С еднакво образование и умения и пак заплатите на жените са по-ниски

Законодателството на ЕС не успя да се справи с проблема десетилетия наред
19 яну 2021 18:51,
72
С еднакво образование и умения и пак заплатите на жените са по-ниски
Снимка: Pixabey

Жените в ЕС продължават да получават по-ниски възнаграждения от мъжете, дори да извършват работа, която изисква същите умения, образование и усилия. Това е факт въпреки над 45-годишното законодателство на ЕС за равно заплащане, алармират от Европейската конфедерация на профсъюзите и напомнят за обещанието на ЕК да публикува Директива за прозрачност на заплащането на половете.

Още по темата

Позицията на ЕКП е публикувана на сайта на КНСБ.

От конфедерацията дават за пример сравнение на заплатите в производствения сектор. То показва, че жените, произвеждащи бяла техника, получават значително по-ниска заплата от мъжете, които произвеждат автомобили, въпреки че и двете работни места изискват еднакви компетенции. В Германия жените в сектора на бялата техника, занимаващи се с производствена работа, равна на полагания труд от мъжете в автомобилната индустрия, получават средно с 865 евро на месец по-малко брутно възнаграждение от тях. В Румъния пък жените, работещи в индустрията на бялата техника, печелят средно с 244 евро на месец по-ниски нетни заплати, отколкото мъжете в автомобилната индустрия.

Примерите са предоставени от филиала на ETUC industriAll Europe и показват колко дълбоко е вкоренен предразсъдъкът за стойността на извършвания от жените труд. Именно той продължава да е основната причина за ниското заплащане на милиони работници, включително чистачи и болногледачи, които са на първа линия в борбата са Ковид-19, посочват от ЕКП.

Конфедерацията и industriAll Europe призовават за реализиране на "обвързващи мерки за прозрачност на заплащането на жените и мъжете", обещани от председателя на ЕК Урсула фон дер Лайен. Те ще дадат възможност на работниците и синдикатите да получат достъп до информация какви са критериите за определяне на нивата на заплащане, а това ще помогне да договорят равни стойности.

От ЕКП дават пример с правителството на Нова Зеландия, което през ноември миналата година прие изменение на Закона за равното заплащане в страната, което гарантира, че заплатите за жените се определят чрез референция колко ще получат мъжете за същата работа. Подобна клауза бе включена в проекта на ЕКП, с който бе изготвена чернова на директива от 3000 думи. Целта й бе да вдъхнови Европейската комисия за изготвянето на такъв текст, чрез който да се върви към постигне на равенство в заплащането.

"Сравняването на заплащането на жените и мъжете в производствения сектор показва ясно как жените получават по-ниски заплати, дори когато работата им изисква същите нива на умения и физически усилия като тези на мъжете. Кризата с Ковид разкри също така дълбоко вкорененото пристрастие към заплатите за професии, доминирани от жени, като полагането на грижи и почистването. Те са признати за "съществени", въпреки че са сред най-ниско платените. Нуждаем се Европейската комисия да изпълни обещанието си за директива за прозрачност на заплащането, за да гарантира, че мъжете и жените най-накрая получават еднакво възнаграждение за труд с еднаква стойност", коментира заместник-генералният секретар на ЕКП Естер Линч.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


72
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
22
0
 
9
 
! Отговори
от СТАРИЯ НЕСЕБЪР преди 3 години
Палави камериерки Лятото, изкарваха добри пари нощем чрез специални услуги.Да са живи и здрави !Нищо лично.Който може ... го може.
21
1
 
21
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
"С еднакво образование и умения и пак заплатите на жените са по-ниски"Няма такова нещо като еднакво образование и умения.
20
0
 
4
 
! Отговори
Маргото преди 3 години
За съжаление роботчето ми замести думата ПPOЗД със звездички и понеже си много ТТТТЪЪЪЪЪПППП няма да разбереш за какво иде реч. А че сди ииииидииииот е ясно вече на всички.
19
0
 
29
 
! Отговори
BBB преди 3 години
Образование и умения са две различни неща!В Техническия университет колежките имаха по-висок успех от нас мъжете.10 години по-късно, всички бивши колеги заемат престижни инженерни позиции със добро заплащане и завидни технологични постижения, а повечето колежки работят в административния сектор или вършат нещо не до там технически сложно.Бизнеса не гледа пол, а кой върши работа с по-висока добавена стойност! От там идват и парите.
18
2
 
