През 2021 Германия между пандемията и сбогуването с Меркел

Кой ще наследи канцлерът...
Обновена: 2 яну 2021 10:33 | 2 яну 2021 07:45, Петя Славова
27
През 2021 Германия между пандемията и сбогуването с Меркел
Снимка: БГНЕС

Битката срещу COVID -19, парламентарните избори през есента и сбогуването с канцлерката Ангела Меркел – основно тези събития ще определят общественополитическия дневен ред в Германия през новата 2021 година.

Няма по-важна тема от коронавируса и това ще продължи да е така и през новата година. Пандемията доминира обществения дискурс от март насам. И дори перспективата за масово имунизиране на населението няма да промени това.

Пандемията ще се отрази на изборите

В същото време нараства съпротивата срещу ограничаването на индивидуалните свободи, особено на протестните прояви, организирани от движението "Инакомислещи 711". По този повод политологът Флориан Хартлеб казва за ДВ, че се събира едно "социално движение, което обединява десни и леви екстремисти, но също така и езотерици и отричащи науката".

Балансът между защитата на здравето и гарантирането на гражданските свободи ще повлияе на изборите по-късно тази година. В шест германски провинции ще има местни избори, а през септември ще се проведат и парламентарните за нов състав на Бундестага. След 16 години и четири кабинета ерата "Меркел" ще приключи. Тогава Меркел ще е управлявала почти толкова дълго, колкото и Хелмут Кол.

Какво от управлението на Меркел ще липсва на германците? Според Флориан Хартлеб това ще бъде "нейната воля за постоянство, неудържимата, почти нечовешка работа, вътрешната дисциплина и научният елемент в политиката". Като минуси на политическото поведение той вижда "мъглявия и клиширан език” и "упорито следвания от нея курс в бежанската политика, придружен от една наивна "култура на гостоприемството", които позволиха на "Алтернатива за Германия" да се разрасне,.

В чужбина виждаха у Меркел една кризисна канцлерка и сигурен пристан в смутните времена на европейската дългова криза, Brexit, Тръмп, а сега и та коронавируса, пише "Дойче веле".

Кой ще наследи Меркел?

Затова един от най-важните въпроси през новата година ще бъде кой ще заеме мястото ѝ. Тъй като ХДС остава водеща политическа формация с подкрепа от около 35 процента, следващият председател на християндемократите има добри шансове да стане и канцлер.

Още по темата

Трима са кандидатите, които ще си оспорват поста на предстоящия в средата на януари дигитален конгрес на партия: бившият лидер на парламентарната фракция Фридрих Мерц, министър-председателят на провинция Северен Рейн-Вестфалия Армин Лашет и специалистът по външна политика Норберт Рьотген. Социологическите проучвания обаче сочат, че едно относително мнозинство от германците харесва за канцлер повече баварския министър-председател Маркус Зьодер от посестримия Християнсоциален съюз (ХСС). Канцлер от ХСС би била премиера за Германия.

Идва ли времето на Зелените?

Независимо кой ще е претендентът за канцлерския пост, съюзът на ХДС и ХСС вероятно ще се нуждае от поне един коалиционен партньор, с когото да управлява след изборите. Настоящият – социалдемократите от ГСДП – не само се срива в проучванията, но и партията изглежда уморена след две коалиционни правителства под ръководството на Меркел. Празни улици и площади, задължителни предпазни маски: Германия в края на старата и началото на новата 2021 година

Празни улици и площади, задължителни предпазни маски: Германия в края на старата и началото на новата 2021 година

"Зелените", които са във възход, са възможен бъдещ партньор, който отстъпи от някои фундаменталистки позиции и изглежда са готови за участие в управлението. На партийния конгрес в края на ноември това беше потвърдено.

Поляризирано общество

"Алтернатива за Германия", в момента най-голямата опозиционна партия в Бундестага, е изолирана. Ограниченията заради пандемията обаче могат да привлекат нови гласоподаватели. "Живеем в разделена държава и ако след травмата от коронавируса последва икономически спад, тогава обществената поляризация ще остане", казва Хартлеб.

Във всеки случай политологът е убеден, че пандемията ще остане най-важната тема и през 2021 година. "Корона е най-голямата криза от 1945 година насам, която засяга всички нива на политиката - от местно до глобално."

