Дефлация в еврозоната през декември и ценова стагнация в България

Евростат отчита слаба инфлация в ЕС
37
Дефлация в еврозоната през декември и ценова стагнация в България
Снимка: Pixabay

Потребителските цени в еврозоната се понижиха на годишна база през декември 2020-а за пети пореден месец, докато инфлацията в целия ЕС нарасна слабо, а инфлацията в България остана на нивото от декември 2019 г. Това показват окончателни данни на европейската официална статистика Евростат, цитирани от БНР.

Индексът на потребителските цени (CPI) в еврозоната се повиши през декември с 0,3% спрямо ноември, но отбеляза за четвърти пореден месец спад с 0,3% на годишна база, задържайки трайно на дефлационна територия от август 2020 г. насам.

Основната инфлация (изключвайки волатилните цени на храните, тютюневите изделия и на енергията) се повиши през декември с 0,4% спрямо ноември и нарасна на годишна база с едва 0,2% за четвърти пореден месец.
Негативно влияние върху инфлация оказа понижението на енергийните цени през миналия месец с 6,9% спрямо година по-рано, докато цените на храните, алкохола и тютюневите изделия се увеличиха с 1,3%, а тези на услугите - с 0,7 на сто.

В рамките на целия Европейския съюз потребителската инфлация се повишиха през декември с 0,3% както спрямо ноември, така и спрямо година по-рано, което представлява слабо ускорение спрямо годишна инфлация от 0,2% през ноември.

Отрицателна годишна инфлация беше отчетена през декември в 13 държави членки на ЕС, като най-голямо понижение отбеляза в Гърция (спад с 2,4%), Словения (с 1,2%), Ирландия (с 1,0%) и Естония (понижение също с 0,9%), докато най-висока годишна инфлация имаше в Полша (повишение с 3,4%), Унгария (с 2,8%) и Чехия (също с 2,4%).

Според данните на Евростат годишната потребителска инфлация в България през декември 2020 г. се повиши с 0,5% спрямо ноември, но отбеляза стагнация на годишна база (нулев растеж спрямо декември 2019 г.) след повишение с 0,3% месец по-рано.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


37
Още по темата: еврозонаевроинфлация
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
23
1
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
По време на омразния им комунизъм,един български лев струваше повече от 1 долар.---точно през това време $ беше 3.50 , курса на БНБ беше за балъците които не ги пускаха в корекома .
22
3
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Търсех през 80-те джобно радио с къси вълни, да може да слушам "Свободна Европа" и т.н. В кореком-а имаше по $9. Точно 27 лв дадох на виетнамските работници в завода, срещу доларите. По три лева за долар. Няма откъде да си купиш по официалния курс, освен ако не отиваш командировка на запад, а само отговорни другари можеха да ходят. Но, във Виетнсм било скъпо аспирин и аналгин, а тук не им давали количества на работниците. Баба ми купуваше аспирин по 20ст коричката, давах им ги по левче...
21
6
 
5
 
! Отговори
До 29 преди 3 години
Баща ти е бил инженер друг път. Боклучия.
20
9
 
10
 
! Отговори
тоо па преди 3 години
комунист, $ бил под лев през 1886 хахахаКупиха ми касетофон през 1986 родителите ми - Шарп от Кореком.4 лв за долар!!! 4инженерски заплати на баща ми точно!!!!Сега1 комп е 1000 лв -по -мало от 1 инж. заплата!Айде скрийте се с пещерната си пропаганда!
19
2
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
те на тва му викам аз МЕРКИ БЕ!пред фактите и боговете мълчат!
18
3
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Тиквата ще извади пачките от чекмеджето преди изборите и инфлацията ще хвръкне.
17
1
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Това какво значи за еврото - ще слабее ли или дебелее срещу паунда и долар?
16
4
 
8
 
! Отговори
ПорЦелан преди 3 години
Черепа и други подобни герои продавах по два лева "кукли", долари нямаше. Пред "Магурата" нямаше някой който да не е ченге. И да да те имзмят ще те бият след това.
15
1
 
20
 
! Отговори
Hhhhh преди 3 години
По-големи глупости не бях чел скоро. Дано не сте платили за тази тази статия ами на вас да са ви платили.
14
0
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
дo 20 ПорЦеланИмаше по 2 лв долари на черно пред ЦУМ под колоните,разни африканци предимно там сменяха долари за левове.В Кореком можеха да пазаруват работили в чужбина,примерно в Либия и им хващаха доларите по 98 стотинки държавен курс.Обаче купуваш Лада 1500 за 3 100 долара без ред,не чакаш като другите с години.Е дребни стоки там дънки и други пазаруваха и другите,които намереха някой долар.
13
8
 
15
 
! Отговори
ПорЦелан преди 3 години
Работих в Кремиковци, ПСВ 3 от 1982 до 1987. Случваше се да има ремонт в ПСВ 1 или ПГВ и за да не стоим купуваха метал от Франция или ФРГ. Един рулон 16 тона струваше $6к - $8к. Същият рулон, произведен в комбината с много по-ниско качество го калкулираха 30к лева. Горе-долу това беше реалната цена на лева. Имаше бонове с които можеше да се пазарува в Кореком. Най високата цена която си спомням е $1.18 за 1лв. Реално $1 струваше 3 лева на черно. За два лева на практика не можеше да се намери.
12
5
 
19
 
! Отговори
Handel преди 3 години
До 1986А пък глyпаци, които мислеха, че един лев струвал повече от 1 долар, съвсем нямаше.
11
1
 
32
 
! Отговори
Handel преди 3 години
"основната инфлация (изключвайки волатилните цени на храните, тютюневите изделия и на енергията) се повиши през декември с 0,4% спрямо ноември"Много хитро. 0.4% инфлация... но за 1 месец. Годишно това прави 4.8% - и това е без най-важните цифри - храна, отопление и транспорт... които не се включват защото, знаете ли, те са "волатилни". Да, ама като отида в супера за ядене и като си плащам сметките не се интересевуват че са "волатилни"... Въобще от разните стъкмистики добре лижaт...
10
3
 
21
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
до 15Не е вярно.Държавният курс беше 98 стотинки за 1 долар.На черния пазар беше 2 лева за долар.
9
29
 
10
 
! Отговори
1986 преди 3 години
По време на омразния им комунизъм,един български лев струваше повече от 1 долар.
8
6
 
23
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Мутрата от СИК в затвора!
7
6
 
26
 
! Отговори
SS преди 3 години
Въоръжавайте се.Нищо хубаво не ни чака.
6
3
 
37
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Щом германците вече не хвърля една пералня на 3 години а кара колкото може вярвайте че при нас по хубаво няма да, стане пък за колите да не говорим ще вкарват все по големи таралясници у нас ония ще ги карат докато им вземат душата
5
8
 
22
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Време за реформи е! Времето на празните приказки на Борисов изтече. Избори 2021!
4
11
 
16
 
! Отговори
GOV DOWN преди 3 години
Браво на "генерал" Борисов. Успешно УМОРИ ОТ ГЛАД хиледи хора в държавата. Само седмица след, като разпореди на всички медици и държавни служители да се стегнат и за Коледа да няма Живи, чудото се случи.Господ да го убие Тиквеника да му конфискува мръсните крадени пари и да погребе лично Раково болните му Евнуси.