Амстердам затваря кофишоповете за туристи

Само нидерландските жители ще могат да влизат в обектите, продаващи канабис
9 яну 2021 10:56, Петя Славова
38
Амстердам  затваря кофишоповете за туристи
Снимка: БГНЕС

Полицаи с камери на ревера ще заснемат всеки свой контакт с нарушител или просто проверяван гражданин. Целта на устройствата е от една страна да пазят полицаите от агресия, а от друга - гражданите от искане на подкуп.

Полицаи с камери на ревера ще заснемат всеки свой контакт с нарушител или просто проверяван гражданин. Целта на устройствата е от една страна да пазят полицаите от агресия, а от друга - гражданите от искане на подкуп.

Камерите всъщност са две - едната е на ревера на полицая, а другата в патрулния автомобил. Записва се цялата работна смяна на патрула, а самият запис се пази поне месец. Освен че пазят и граждани, и полицаи, очаква се камерите да имат и дисциплиниращ ефект за повишаване на безопасността на пътя.

И така за цялата 12-часова смяна. Камерата в патрулния автомобил записва всичко случващо се пред него. На ревера на полицая има още една - т. нар. бодикамера.

    "И двете камери записват и звук, и картина, като персоналната камера записва само в момента на проверката", обясни главен инспектор Дарин Димитров - началник сектор в ГДНП.

На автомобилите, а и на камерите на реверите на полицаите, има предупреждение, че се извършва постоянно видеонаблюдение и аудиозапис.

Камерите са снабдени с джипиес, който дава информация къде точно се намира патрула.

    Главен инспектор Дарин Димитров разкри: "Имат паник бутон, който служителите могат да използват и да повикат подкрепление. Също така камерите могат да бъдат наблюдавани онлайн от дежурните центрове в реално време и ако се наложи да се изпращат подкрепления на патрулите, дори и те да не са го поискали, може да бъде изпратено такова".

Картината от камерите се събира в края на работния ден.

Още в края на миналото лято са купени над 800 камери за охранителна полиция. Средствата са от Гаранционния фонд. Предстои близо 300 камери да бъдат разпределени по областните дирекции в страната.


В усилията си да изчисти имиджа си Амстердам цели да ограничи ключова туристическа атракция – своите кофишопове, предава Bloomberg.

Само нидерландските жители ще могат да влизат в обектите, продаващи канабис, според предложение на кмета Фемке Халсема. Планът, подкрепен от местната полиция и прокурори, цели да се справи с притока на твърди наркотици и организираната престъпност, свързана с търговията с марихуана.

"Пазарът на канабис е твърде голям и нажежен. Искам да го свия и да го направя управляем. Условието за местожителство е радикално и с трайни последици, но не виждам алтернатива", коментира Халсема.

Тя е представила плана пред съвета в Амстердам в петък, поставяйки началото на политически дебат, включително разговори за преходно споразумение със собствениците на обекти. Кметът очаква политиката да влезе в сила най-рано догодина.

Инициативата е поредният ход на Амстердам да намали активно притока на посетители и да подобри качеството на живот на местните жители. Туристи се стичат в града, откакто по-евтините полети направиха историческия му център популярна уикенд дестинация, предаде Investor.bg.

Преди блокадите заради коронавируса прочутият квартал с червените фенери на Амстердам, магазините му за марихуана и живописните канали привличаха над един милион посетители на месец, повече от постоянното му население.

"Кофишоповете, особено в центъра, разчитат основно на туристи. Засилването на туризма само засили търсенето" и привлече престъпност, свързана с твърди наркотици, отбелязва Халсема.

Амстердам има 166 кофишопа, но повече няма да са необходими, ако планът бъде задействан. Местното търсене на канабис би подкрепило само 68 обекта, показва проучването на властите.

