ЕС иска да ограничи зависимостта от долара след ерата Тръмп

В документ се посочва, че финансовите пазари са твърде зависими от щатския долар
16 яну 2021 19:25, Красимир Ангелов
105
ЕС иска да ограничи зависимостта от долара след ерата Тръмп
Снимка: БГНЕС

Брюксел се готви да предупреди, че световните пазари са твърде зависими от долара, докато търси начини да ограничи уязвимостта на Европа по отношение на американските санкции и други финансови рискове само дни преди встъпването в длъжност на Джо Байдън като президент, съобщава Financial Times.

Проектът на документ на Европейската комисия, видян от Financial Times, разкрива дълбочината на разочарованието от страна на Европейския съюз след четири години управление на Доналд Тръмп, чиито политики подчертаха господството на САЩ и тяхната валута в глобалната финансова система.

По-конкретно документът подчертава трудностите на ЕС при утвърждаването на своята независимост по отношение на санкциите срещу Иран, наложени от Тръмп, като ги цитира като доказателство за необходимостта да се предпази блока от последиците от незаконното прилагане на такива мерки, съобщава Bloomberg TV Bulgaria.

"Годините на Тръмп подчертаха нашите уязвимости и ние трябва да се справим с тях, дори и него да го няма", казва служител на комисията. По думите му става въпрос за мястото на ЕС в света – "да имаме средствата да бъдем икономическа и финансова сила, съизмерима с нашия размер".

Иранската стратегия на Тръмп оказа пряко въздействие върху финансовата инфраструктура, базирана в Европа, като системата за съобщения Swift например. Санкциите на Вашингтон срещу Иран означаваха, че Брюксел трябва да създаде специално средство за улесняване на плащанията за законна търговия между ЕС и ислямската република - процес, изпълнен с трудности.

"ЕС трябва да разработи мерки за защита на операторите от ЕС, в случай че трета държава принуди базираните в ЕС инфраструктури на финансовия пазар да се съобразят с едностранно приетите санкции", се казва още в документа.

Там се подчертава амбицията на ЕС да укрепи самостоятелността си в редица сектори, включително финансите. Но той трябва да бъде приет от комисията на ЕС в навечерието на встъпването в длъжност на Джо Байдън и в момент, когато ЕС обещава нова ера на сътрудничество с Вашингтон след Тръмп.

Другите планове, посочени в документа, са насочени към засилване на стратегическата автономия на блока и по-строг контрол на чуждестранните поглъщания, използвайки новата система на ЕС за проверка на преките чуждестранни инвестиции.

Според проекта ЕС също така трябва да намери начини за засилване на ролята на еврото в контекста на уроците, извлечени от пандемията. Документът предупреждава, че "глобалните финансови пазари са твърде зависими от щатския долар, за да смекчат финансовото напрежение и рисковете за стабилността".

Представители на ЕС предупредиха, че проектът може да бъде преразгледан преди текстът да бъде приет от Европейската комисия във вторник. Блокът отдавна се стреми да насърчава по-широкото използване на еврото, например в стокови договори, за да укрепи своята финансова и икономическа автономия.

Брюксел вярва, че по-силната глобална роля на еврото ще "предпази икономиката от валутни шокове и ще намали разчитането на други валути".

Комисията също така е загрижена, че блокът става все по-зависим от инвестиционни банки извън ЕС, които "по време на финансова криза. . . могат да изберат да намалят присъствието си в ЕС и да се съсредоточат върху вътрешния си пазар". Документът потвърждава амбициите на ЕС да бъде по-независим от инфраструктурата на британския финансов пазар след Brexit - по-специално това се отнася до клиринговите къщи, базирани във Великобритания.


