ЕС може да одобри ваксината на "АстраЗенека" до 29 януари

Производителите са внесли документите си за оценка
12 яну 2021 11:49, Елка Василева
13
ЕС може да одобри ваксината на "АстраЗенека" до 29 януари
Снимка: архив, БГНЕС

На 29 януари ваксината на "АстраЗенека" може да получи одобрение за приложение в ЕС, съобщи днес Европейската агенция по лекарствата. Агенцията уточни, че днес производителите на този препарат са внесли документите си за оценка.

Уточнява се, че агенцията е извършила досега предварителна проверка на ваксината, която след одобрение ще бъде третият достъпен в ЕС препарат за защита от заразяване с COVID.

Още по темата

Председателят на Европейската комисия Урсула фон дер Лайен съобщи, че при положително становище на лекарствената агенция разрешението за пазарен достъп ще бъде издадено много бързо. При одобряването на първите две ваксини ЕС даде разрешение в същия ден, в който лекарствената агенция се произнесе положително.

Пред комисията на Европейския парламент по околна среда, защита на общественото здраве и сигурност на храните днес главният преговарящ на ЕС с производителите на ваксини Сандра Галина посочи, че във второто тримесечие на годината доставките ще се ускорят.

Тя добави, че ЕС е сключил споразумения за покупка на "всички достъпни количества" ваксини на пазара. По нейните думи предварителните споразумения, сключени от ЕК, предвиждат графици за доставка и условия за отговорността на производителя.
/БТА/
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


13
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
9
0
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Таз комисия е само за парлама
8
2
 
1
 
! Отговори
До 4 преди 3 години
Прочети малко повече за Спутник 5, не случайно Путин не иска да се ваксинира, а и като ги знам руснаците какви са мърлячи, най-вероятно всичко е вярно.
7
1
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Ваксината на АстраЗенека, може да се окаже най-добрата от всичките.
6
0
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Руският Фонд за Преки Инвестиции съобщи, че стартира масовото производство на милони дози "Sputnik V" от февруари 2021 г.
5
1
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
До Анонимен 1Кой те задължава бе? Успокой се, явно си чипиран по рождение.
4
2
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
До преди месец схемата на ефикасността на ваксината на AstraZeneca беше 62%.Руският Фонд за ПИ предложи на разработващите "оксфордската ваксина" AZD1222, AstraZeneca да се комбинира със "Sputnik V", чиято ефективност е 95-96% и наглосаксите с радост приеха.ЕС не иска да ободри "Sputnik V", но след две седмици ще одобри AstraZeneca+"Sputnik V".Дали няма да излезе абсолютно точен руският виц:Гестапо перекрыло все выходы, но Штирлиц вышел через вход.За кой ли път Путин отново ги матира.
3
1
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Още една ваксина, която никой не им я ще. Нищо, важното е разнообразие да има.
2
0
 
4
 
! Отговори
Селяче преди 3 години
До Анонимен 3Ух, успокоих се. Притеснявах се, ама така като го каза и се успокоих.
1
6
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Успокой се селяче, в света вече има поставени 26млн. Ваксини ;)