Министър в Австрия подаде оставка заради обвинения в плагиатство

Ашбахер преписала една пета от докторската си дисертация
10 яну 2021 15:00, Елка Василева
49
Министър в Австрия подаде оставка заради обвинения в плагиатство
Снимка: архив, БГНЕС

Министърът на семейството и труда на Австрия Кристине Ашбахер подаде оставка заради скандал във връзка с обвинения в плагиатство.

Това стана известно снощи след скандал, разразил се през последните два дни, предизвикан от разкритията на Щефан Вебер, медиен експерт, публицист и известен като преследващ плагиатите специалист, предаде БТА.

Вебер даде интервюта за различни медии, в които обвини министърката, че е преписала най-малко една пета от текста на докторската си дисертация, защитена миналата година в Братиславския университет, след седемгодишен труд.

Едно от обвиненията гласи, че не са отбелязани еднозначно източниците на преписаните пасажи. Вебер открива, че в дисертацията под име "Проект за ръководен стил в иновативни предприятия" се намира в превод и статия на списание "Форбс". Авторът на статията разказва, че е почерпил идеите си за ръководен стил в иновативни предприятия от работата си със стотици екипи. В дисертацията на министърката се появява твърдението, че тя е работила над нея "със стотици екипи".

Както съобщава австрийската осведомителна агенция АПА, Вебер обвинява Ашбахер в плагиатство и при писане на дипломната й работа, с която е завършила през 2006 г. специализирано висше училище в град Винер Нойщадт. Дипломната работа Вебер категоризира като "научна катастрофа" и "сатира", открива "плагиатства, неверни цитати, липса на достатъчно задълбочени знания по немски". Интересен факт е, че дипломната работа е оценена с най-високата оценка "много добър".

Както бе съобщено, специализираното висше училище във Винер Нойщадт е назначило експертна комисия по случая. АПА съобщава, че и в Словакия дисертацията ще бъде преразгледана.

Както отбелязва АПА, не е ясно дали ще бъде отнета докторската титла на Ашбахер. Отнемането на неправомерно придобити академични степени е възможно от тази година. Промяната в закона е влязла в сила след поредица плагиатски афери в словашката политика, допълва АПА.

В кратко съобщение федералният канцлер Себастиан Курц благодари на Ашбахер за сътрудничеството и отбелязва, че днес ще предложи нов министър на семейството и труда.


 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


49
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
16
1
 
8
 
! Отговори
Бори$ов се издъни преди 3 години
Поканил любовница в Бояна, цунигуни, снимцичи , после кой ми ****в гащите :)))))))))
15
3
 
1
 
! Отговори
ама че голяма работа преди 3 години
българските политици от десетилетия плагистатват от руските/съветските главатари, Румен Радев и Бойко Борисов повтарят буквално разпорежданията на Владимир Путин и никой не ги осъжда за плагистство.Значи да плагиатстваш руски олигарси може, а западни специалисти не може? - е каква е таз сцциганска работа бееее, къде е тука свободата на словото и препечата?
14
13
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
До Анонимен 19Няма издънка с "кюлчета злато". Борисов никога не е фотографиран с такива, а това че някой е фотографирал такива изисква въпроса да се разбере кой и при какви обстоятелства.Просташките разговори не са престъпление.
13
3
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Това у нас никога няма да се случи.М-р председателя го хванаха в огромна издънка с кюлчета злато и просташки разговори със заплахи,но за придворната прокуратура престъпление няма.
12
0
 
7
 
! Отговори
Яяяяя преди 3 години
Не мое бъде,също като у нас. Затова в Британските университети дори лабораторно упражнение да предадеш,минава през система за съвпадение.После се чудим ,защо им били високи таксите,ами учат децата да мислят сами.
11
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Те ако за това се подават оставки ние ще остане с една шепа политици бе... и то от тия дето предимно не са в последните правителства и събрания...ПП. Коцко Здравето поне е издавал учебници - плащал е дами допишат имената към списъка с авторите. Хахха. Поне не е плагиатство!
10
1
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
umni hora v umno selo
9
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
eu kalinkite sa kato fenixi
8
1
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
А Т.иквоний даже не е и плагиатствал. От "съвместната" дисертация не е написал и един ред. Просто са добавили името му по линия на БКП.
7
3
 
8
 
! Отговори
1 преди 3 години
В Демокрацията има разследващи журналисти, които могат да работят свободно и да разкриват плагиатите. В Демокрацията има и директно освобождаване от длъжност, ако се докаже, че е неправомерно заета, в Деомокрацията има и отнемане на научни степени, ако се окаже, че са незаслужено придобити.В Диктатурите разлседвашите журналисти ги преследват и убиват, а плагиатството е издигнато в държавна политика.Ценности.
6
0
 
2
 
! Отговори
ГосТ преди 3 години
"Проект за ръководен стил в иновативни предприятия" хахахаха хахахаха плагиатството обаче не е иновативно, познато е още от дарвин, нютон и айнщайн. тези невъобразими гении и светъл пример за човека
5
0
 
3
 
! Отговори
Митко Любопитко преди 3 години
А у нас кога ?!64
4
2
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
pepeliashka...hop...hop...
3
0
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Така се прави в цивилизования свят. Тук просто не ми се мисли колко нашенски професори и доценти трябва да бъдат лишени от титли и научни степени, нароиха се със стотици последните години
2
1
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Ех, че хубава еврейска фамилия има тази австрийка.Ех каква ирония на съдбата.
1
1
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
vienska kalinka...viensko kaffee