Насекомите - на крачка до вечерята на европейците

Брашненият червей е безопасен за човека
Обновена: 15 яну 2021 12:32 | 15 яну 2021 12:14, Петя Славова
50
Насекомите - на крачка до вечерята на европейците
Снимка: БГНЕС

Насекомите се приближиха с една крачка по-близо до вечерята на европейците. Изсушеният жълт брашнен червей, ларвеният стадий на брашнения бръмбар, е безопасен за консумация от човека както в цялата си форма, така и като хранителна добавка под формата на брашно.

Това постанови европейският регулатор по храните. Становището на Европейския орган за безопасност на храните (EFSA) е първата стъпка, преди националните власти да обмислят дали да го одобрят за продажба под формата на закуска, протеинови блокчета, бисквитки и други храни, съдържащи насекомото като тяхна основна съставка.

Решението е победа за бизнеса с отглеждане на насекоми, който изследователската организация Arcluster прогнозира, че ще нарасне десетократно, надхвърляйки 4,1 милиарда долара в световен мащаб до 2025 г., предава Bloomberg.

Насекомите се очертават като по-устойчив източник на протеини, поради по-ниското си въздействие върху околната среда и високата им хранителна стойност, привличайки рекордно финансиране от страна на фондове за рисков капитал.

Четете повече по темата в bloombergtv.bg

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


50
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
39
0
 
7
 
! Отговори
Тъпанар преди 3 години
Т.е. в Европа трябва да ядем буболечки, за да може други народи да се плодят на воля и да ядат какво пожелаят?
38
0
 
5
 
! Отговори
Бат Ман от Ухан преди 3 години
А нещо за прилепите решихте ли ?
37
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
До Анонимен 37Не знам какви вегани и вегетарианци познаваш, най-вероятно са станали такива с цел отслабване и то сравнително скоро, но изводът ти е крайно погрешен!
36
0
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Нямаме кво друго да ядем ли, че опряхме до червеи?
35
0
 
2
 
! Отговори
еко преди 3 години
Предлагам ограничено количество хлeбарки за вкусна вечеря по рецепта от Уити.
34
1
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
До ФактТака е. Няма плодове без насекоми по тях, особено ако са "био". Палмовата мазнина, освен че е вредна за консумиращия, е вредна и за природата, заради изсичането на девствени гори. А ние спокойно си я ядем... И макар че си прав за буболечките, статията греши като казва, че са полезни. Може да не вредят, но полза от тях реално НЯМА.
33
1
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
До 28Не само можеш, а и много хора твърдят, че карниворната диета (само месо, БЕЗ млечни продукти, яйца и каквито и да било растения) е най-добрата. Но за вегетарианците, че били клечести, не си прав. Всички вегани и вегетарианци, които познавам са много, много дебели. Защо - за да си набавят нужното количество протеин, те трябва да поемат и доооста повече калории. Отношението между белтъчини и калории е лошо в техните храни.
32
2
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Тва е то бъдещето - насилствени ваксинации, и червеи за послушковците!
31
0
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Значи и те ще изчезнат ! - а после пръст ли ще ядем или асфалт ?Или няма да ядем ?
30
0
 
1
 
! Отговори
Ами у Софето си.. преди 3 години
ТУКА Е ТАКА!Не се коси , ти и сега тука само *** мухите и се прайш на "столичанин"!НАЛИ СА ИСТИНСКИ ---НЕ СА "ГМО"..КВО ТОЛКОВА!?
29
0
 
6
 
! Отговори
Ха, ха,ха,хааааааааа преди 3 години
Ами , като не искате българско агнешко от село , ше лапате мухите и маркучите на другите!Къв ви е проблема??!Нали е за "без пари"...кво толкова !ШЕ СВИКНЕТЕ ,БЕ...ха,ха,хааааааааааа
28
3
 
3
 
! Отговори
Къде попаднахме?!? преди 3 години
След човечето с най-дългия пeнис - сега ни пращат да лап аме мухите...Егати и "ценностите" егати и свободите!
27
4
 
14
 
! Отговори
Само лъжи. преди 3 години
До ПатриотЗатова всички "отговорни другари" са нагъвали шоколади от корекома. Нали бе
26
8
 
14
 
! Отговори
Само лъжи. преди 3 години
До Патриот"шоколадите и вафлите ни бяха супер вкусни и с качесвено прясно какао и захар от братска Куба"ХхахахаТи сигурно само "Кума лиса" ядеш.хахахах
25
2
 
20
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
"БРАШНО ОТ СКАКАЛЦИ", разкарай се бе, промит мозък! Какво не ви е наред, не е възможно нормален човек да приеме подобни извращения! Това беше история от филмите на ужасите и антиутопиите преди 20 години, сега "нямало да го усетим"! Ами да смиламе и умрелите хора, 10% човешко месо в каймаата няма и да се усети! А ще помогнем толкова на природата! Звучи ви извратено, нали, ама познайте какво, след 5-10 години и това ще е "нормално"!
24
1
 
21
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Може да ядеш ЕДИНСТВЕНО месо, яйца, сирене, кашкавал, и да бъдеш в отлично здраве. Доказателство е почти цялото население на Монголия. Докато вегетарианците, с купища "добавки", иначе казано, хапчета и химия, пак си съсипват здравето и малко по малко телата им страдат. Дългогодишен вегетарианец изглежда като изкъпан корабокрушенец или лагерист.
23
2
 
9
 
! Отговори
Факт преди 3 години
Статистически и в момента ядем между половин и 1 килограм буболечки на година чрез други продукти. Тъй че ако го разрешат и има като основа в продукт буболечки, може просто да прочетете етикета и да не го взимате, като цяло по-притеснително е, че масово шоколадите са с палмова мазнина, която е доста вредна за организма и докато се купуват нищо няма да се промени...
22
4
 
8
 
! Отговори
Тялото преди 3 години
До До 22Попрочел съм, даже съм чел и лекции, защото това ми е образованието. Нито съм веган, нито пробутвам веганство, насекомите са животни не знам дали знаеш.Есенциалните мазнини са в по-големи количества в раститетелни култури, а не в месни и млечни. Ти си мислиш за есенциални аминокиселини. Тях си ги има в някои насекоми и то в идеална пропорция, за разлика от растенията.
21
19
 
16
 
! Отговори
Патриот преди 3 години
Честита ви демокрация ,честит ви атлантизъм ведно със ценностите му ,а сега нагъвайте буби та да ви прущят ушите !А гадния комунист бай Тошо ни хранеше с луканки от истинско родно българско чисто месо ,бяхме първи на балканите по брой *** от всякакъв род,зеленчук и плод също български роден и пресен,шоколадите и вафлите ни бяха супер вкусни и с качесвено прясно какао и захар от братска Куба!А верно банани нямаше ужас :)Е как да не намрази човек 'Демокрацията и Ес и нато и ФАЩ пуууу!
20
3
 
6
 
! Отговори
До 22 преди 3 години
Дълбоко си заблуден.Единствено и само животинските продукти съдържат есенциални мазнини.Прочети какво значи есенциални и тогава пиши глупотии.И моля без вегански и вегетариански глупости, това е целта на богатите, да пасете.Ако мислеха за човечеството нямаше да пропагандират веганството.То ви убива бавно но сигурно.