Коронавирусът срина и миграционния поток

Незаконното пресичане на границите спаднал с 13% през 2020 г.
8 яну 2021 22:45, Петя Славова
28
Коронавирусът срина и миграционния поток
Снимка: БГНЕС

Броят на незаконното пресичане на границите на Европейския съюз през 2020 г. е спаднал с 13 % до около 124 000 души, съобщи БГНЕС, позовавайки се на Фронтекс.

"Това е най-малкият брой незаконни преминавания на границите от 2013 г. насам", се казва в изявление на Европейската агенция за гранична и брегова охрана. Този спад се дължи до голяма степен на свързаните с COVID-19 ограничения в придвижването през 2020 г.

Но докато общият брой на мигрантите е намалял, е регистрирано увеличение по маршрутите през Западна Африка, Централното Средиземноморие и Западните Балкани, казаха от Фронтекс.

Установено е, че засечените мигранти са най-често сирийци, следвани от тунизийци, алжирци и мароканци.

Най-голям спад се наблюдава по миграционния коридор в Източното Средиземноморие през Гърция, където броят им е намалял с повече от 75 % до около 20 000.

Броят на незаконните преминавания на граници в Западното Средиземноморие е намалял с 29 % до 17 000 души.

През 2020 г. Канарските острови отбелязаха рекорден брой на пристигналите там мигранти. Този маршрут е използван от над 22 600 нелегални мигранти, което е 8 пъти повече в сравнение с предходната година.

"Трафикантите често използват големи риболовни кораби, които могат да превозват по-голям брой хора, избягали от западноафриканските страни като Мавритания, Сенегал и Гамбия", се казва в изявлението.

Броят на незаконно пристигналите в Централното Средиземноморие е почти три пъти повече и е надхвърлил бройката 35 600, което го прави най-активният миграционен път в Европа.

Броят на нелегалните мигранти по маршрута през Западните Балкани също се е увеличил с над 75% до около 27 000 души.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


28
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
22
0
 
4
 
! Отговори
неЗАКОННО преди 3 години
АБДУЛА - пресичащ няколко граници без документи, в противоречие със всички закони на страната плащайки на престъпници-каналджии НО имащ право да получи гражданство, имащ права без да е работил дори 1 ден да получава помощи наравно с работилите през целия си живот местни жители , имащ право на джамия в центъра на християнски град, не само една а поне десет , имащ право на безплатно жилище и право да си доведе роднините ...... Е , как да не идват ? Не само ще идват ами и ще стават повече .
21
0
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
И още нещо.Много е опасно европейците да ходим на кино,театър и т.н.,за да не разпространяваме вируса,но явно не е чак толкова опасно стотици хиляди хора от други континенти да идват в Европа.Уж пазят здравето ни с локдауните,а не спират мигрантите.Значи или вирусът не е толкова опасен,че да има локдауни,щом нелегалната миграция не се спира,или хората налагащи локдаун не мислят за здравето ни,щом допускат мигрантите, а за нещо друго.Ваксърите да си изберат едното от двете и да го коментират...
20
0
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Европейците трябва да си стоят по къщите, дори и на ресторант нямат право да отидат, а нелегалните мигранти спокойно си пресичат държави и континенти. Службите, които следят за това, дали ервопейците си стоят по къщите и ги глобяват ако не слушат не се притесняват да пускат мигранти в ЕС, въпреки че нито се тестват, нито ваксинират, а и вероятно за тях карантината не важи. Това дискриминация ли се нарича? Собствените ни управляващи ли го позволяват? Интересите на народите си или чужди защитават?
19
0
 
12
 
! Отговори
Тервел преди 3 години
160 000 си е една немалка армия. За 20г. става към 3млн. повече от армията на САЩ. И "натурализираните" като се присъединят... 5-6, десетина милиона талибана... като ги повъоръжат по пътя на наркотика от "Бондстийл" към Европа... и чао, бяла, християнска Европа. Което е и целта. От хилядолетия. Първо посредством арабите, после "османците".--
18
0
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Сега е момента да се подсигури фураж за cвинеyгоитeлнитe комплекси - тплкова материал сам пристига. А и се връзва с религията им.
17
0
 
27
 
! Отговори
porko преди 3 години
Спадане с 13% на нещо не може да се дефинира като сриване, както го е направила авторката на тази помия.Явно и е професионално изкривяване да хиперболизира всяка незначителна промяна. Само липсва думата "ШОК" пред заглавието.
16
0
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Както я бяха налазили Европата чуждоезичници!
15
2
 
28
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
- Къде?- Ами война има, бягам от войната, не ми се умира.- Добре, влизай.След пет месеца - бам, взривил са насред площада.Службите:- Той ни е известен, ние го следим от доста време.Е?!?!?!?!?!
14
1
 
32
 
! Отговори
Незаконен математик преди 3 години
Хем е незаконна и нелегално пресичат , хем се знае всеки един който пресича ??? А и то голяяяямо намаление на нелегалните потребители на социални помощи . 13% означава че на всеки 100 човека пресичали преди - сега пресичат 87 човека .Направо са се свършили .
13
1
 
22
 
! Отговори
Проблем преди 3 години
Има тафталогия в стстията. Как миже да знаеш колко са незаконните пресичания и да не си го заловил и върнал обратно както е по законНещо ми се струва насрана новина това!
12
0
 
21
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Нещо глобализацията (свободно движение на хора, стоки и капитали) съвсем се срина!Обгрижващите мигрантите то-та (идва от той, тя, то) за да сме политически коректни сега ккво (?) на уволнение или stand by до новите?Да живее коронавирусЪт!
11
0
 
25
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Скакалците прииждат от техния рай в лошата Европа...
10
0
 
23
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Ужас, всичко се преживява, ама спад на мигрантите, с цели 13% - как ще го преживеем?
9
1
 
32
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Меркел ги пуска, Ковид ги спира.
8
1
 
39
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
До кога ще продължава това незаконно преминаване. Всеки да си седи в неговия гьол. Ние не сме доволни от тях, те не са доволни от нас, кому е нужно. Манталитета им е много различен от този на европейците. Това нарушаване на законите на всички страни, трябва да спре.
7
2
 
14
 
! Отговори
Светозар преди 3 години
13 % нищо не са.
6
1
 
17
 
! Отговори
Кина преди 3 години
Тъкмо повод да спадне т.н. поток до 0%. Който премине блгарската граница - ковид ... и 2м под земята ...
5
0
 
13
 
! Отговори
До 4 преди 3 години
Няма как да разбереш, просто виж кой е "работил по публикацията". Това обяснява липсата на смисъл. Четох 15 мин. и едни нещо разбрах - броят на нелегалните мигранти, цитиран от Петя С., прави общо почти 124 000. Но какво иска да ни каже с това, остава тайна.
4
2
 
30
 
! Отговори
Чийгокрепи Фронтекс? преди 3 години
Не трябва ли да защитава границите на Европа? Вместо това прави статистика и ни уведомява, че "само"124 000 питеци са придошли през 2020 г. И то броят им намалял поради пандемията!
3
2
 
20
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Аз нищо не разбрах от тази статия.