Сходни ограничения вече се прилагат в Маастрихт и Ден Бош, които реагираха на кофишоповете, препълнени с посетители от Германия, Франция и Белгия. Усилията са подкрепени от приет в Холандия закон през 2013 г., който цели да стимулира местния пазар на канабис и да ограничи дрога туризма.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


38
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
32
5
 
0
 
! Отговори
Константинос преди 3 години
Само много изпаднали хора ходят при *** и използват наркотици...Ако един млад мъж не може да свали една жена, ако му трябва наркотик, за да се забавлява...значи не е никакъв мъж!Дрогата и проститутките са за ***!Нормално е холандците да не искат *** в държавата си!
31
1
 
2
 
! Отговори
H преди 3 години
Браво,поне да не висят разни деггеннерати по тия места ! Да одят на друго място да козятт
30
1
 
0
 
! Отговори
Тъпотоо преди 3 години
КофЕшоп *** овцооо тъпоглава..Толкова си прозда че дрънчиш ***!!!
29
0
 
3
 
! Отговори
пепе преди 3 години
Това е срещу правилата на ЕС. Пореднаия пример, че на Хландия, Германия и т.н. им дреме за Европа само когато е изгодно за тях.
28
0
 
3
 
! Отговори
Таню преди 3 години
Петя Славова=EPIC FAIL!!! :DИнак - това отдавна се очкваше...
27
0
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Туристите за 2019 г. в Амстердам са били 19 милиона, разбира се, не всички са отишли заради червените фенери и дрогата, но дори и една трета да са дошли с тази цел едва ли кофишоповете ще удпеят да продадат същото количество наркотици само на холанците или както искат да се наричат. Населението на Амстердам е около 900 000 души, а на цяла Нидерландия около 17,5 милиона.
26
3
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
До ?Холандия е само една от историческите области в Нидерландия. Не всеки нидерландец е холандец. Решението за това си е тяхно. Горе-долу все едно вместо "българин" да сте "шоп", "македонец", "мизиец" и т.н.
25
1
 
8
 
! Отговори
Ми добре преди 3 години
Скоро ще има кофишопове по цялото земно кълбо. ДГД холандците.
24
7
 
4
 
! Отговори
До 23 преди 3 години
Те си смениха името понеже нали всички западняци вече са тотално откачили и холандците и те да не останат по назад решиха да си сменят името и вече не са холандци в Холандия а са нидерландци в Нидерландия. Каквото и да означава това....Според ме част от новата политческа коректност със която постепнно ще променят езиците до толкова че бъдещеите поколени да не могат да четат историята. И никой нищо няма да разбира защото смисъла е загубен "в превода".
23
4
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
До ? Kaква е тази мода се употребява напоследък думата "Нидерландия", като на български въпросната държава винаги си е била Холадния.Официално си смениха името мисля, че от година
22
0
 
4
 
! Отговори
Киро Рамбото преди 3 години
Това е брутално погазване на критериите от Маастрихт. Значи аз трябва да си пуша фаса отвън на студа?
21
7
 
3
 
! Отговори
? преди 3 години
Kaква е тази мода се употребява напоследък думата "Нидерландия", като на български въпросната държава винаги си е била Холадния.
20
0
 
1
 
! Отговори
Question преди 3 години
До Л.А. - абе холандеца, номерчето къде ти го слагат ? на картата, на телефончето, някъде на друго място ? Любопитно е.
19
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Видими резултати.
18
0
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Тия се взеха много на сериозно. Преди година нахалниците от Венеция реваха, че имало много туристи и трябвало да ги намалят. Сега желанието им се сбъдна и реват, че нямало туристи. Сами си го пожелахте. Същите са о в Барселона и Амстердам. Решиха, че те са важните, а не са дребен обслужващ персонал. Ще реват яко съвсем скоро!
17
0
 
8
 
! Отговори
МНЕНИЕ преди 3 години
ЕС беше пример за България - оказва се че и в Холандия полицаите бият и катаджиите искат подкупи .
16
2
 
8
 
! Отговори
Светозар преди 3 години
Обекти за продажба на Канабис, защо се наричат Кофишоп ? Кофишоп не значи ли магазин за кафе ?
15
0
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Парите от легалното отиват в държавата, парите от нелегалното отиват в мафията. За това тревата е толкова опасна....в България
14
1
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Niderlandiq е населена с Летящи холаиндианциидва края
13
1
 
30
 
! Отговори
Шопикоф преди 3 години
Който е писал и редактирал статията, да намали тревата, спешно.