Ще имат ли привилегии ваксинираните в Европа?

Евродепутат: Има риск от различни мерки
22 яну 2021 09:38, Красимир Ангелов
22

На видеоконферентна среща на евролидерите снощи стана ясно, че нови тъмночервени зони на картата с цветовете в Европейския съюз ще показват регионите с най-високо ниво на заразени с Ковид-19. Ще се стигне ли до ново затваряне на граници?

"От колегите си на първо място чувам притеснение. Имаме вече ваксини, но те все още не са стигнали до европейските граждани. Новите щамове на вируса очевидно водят след себе си втърдяване на мерките в доста европейски страни. Целта на срещата вчера беше именно да се уеднаквят позициите", каза евродепутатът от ДПС и зам.-председател на "Обнови Европа" Искра Михайлова в "България сутрин".

Още по темата
Тя изтъкна, че преди срещата на Съвета комисар Кириакидис е била на среща с групата на "Обнови Европа", на която са коментирали недостатъци в работата на ЕК.

"ЕС успя да насочи ресурси и да подкрепи разработката на ваксини, успя да координира страните членки. Предизвикателството сега е отново да се намери общ обединен отговор. "Обнови Европа" има много въпроси. Как се планира да се доставят ваксините? Както каза един френски колега, искаме да видим график, в който да се види колко ваксини, за коя страна, в кой месец ще бъдат получени", добави евродепутатът в ефира на Bulgaria ON AIR.

От "Обнови Европа" са притеснени заради сертификата, който ще бъде издаван от страните в ЕС и това дали той може да се превърне в инструмент за някаква форма на дискриминация.

"Сертификатът за ваксинация трябва да бъде само медицински документ, в никакъв случай не може да бъде основание за ограничаване от права. Радвам се, че позицията на България е доста адекватна в ситуацията. Има риск отделните страни да въведат отделни мерки. Ясно беше посланието и от ЕП и от Съвета, че свободното движение на хора е основен приоритет, но трябва да бъдат ограничени пътуванията, които не са необходими", подчерта Искра Михайлова.

По думите ѝ от ЕП настояват за прозрачност при доставките на ваксините в ЕС. Унгария пък стана първият член на Европейския съюз, който одобри руската ваксина Sputnik V.

"Унгария трябва да се съобрази с Европейската агенция, която дава разрешение за използване на ваксините в ЕС. Сертификатът за ваксинация трябва да се признава от другите страни членки. Вече има подадени документи от руската страна за одобрение на ваксината в ЕС. В началото на процеса на ваксинация сме, много разчитаме на това, че той ще бъде ускорен", допълни евродепутатът от ДПС.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


22
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
21
0
 
1
 
! Отговори
ПорЦелан преди 3 години
Хорнпуб пуска видеа за извратеняци дето ваксинирани ги таковата неваксинирани и обратно.
20
1
 
15
 
! Отговори
Не! преди 3 години
Животът вече не е право, а привилегия на послушните, взели мерки да не накарат някой лекар да поработи малко. Медицински фашизъм и извращение над личността!
19
0
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
И също, прави ли ви впечатление, че всяка компания си прави СВОЯ ваксина? Ако беше за спасяване на хората, за оправяне на ситуацията, не беше ли логично да работят заедно, да си помагат, да създадат заедно възможно най-бързо най-добрата възможна ваксина? Събудете се! Всичко е за пари, и вече искат да вземат парите за продукти, които даже не са бета-версия, а алфа-прототип, и не вършат нищо!
18
1
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Прави ли ви впечатление, как всички фармацевтични компании се втурнаха да правят ваксини, а никой не измисли лекарство? Явно не искат проблема да бъде решен генерално, за да им идват приходи непрекъснато. Ние сме едни хора-касички
17
0
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Като са в очакване на британския щам най- правилно е да наложат тестове и карантина на влизащите в станата, вместо да затварят бизнеси превантивно и да лишават хората от правото им на труд .
16
3
 
