Армин Лашет заменя Меркел като лидер на ХДС

Той може да е кандидатът на консерваторите за канцлер на изборите
16 яну 2021 14:30,
41
Армин Лашет заменя Меркел като лидер на ХДС
Снимка:БГНЕС

Армин Лашет, премиерът на провинция Северен Рейн-Вестфалия, бе избран за лидер на Християндемократическия съюз на Германия, съобщиха осведомителните агенции.

 
За него са гласували 571 от делегатите на конгреса на партията, предава БТА.
 
Изборът на Лашет означава, че той може да е кандидатът на консерваторите за канцлер на изборите тази есен.
 
59-годишният Лашет е премиер на най-голямата по население провинция на Германия Северен Рейн-Вестфалия - традиционен бастион на левоцентристите, в който обаче през 2017 г. той успя да осъществи пробив с избирането си за регионален премиер. За него се смята, че се придържа в по-голяма степен към прагматичния центризъм на Меркел.
 
За първи път форумът се проведе в дигитален формат.
 
1001 делегати избираха новия си председател измежду трима кандидати: премиера на най-голямата като население германската провинция Северен Рейн-Вестфалия Армин Лашет, богатия корпоративен адвокат Фридрих Мерц и външнополитическия експерт Норберт Рьотген.
 
Всеки кандидат имаше по 15 минути, за да се представи на делегатите, сред които има министри, партийни функционери и служители на изборни длъжности. 
 
На конгреса нямаше ясно изразен фаворит, отбелязва Асошиейтед прес. Тримата претенденти се различават значително един от друг, най-малкото като стил.
 
Шейсет и пет годишният Мерц и Меркел са стари противници. Самият Мерц е за по-консервативен курс на партията. Това бе вторият му опит да спечели лидерския пост в ХДС, след като през 2018 г. загуби със съвсем малка разлика от отиващия си лидер Анегрет Крамп-Каренбауер. Допреди 2018 г., в продължение на десетилетие, той се беше оттеглил от политическия живот в Германия.
 
Петдесет и пет годишният Рьотген оглавява парламентарната комисия по външна политика. Той беше и министър на околната среда - длъжност, от която през 2012 г. Меркел го уволни, след като той загуби изборите в Северен Рейн-Вестфалия. Рьотген се определя като кандидат на "съвременния център" и поставя ударението върху теми като борбата с климатичните промени.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


41
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
31
0
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Единствената надежда е есента да загубят изборите.
30
0
 
13
 
! Отговори
немец преди 3 години
моят народ издъхна през 1945 година заради оная банкерски слуга Хитлер, тия не са немци, а сенки, зомбита , белите интелегентни роби на банкерите
29
2
 
2
 
! Отговори
Ива преди 3 години
В крайна сметка, от гледна точка на канцлера, нейната политика за убежище, дълг и разпределение на германските данъчни милиарди в ЕС и света не трябва да спира. Само желаещите лидери на ХДС като Laschet или Röttgen могат да гарантират на Меркел продължаването на нейния екологичен курс.
28
0
 
1
 
! Отговори
Ива преди 3 години
"Предния ден канцлерът индиректно каза в поздрава си,но явно в полза на кандидата Армин Лашет. "Сосът Хармония вместо ясни ръбове е програмата на Laschet.По-скоро ще продължи да отбелязва:Продължението на това, от което се нуждаем, е приемствеността на успеха.
27
1
 
6
 
! Отговори
Ива преди 3 години
С Мерц Германия можеше и да отцелее... С Лашет - до 2 Години ще умрат брутално...Германия умира - и то много Бързо, благодарение на Меркел и нейната политика...След 4 Години проверете положението на Германия - ще е по-зле и от САЩ.. Армин Лашет като нов председател на ХДС се застъпва за продължаване на политиката на Меркел.Не може да направи нищо друго:Меркел прекрои партията си такаче фундаментална промяна вече не е възможна."Предния ден канцлерът индиректно каза в поздрава си,но я
26
1
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Бре, бре Мерц е най-популярният в ХДС, но изведнъж, неясно как юдеина Лашет бил избран. Меркелица превърна политически Германия в ГДР. Няма значение кой как гласува, марионетките на Шмеркел винаги печелят.
25
0
 
4
 
! Отговори
Щутгарт преди 3 години
Той боко и шайката щото не ви оправя в бг и то на сухо
24
3
 
14
 
! Отговори
Аферата Лаврон преди 3 години
Френските Евреи винаги са били сред най-опасните за Човечеството!
23
0
 
8
 
! Отговори
Джо преди 3 години
Обича Армин, Байдън Обича Лашет!
22
3
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Предложен от краварите!
21
0
 
4
 
! Отговори
ГосТ преди 3 години
Всъщност точно това беше и целта и на християнството и на демокрацията. Да заличи йерархията. Затова и когато Токугава учтиво кани на прием християните на Свещения остров, за да ги изслуша, на следващия ден ги качва на един от корабите си и им казва да отиват, където искат, но да не се връщат. А когато се върнали и организирали преврат, ги изклал като пилета.
20
2
 
11
 
! Отговори
само питам преди 3 години
тоз дали е Белгийски Евреин?!
19
3
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Ха,не е новия Тръмп,друг беше подготвен ,в случай че рижко беше спечелил.Явно германските христиндемократи са като нас-каквото стане в Америка и се съобразяват.
18
7
 
1
 
! Отговори
ГосТ преди 3 години
"Вече няма висше общество и народ. Има бедно простолюдие и богато простолюдие" Хаха. Разбира се, това се отнася за християндемократическите общества. На Изток все още има йерархия. Видях ! Истината ви казвам ! Ха
17
2
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Този не го виждам като заместник на Меркел. Според мен го чака съдбата на Анегрет Крамп-Каренбауер. До няколко месеца ще подаде оставка, тъй като никой в ХДС няма да го бръсне за слива.
16
9
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Честито,това е новия Тръмп.Ако може да се каже това за някого,де.
15
4
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Меки китки ...бежанците че ги оправят
14
5
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Армин Лашет...по -известен като. "Армин турчина". Тежко и горко на хетеросексуалното коренно немско население с деца...Нищо случайно няма. Демократите(либерали) окупираха САЩ. Верният слуга , поробена Германия отговаря подобаващо политически.
13
2
 
16
 
! Отговори
Рейвъра от Созопол преди 3 години
По добре Армин Ван Бюрен
12
3
 
17
 
! Отговори
ГосТ преди 3 години
"Християндемократическия съюз" хахахаха. Повръща ми се. Ами естествената опозиция на този съюз звучи като Мюсюлмандиктаторски съюз. Хахаха. Ще наблюдавам с интерес.