По погрешка: 8 души получиха пет дози на ваксина срещу коронавирус

Досега няма сериозни последици за тяхното здраве
29 дек 2020 20:38, Петя Славова
33
По погрешка: 8 души получиха пет дози на ваксина срещу коронавирус
Снимка: Bloomberg.com

Осем служители на германски старчески дом получиха по пет дози от ваксината срещу новия коронавирус по погрешка в неделя. Досега няма сериозни последици за тяхното здраве. Седемте жени и един мъж на възраст от 38 до 54 години са работили в старчески дом в Щралзунд в североизточната част на страната.

Всички те са сред тези, които получават приоритетно ваксината на Pfizer-BioNTech през уикенда, докладва френската държавна медийна корпорация Franceinfo.

Всички те незабавно са били информирани за допуснатата грешка. Четирима са били приети в болница със слаби грипоподобни симптоми, а останалите са се прибрали у дома. "Съжалявам дълбоко за случилото се", каза областният здравен ръководител, уверявайки, че това са само единични случаи на човешка грешка.

"Пожелавам на всички, с които се е случило това, да избегнат сериозни странични ефекти", добави той, цитиран от "Фокус".

Германската компания BioNTech, която разработи ваксината, стартира ваксинации в няколко европейски страни през уикенда и преди това съобщи, че превишаването на нормалната доза по време на проучването не води до сериозни странични ефекти. Разработена за по-малко от година, тази ваксина изисква две инжекции от 0,3 ml с интервал от 2-3 седмици. Предлага се във флакони, чието съдържание след разтваряне трябва да е достатъчно за пет дози.

Германските санитарни власти също заявиха, че флаконът може да съдържа шест дози. Според говорителя на Министерството на здравеопазването, всеки флакон има "малък излишък", което може да е достатъчно за шеста инжекция. Въпреки това, правителството на Ангела Меркел призовава здравните служители "в никакъв случай" да не използват излишъка от няколко ампули, за да съберат за допълнителна доза.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


33
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
7
0
 
5
 
! Отговори
Вуте преди 3 години
Ние тука сме ларж, на наща герберастия, ще им ударят 2х2 само...Отстъпваме им и наще...
6
1
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
До Анонимен 2 Защо не са ги направили единични питаш? Ами голем разход бе! Нагласили са се за няколко Милиарда шишенца да продадат! Едно шишенце - 5 ваксини по 18 долара едната. Всеки цент им е важен!
5
1
 
17
 
! Отговори
Хаха преди 3 години
Тоя сега като пикаят и режат ламарина.
4
2
 
24
 
! Отговори
nekoj преди 3 години
Абе да не пробутват 'гола вода' за ваксина (срещу съответната цена де)?То два аспирина да вземеш вместо един - и си имаш проблеми, а да ти шибнат 5 ваксини от "най модерната, най безопасната, най хубавата васксина' - и ти няма нищо???Егати измамата!
3
0
 
21
 
! Отговори
Бройлер преди 3 години
Тези са ги напомпали като холандски бройлери.
2
0
 
16
 
! Отговори
Некой преди 3 години
ще могат да летят
1
3
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Защо просто не направиха всяка доза да е 0.3ml и директно да се слага а набутаха 5 дози в един флакон.