105
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
53
0
 
0
 
! Отговори
Христо Христов преди 1 месец
западна европа е била винаги по-голям васал на янките, отколкото изрочна - на москва.
52
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Сетила се Мара да се побара! Те, така и с ЕС!
51
3
 
7
 
! Отговори
Сандо преди 1 месец
и ЕС взе да клати петролният долар. Янките май ще се върнат към активното краварството в скоро време, на там отивав нещат. Ако се заядат с Китайците може и боси и голи да ходят, няма да има кой да им ушие каквото и да е
50
1
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Иска им се, ама дали им стиска ? Да не забравяме, че немците са пълни васали на хамерикана, а германската икономика е доминираща в Европа. Много от котировките в световен мащаб са подвластни на долара, защото световната банка е приравнена с долара.
49
1
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
за да се откачи света от ФАЩ-зависимост американските сеещи демонкрация военни бази трябва да бъдат наритани в заднuк-А навсякъде извън пределите на техните граници
48
2
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Бачкам само с евро и левове а доларите си ги завирайте там дето не огрява слънцето
47
2
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Всеки не иска долара, но по не иска своята валута да е световна. Да спират търговията в долари и всичко да става към еврото. Китайците се правят на ощипани и е ясно, че трябва да се търси решение.
46
1
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Всеки не иска долара, но по не иска своята валута да е световна. Да спират търговията в долари и всичко да става към еврото. Китайците се правят на ощипани и е ясно, че трябва да се търси решение.
45
1
 
3
 
! Отговори
Ха ха ха преди 1 месец
до Хо хо хо
Да, ама имат 1 500 000 000+ народ, а ти имаш една празна манерка между ушите си.
Хе хе хе...
44
6
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Има разлика между юан и "конвертируем юан", който е със златно покритие. Това е от няколко години. Разплащането в долари между банките по света става чрез банка "кореспондент", каквато се явява банката на Ню Йорк. Няма нужда да сте специалисти, информацията е на няколко клика, стига само малко желание да има. Не съм фил или фоб, каквито постоянно се привиждат на лузърите.
43
8
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Кви долари кви 5 лева?!Като гледам как вървят нагоре битите коне,след време само в тях ще се инвестира.Ще наникнат копачки по цял свят и всички валути ще се сринат,отиват в печката!
42
2
 
14
 
! Отговори
Хо хо хо преди 1 месец
В китай няма злато отде ги покриват.Юоана има хартиено покритие на тамошното работническо делою
41
1
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Как нищо не ще е дошло от Сащ.Дойдоха много неща унижаването на белият човек
Явно на белите си им харесва да са като червеи в очите на другите.Дойдоха и тпитe им филми с нacилие гaдните храни вредната кола тпитe им порядки и други глупости.Гнyceн и примитивен сбиpщайн от всякаква гмeж.Отвpaт са тия.
40
14
 
6
 
! Отговори
new марксистка хрема преди 1 месец
измина век откакто руските бляяди решиха да го загробят долара, а мине не мине десетилетие и руската валута поевтинее стократно дори хилядократно, но рушляяците не спират да се перят с късото путини пишшле. За Европа решението е едно - или Съединени Европейски Щати или поетапен разпад като Брекзит. Добре че САЩ им стабилизира икономиката след 2СВ (план Маршал) а и до днес европейскита банки разчитат на $ стимули от САЩ, но Европа периодично се тресе от марксистка хрема, но скоро ще и премине.
39
6
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
От Сащ освен пдалщина и наркоманщина нищо друго не е дошло.
38
1
 
3
 
! Отговори
Зоран Радосавлевич преди 1 месец
Вски желяе смъртта на америчку другото са глупости.
37
3
 
7
 
! Отговори
... преди 1 месец
Време е Европа да се върне на световната политическа сцена. Стига все сме слушали за САЩ или за разни азиатски държави като Русия, Китай или Иран.
36
5
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Най-големият потребител на изкопаеми горива е Китай. Но, от няколко години Китай ги купува с конвертируеми юани (със златно покритие). Тръмп наложи санкции на ЕС, Русия и Китай. Всички плащания с долари стават през банката на Ню Йорк и могат да се блокират. Затова се ограничава ползването на долари, за да не се страда от американските санкции. Миналата година Русия се освободи от много долари в резерва си, закупувайки много тонове злато, което доста повиши цената му.
35
2
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Българите са със сащ затова имплащат най скъпият ток в Света.Хахаха
34
5
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
С изчезването на Сащ цганският проблем в България ще бъде разрешен веднъж и завинаги