвите на COVID-19 в Германия са вече над 30 000. А ситуацията в болниците остава критична - леглата в интензивните отделения са все по-малко, медицинският персонал е на ръба на силите си. На този фон удължаването на локдауна в страната става все по-вероятно.

На 5 януари ще знаем повече

Засега пълните ограничения важат до 10 януари - магазините са затворени (освен тези за стоки от първа необходимост), ресторантите, кафенетата, театрите и кината - също. Още преди зимната ваканция голяма част от учениците преминаха към дигитално обучение от дома. А контактите са силно ограничени. "Очаквам, че на 5 януари, когато се срещнем следващия път, няма да можем да преценим с точност развитието и затова ще се наложи да удължим локдауна", каза шефът на канцлерската служба Хелге Браун в интервю за телевизия RTL.

Още по темата

И премиерът на провинция Саарланд Тобиас Ханс се изказа по подобен начин. Според него, "локдаунът трябва да бъде удължен". А премиерът на Тюрингия Бодо Рамелоу предполага, че "ще трябва да живеем с ограничения до март". Когато Меркел се срещне с премиерите на отделните провинции на 5 януари, надали ще стане дума за разхлабване на мерките, смята той. "Всички ние сме на мнение, че локдаунът трябва да бъде удължен", каза още той в интервю за Германската редакционна мрежа.

Улрике Демер, говорителка на федералното правителство, отправи апел към гражданите да се пазят особено много и да "се наслаждават внимателно" на празниците, тъй като броят на новозаразените все още е твърде висок.

Започналото след Коледа имунизиране на населението е само малък проблясък на надежда. Министърът на здравеопазването Йенс Шпан моли за търпение. По думите му, производството на ваксини е сложен процес и не може да бъде увеличено изведнъж. Федералното правителство и производителите BioNTech и Pfizer правят всичко възможно, за да подсигурят нови цехове както в град Марбург в провинция Хесен. "Нашата цел е още през февруари-март да разкрием производство и там. Това би повишило значително количеството на произвежданите ваксини", каза Шпан.

Болниците в Германия - скоро без пари?

Днес, 29 декември, институтът "Роберт Кох" обяви, че в страната има 12 892 новозаразени за последните 24 часа. Така от началото на пандемията досега броят на положително тестваните лица е над 1,66 милиона. Жертвите на Ковид-19 са 30 978.

Същевременно Германското дружество на болниците бие тревога. "Ако федералното правителство не увеличи помощите още през първото тримесечие на 2021 година, много клиники няма да могат да плащат заплатите на служителите си", обяви президентът на дружеството Гералд Гас. Болниците отменят от месеци планови операции, поради това финансовите им средства са силно ограничени.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


26
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
24
1
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Аз пък не мога да разбера заглавието...Това въпрос ли е или съобщение?Бъдете здрави!
23
1
 
3
 
! Отговори
Bili преди 3 години
до сата НАТО - полезен съвет, благодаря. нещата на там отиват.
22
2
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Докато парите ви все още струват нещо, подайте заявление в служба КОС във вашето РПУ и си купете по един пистолет. Имате право на пистолет с 50 патрона за САМООТБРАНА.
21
1
 
7
 
! Отговори
Сата НАТО преди 3 години
Докато парите ви все още струват нещо, подайте заявление в служба КОС във вашето РПУ и си купете по един пистолет. Имате право на пистолет с 50 патрона за САМООТБРАНА.
20
1
 
12
 
! Отговори
Киро преди 3 години
Всеки може да разгледа страницата на РКИ и да види сам цифрите. 22 хил. от общо 30 хил. починали са над 80 г. А от 0 до 59 години има около 1200 починали от 1,3 млн. доказани случаи, всичко това е достъпно на страницата, смъртността на база доказани случаи до 60 г. е 0,1% няма смисъл да се коментира, че пак на страницата на РКИ пише, че случаите са 5-10 пъти повече, демек вероятността да умре някой до 60 години е 1-2 на 10000, но дори и 1 на 1000 е смешно. Да ваксинират хората над 70 години.
19
2
 
17
 
! Отговори
Bili преди 3 години
за ваксините ще кажат - докат не сте на 100% ваксинирани нема отпускане! настройват хората едни срещу други - ентелегенциата дето следва наУката и простите, дето ни е страх. ще ревнат ваксинираните що нема улабване?! - и ОП, ваксинационен паспорт - може да одите на ресторантите. другите в изолационни лагери.после - а *** то ваксината пази за 2 години - аре на ново, целото упражнение...
18
0
 
1
 
! Отговори
S преди 3 години
Не са на училище от 16.12
17
0
 
5
 
! Отговори
Bili преди 3 години
до зоро - училищата са онлайн от средата на декември, засега до 11 януари, ама надали...
16
2
 
20
 
! Отговори
Bili преди 3 години
това няма да продължи до март...а още 5-7 години...отпускане - стегане -отпускане - стегане, и за всеко стегане сме виновни ние дето не изпълняваме наредбите...концентрационни лагери нема - сега се строят изолационни лагери. там ще слагат онези без имунен паспорт...
15
2
 
5
 
! Отговори
Зоро преди 3 години
Нали казваха, че си учили в училищата? Писаха го сто пъти? Кое верно? Минали ли са онлайн или не?Ако не са минали, не се учудвам, че болните растат!
14
1
 
15
 
! Отговори
Пророк преди 3 години
Сега Боко ще види, ще завиди, и после и нас ще затвори до края на Март. И от избори нема да има нужда. Март, ама коя година?
13
2
 
35
 
! Отговори
Ваня преди 3 години
Важното е да има геноцид и дискриминация към тези, които са затворени нищо друго. Хората се събират къде ли не, коли, вили, фургони кой къде намери да пие. Но важното е да се смачкат тези, които просто искат да работят нормално за да издържат семействата си. Дано има справедливост рано или късно.
12
3
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Сайта краде и поства Новини на всеки 5 до 10 мин. То така всеки може да си направи сайт и само да краде и поставя от интернетДо къде я докараха Борисовите Некадърници
11
4
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Да крадеш Новините на другите , няма по крадливо Племе от тоа сайт на Инвестор АГНяма офицялна Информация че се удължава локдауна
10
0
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
До Само Статистика Да, ама я ги виж по месеци и седмици. Колко от тяха са за последните два месеца? Май изобщо не разбираш от статистика.
9
3
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Я ..Ко става ресторантчета кафета ,хотелчета ,хората затварят до март ,вие искате да работите на 31 декември)
8
2
 
20
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Нормално е защото онзи психопат не се знае,какво може да направи. Как доживяхме да създадем нов фашизъм? Глобален и много опасен.
7
1
 
22
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Всичката Мара Втасала,че сме почнали да речем и на чужд гръб!Ако швабите нявга я закъсат,то ние вече ще сме отдавна в небитието!
6
5
 
34
 
! Отговори
Само Статистика преди 3 години
Миналата година в Германия са починали 900 715 човекаТази година - до днес са починали 901 099 - около 400 човека повече, по един на ден повече!!!Ама болниците се задъхвали - от този 1 човек ли???Източника на цифрите е ООН (//countrymeters.info/de/Germany)
5
2
 
25
 
! Отговори
Авертас преди 3 години
Като няма какво да ни кажат, ни плашат с чуждия пример. Така се създава имунитет към медийната простотия. Съвсем скоро аудиторията така ще се отдръпне и от ТВ, и от сайтовете, че съществуването им ще стане напълно излишно. Не може безкрайно да натискат бутона "ти си безпомощен". Кой по-рано, кой по-късно, но всеки ще си спомни, че неволята учи и ще се освободи от мединото иго.