След труса в Хърватия: 7 загинали, десетки затрупани и ранени

Земетресението бе със сила 6.4 по Рихтер
30 дек 2020 07:00,
2
След труса в Хърватия: 7 загинали, десетки затрупани и ранени
Снимка: БГНЕС

Третото земетресение в Хърватия за последните 24 часа е убило 7 души, според данните до момента. Сред тях има 12-годишно дете. Трусът бе със сила 6.4 по Рихтер, съобщава БНТ.

Има десетки ранени и затрупани. Спасители откриха тялото на последния загинал досега в църква.

В епицентъра - град Петрине тази вечер са спасени 6-ма души. Градът е сринат.

Още по темата

Жителите преживели истински ужас и някои от страх са скачали от покривите на къщите.

Полетите над Загреб прекъснаха заради повреда на контролната кула на летището. Като мярка за безопасност в съседна Словения спряха атомната централа Кръшко.

Земетресението е усетено в Австрия, Сърбия, Босна и Херцеговина и дори в Италия. Няма данни за пострадали българи. България обяви готовност да помогне на Хърватия.

Епицентърът на земетресението е на около 50 км от Загреб, дълбочината е 10 км. Земетресението е продължило двайсетина секунди.

Според новинарския канал ЕН1 епицентърът е в град Петриня. В града са засегнати болницата и детска градина, в която в този момент не е имало деца. Според кмета на Петриня Даринко Думбович голяма част от града е разрушена. Хърватският президент Зоран Миланович огледа щетите.

"Беше трудна година, ужасна и накрая се посипа сол в раната. Загина дете. Миналата година най-силният трус беше в Дурас, Албания - пак 6,4. Надявам се да няма толкова много жертви като там, но и един загубен живот е твърде много", каза Зоран Миланович.

Град Сисак също е близо до епицентъра. От местната болница там бяха преместени пациенти навън. Заради земетресението властите отмениха забраната за придвижване между отделните региони в Хърватия, наложена заради коронавируса от 23 декември до 8 януари.

Трусът беше усетен и в Любляна, Белград и в югоизточните райони на Австрия, както и в Босна и Херцеговина.

Като предохранителна мярка в съседната на Хърватия Словения беше спряна атомната централа Кръшко.

Според властите става дума за нормална процедура при силни земетресения. Сърбия е готова да окаже помощ на Хърватия във връзка със земетресението, обяви сръбският президент Александър Вучич.

Словения също е готова да се отзове. Председателят на Европейския съвет Шарл Мишел изрази подкрепата си към Хърватия в този момент.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


2
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
2
0
 
10
 
! Отговори
Щерю преди 3 години
Горките хора! И сега е студено. Бог да ни пази, каквито сме бедни...
1
2
 
12
 
! Отговори
41503 преди 3 години
Каква е тази атомна централа, която могат да я спрат от раз? От специалисти зная, че спирането е толков сложен и продължителен процес. Жалко за пострадалите. Нашата страна вече е предложила помощ на Хърватия - дано успеят да спасдт повече хора и имущество.