2
 
! Отговори
Маргото преди 3 години
До A3Абе, Тиз. Вероятно си много задръстен, за да си мислиш, че си нещо специално. Вероятно не знаеш ни(то) граматиката, ни(то) математиката... Можеш да пиеш на аванта и ако ти пусне някоя за 2 лева, че повече не ти е дала баба ти от пенЦията. Само се виж колко си ***!
17
2
 
3
 
! Отговори
до 15 преди 3 години
Аз не съм мениджър, нито тя. И двамата сме лийдове, но в различни сектори. Мениджърите над нас взимат доста повече пари. Нещо друго?!
16
4
 
8
 
! Отговори
Маргаритка преди 3 години
абе... и много мъже праявят свиииирки на шефките си. Че и на шефовете си,, ама не си признавате. Да ви туря ли в ИНЕТа? Че ви имам по IP-та...Толкова сте прости, че чак трябва да се гръмнете
15
1
 
9
 
! Отговори
Киро сводника преди 3 години
В резон с другите умения трябва да имат умения с език
14
2
 
4
 
! Отговори
Младияпремиерсхарема преди 3 години
Докато крадливи политици са на власт така ще е едни сеуреждат а други не се уреждат
13
3
 
15
 
! Отговори
Младияпремиерсхарема преди 3 години
Жените с три дупки милиардерки стават а мъжете гладуват ,кой както се уреди едните се с три дупки уреждат с милиарди а другите гладуват
12
2
 
17
 
! Отговори
qwe преди 3 години
Има правило, като потъва кораба , първо се спасяват жените и децата.За това, скъпи дами, взимате по малко.
11
1
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Германия жените в сектора на бялата техника, занимаващи се с производствена работа, равна на полагания труд от мъжете в автомобилната индустрия, получават средно с 865 евро на месец -> е как ги сравнихте тези заплащания между две различни индустрии?! Още повече в Европа се правят само висок клас автомобили, всичко евтино е изнесено в Африка и Турция ...
10
4
 
24
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
На жените им е в пъти по-лесно в живота, особено ако са над 6/10 по скалата за атрактивност.
9
0
 
8
 
! Отговори
Младияпремиерсхарема преди 3 години
Направиха консулка Сечкова за да не и вземат лесно крадените пари и на *** Сталийски Борисов и тн т
8
1
 
23
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Abe, hora... Кой ти гледа мъж - жена. Въпросът е кой каква работа върши.Има жени - 100 пъти по-добри от мъжете и получават повече. Има и шматки, които разчитата да дадат на шефа и да получат бонус. То си е служебна проституция.До сега не съм видял жена да е получила по-малко, отколкото е заработила. Затова няма и дела в тая посока.Всичко останало са празни приказки.Като за ***.
7
1
 
4
 
! Отговори
Младияпремиерсхарема преди 3 години
Много са ниски да една 28 годишна Сечкова 2014 г от КТБ с цесия си взема 15 млн, сега на 35 години притежавала 15 млн а тъпкачите и тиквите Борисов,Сталийски и тнт 20 милиона и милиарди и тнт а има милиони трайно безработни българи които нямат какво да ядат, има к в и като тая много с къщи в Барселона и тнт но има милиони трайно безработни нямащи какво да ядат
6
2
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Образование да, умения не. И само да не каже някой че образованието определя уменията... Ак оедна жена има същите умения в една област и желае да работи там няма как да взима по малко защото опитни работници се търся много във всяка една област. ?На човек му писва от комунистическа пропаганда в един момент...
5
2
 
13
 
! Отговори
Ямболски цървул преди 3 години
А как някои с тъмен отенък на кожата взимат повече пари без да работят,отколкото работещите НАС с бял цвят?!?!? В България!Това е по-тревожният и дразнещ въпрос!
4
1
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Айде пак простотии...
3
2
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Пълни глупости!Повечето бачкат на 1/2 или на 1/4 работен ден и естествено вземат по-малко пари за по-малко свършена работа. Колкото за маникюрче, педикюрче, прическа, масаж, солариум...