10
 
! Отговори
Чиновник преди 3 години
Простолюдието още не схващате, че онова, което беше преди пандемията, повече няма да се върне. Постепенно, всичко ще ви обяснят. Когато му дойде времето ще ви кажат и за сертификатите.
15
0
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Трябва да признаят, че някои хора просто не го хващат проклетия вирус. Жената на брат ми го изкара вкъщи при него и децата и на тях им няма нищо. Двама мои колеги го изкараха, а ние - останалите 8 не се заразихме
14
0
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Вярно е, трябва да се връщаме към живота, тези мерки не променят нищо, само унищожават хората и икономиката. С маска в магазина и автобуса, ако си болен-не отиваш на работа, и това са мерките! И АКО ИСКАШ-ваксина, да си по-спокоен, а който не иска - оставете го на мира!
13
1
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
И срещу испанския грип не се създава траен имунитет, но е минал и заминал за две години. Дефакто за мен сега изолацията е вредна ( не само психически). Аз го изкарах, сега е важно от време на време да го срещам вируса, за да може антителата да се обновяват. Ако се изолирам и не го срещам 6-9 месеца, най-вероятно ще се реинфектирам и какво правим, ще го влачим до края на света ли? Ваксината не пази от заразяване, намалява тежестта на инфексията. Така или иначе ще се минава от всички.
12
2
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Аз предлагам лекарското съсловие, което вие на умряло, като се заговори за отваряне да отиде и да се ваксинира първо на 100%, защото те още тичат по тъч линията. Тия 1000 кинта за първа линия ще трябва да се спрат.
11
0
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Ще го изкараме на юруш, ама... колкото като изкараме грипа тази година, и догодина го няма. Това сега е нов грип, по-тежък, но пак не си създаваш траен имунитет срещу него, пак си мутира и се променя, и пак ще си го въртим отново и отново, само този път противогрипните безполезни ваксини ще станат задължителни. "за ваше добро", тоест, за пари. Всяка година на всички.
10
1
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Преди казваха, че хората под 40 години е безпредметно да се ваксинират. После получиха нов факс и започнаха да настояват за 70-80% ваксинирани. Оксфордската ставала и за 16 годишни. Вчера четох, че нищо не пречело и бременни да се ваксинират.
9
0
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Ако го бяхме изкарали на юруш щяхме да сме приключили с проблема преди измислянето на ваксините. Щяха да починат възрастни хора, но те и сега умират. Когато умре ваксиниран възрастен човек казват, че няма общо с ваксината, ами си бил на годинки. Ако умре без да е ваксиниран не е от възрастта, а от ковид
8
0
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Ще имат - ще им израстне мустак, а на най-късметлиите трети крак. Иначе сериозно, ваксина не нужна само и единствено на хората застрашени от развиване на тежки симптоми. За другите е безпредментна и дефакто поради липсата на достатъчно изследвания е риск. Ваксинирайте възрастните, хронично болни, затлъстелите....
7
1
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Ако се ваксинираш, защото си убеден в нуждата да го направиш за какво ти е сертификат? Щом го правиш за себе си, а не за да доказваш на някого нещо не ти е нужен документ. Още повече при лекуващия лекар се пази информация за всички процедури, които са ти правени( и са лекарска тайна)
6
1
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
ПРЕСТЪПНИЦИ И ФАШИСТИ!ОСТВКА И ЗАТВОР ЗА ВАС!
5
2
 
11
 
! Отговори
БОЦИ-БОЦ преди 3 години
За кое да имат "привилегии"? За това, че пак могат да разпространяват вируса? Или понеже са козирували и са се навели, и са доказали, че са послушни граждани?
4
2
 
16
 
! Отговори
илюминат - ренегат преди 3 години
Ще имат разбира се! По - голям процент сигурност в намаляването на популацията!
3
3
 
22
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Това е фармако-фашизъм! А защо да не ни окичат и по една жълта звезда. Моето тяло, мой избор.
2
4
 
18
 
! Отговори
JJIvanov Warnings преди 3 години
МЕДИЦИНСКАТА МАФИЯ Поразява милиарди чрез нагло престъпни операции рекламирани като "ГРИП" вече десетки години..Обсебени от масови убиици отчетоха преди години че НЯМА достатъчно ЗАРАЗЕНИ ТРАЙНО ЧРЕЗ ТН "ПРОТИВОГРИПНИ ВАКСИНИ".СЕГА ВЕЧЕ ЩЕ ИМА радват се мафиотите ..ПРЕДУПРЕЖДАВАМЕ ЛЕКАРИТЕ ЧЕ ТОЗИ ПЪТ ТЕРОРИСТИТЕ НЕ ГИ ЖАЛЯТ КАКТО ПРИ ПРЕДИШНИ ПОДОБНИ РЕКЛАМНИ ЗАРАЗЯВАНИЯ>>>