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


27
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
15
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Искат да кажат,че не могат да се отчетат мъртви души от заразените и мъртви души след проверка на заразата като пандемия.
14
3
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
До 5Я пак, как Борисов спрял Истанбулската конвенция?!Тиквата референдум обяви, че ще прави, за да я прокара...
13
3
 
11
 
! Отговори
Дядо Петър преди 3 години
Като си отива Танте Меркел, да вземе да си прибере и НашиОт.Че отдавна ни се драйфа само като го видим и чуем.
12
0
 
16
 
! Отговори
Велкомен преди 3 години
Следващият канцлер ще бъде от австрийски произход с малки мустачки.
11
4
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
И с Меркел , и без Меркел животът в Германия си е супер и милион пъти по хубав от бегето
10
3
 
18
 
! Отговори
Шрьодер преди 3 години
Треперещата бабичка ще остане. Короната ще е предтекст, че видите ли трябва да реши проблема и тогава. Светът е полудял, в САЩ - дементирал старец, в Германия - паркинсова бабичка, във Франция - извратен ***. После защо расте подкрепата за крайни формации като Алтернатива за Германия. Ами, кукловодите не искат да изкарат някой ментално и физически здрав.
9
4
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Тука е идеално място за изразяване на мнение от което никой не се интересува..
8
3
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Ние пък скоро ще се сбогуваме с нейното изродче Борисофф.
7
4
 
5
 
! Отговори
АнонимеН преди 3 години
БАБЕНЦЕТО Е НАЙ-ВЛИЯТЕЛНИЯ ЧОВЕК НА СВЕТА И Е С ПОЧТИ БЕЗГРАНИЧНА ВЛАСТ НА ЗЕМЯТА КАТО КОМАНДВА И ЕС, И НАТО И ООН ЕДНОЛИЧНО!СЕГА КОГАТО ИДВА НА ВЛАСТ ИЗПЕРКУЛЯСАЛИЯ БАЙДЪН И ТРЕТА СВЕТОВНА ВОЙНА ЩЕ ЗАПАЛИ БАБЕНЦЕТО НО НА ВЛАСТ ЩЕ ОСТАНЕ!--------------КОЙТО НЕ ВЯРВА , ЧЕ ТАЯ ИМА ПЪЛНАТА ВЛАСТ НАД ЕС ДА ГЛЕДА СБИРКАТА НА ЛИДЕРИТЕ ОТ НАВЕЧЕРИЕТО НА 2021-ВА ГОДИНА ВСИЧКИ СЕ ПРЕГРЪЩАХА И ЦЕЛУВАХА С НЕЯ И ДОРИ МЕРКИ ЗА БЕЗОПАСНОСТ НЕ СПАЗВАХА!
6
0
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Хе,германци ,а бря ..вие станахте по край тая жена,араби ,африканци ,мюсюлмани и разбира се ромове ,кви сте вие ?
5
1
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Стига с това Дойче Веле, една пропаднала манипулативноа медия. Ако няма какво да пишете по-добре нищо не пишете от колкото да превеждате техните пасквили. Аз като видя че информацията е от тях и спирам да чета. Поддържайте информационна хигиена!
4
4
 
6
 
! Отговори
ГРАД КОЗЛОДУЙ преди 3 години
да живее МАЙКА РЕПУБЛИКА БЪЛГАРИЯ
3
7
 
8
 
! Отговори
АнонимеН преди 3 години
СЛЕД КАТО ИЗГУБИ ИЗБОРИТЕ ТРЪМП ОДОБРИ БИОНТЕХ ЩОТО ЗНАЕ , ЧЕ ТАЗИ ПСЕВДО ВАКСИНА Е ДЕФЕКТНА И ЩЕ НАСТАНЕ КАКАФОНИЯ КОГАТО ГО ОБЯВЯТ СЛЕД НЯКОЛКО ИЛИ ДО НЯКОЛКО МЕСЕЦА!!!МЕРКЕЛ КОЯТО РЕШАВА С КОЯ ВАКСИНА ДА БЪДЕ БОЦНАТО ЦЯЛОТО ЕС ОДОБРИ БИОНТЕХ ЩОТО И ТЯ ЗНАЕ , ЧЕ Е С ТАЗИ ВАКСИНА ПОЛОЖЕНИЕТО НЯМА ДА СЕ ОПРАВИ И ТАКА ЩЕ НАСТАНЕ НОВА КАКАФОНИЯ И ТЯ ЩЕ ОСТАНЕ НА ВЛАСТ ЗА ДА СПАСИ ПОЛОЖЕНИЕТО!!!ОТИВАЩИТЕ СИ ТРЪМП И МЕРКЕЛ ПОДКРЕПИХА БИОНТЕХ КАТО ИГНОРИРАХА И МОДЕРНА И АСТРА/ЗЕНЕКА :D
2
2
 
10
 
! Отговори
АнонимеН преди 3 години
СТИГА ГЛУПОСТИ!!!----------ПРОТЕСТА : МЕРКЕЛ ОСТАНИ И НИ СПАСИ Е ВЕЧЕ НАСРОЧЕН!!!И МЕРКЕЛ ЩЕ НЕ ЩЕ, ЩЕ ТРЯБВА ДА СЕ ЖЕРТВА В ИМЕТО НА НАРОДА И ДА ОСТАНЕ!
1
6
 
8
 
! Отговори
ГРАД КОЗЛОДУЙ преди 3 години
да живее БЪЛГАРИЯ