"Тъмночервени зони" с особено силно разпространение на COVID в ЕС

"Паспортът за ваксиниране е медицински документ, не за пътуване"
22 яну 2021 08:40, Елка Василева
34
"Тъмночервени зони" с особено силно разпространение на COVID в ЕС
Снимка: БГНЕС

"Паспортът за ваксиниране да е медицински документ, а не за пътуване на този етап" - това заявиха част от европейските лидери на видеоконференция, посветена на отговора на COVID-19.

Лидерите подчертаха, че остават много въпроси за прозрачността и графика за доставка на различните ваксини, предаде БНР.

По повод ограничителните мерки лидерите заявиха, че границите трябва да останат отворени, но призоваха за ограничаване на пътуванията, които не са от първостепенно значение.

Европейската комисия предлага въвеждането на "тъмночервени зони" с особено силно разпространение на COVID -19 на картите за следене на заразата, заяви председателят на комисията Урсула фон дер Лайен.

Тя мотивира предложението с факта, че за да останат вътрешните граници отворени и да функционира общият пазар при усложнената ситуация с мутациите на вируса и нарастването на броя на заразените, са необходими целенасочени мерки за безопасност.

Още по темата

"За да идентифицираме области с висок риск, трябва да предефинираме картографирането. Затова предлагаме да се въведе нова категория "тъмночервени зони", което ще показва, че в тях вирусът циркулира на много високи нива.  От хората, които идват от тези зони, може да се изисква да си направят тест преди отпътуване, както и да бъдат поставени под карантина при пристигането им. Това е в рамките на ЕС. Предвид изключително сериозната здравна обстановка всички маловажни пътувания трябва силно да бъдат ограничавани както в самите страни, така и през границите," каза Фон дер Лайен.

България е готова с дигитален паспорт и сертификат за ваксинация, заяви след срещата премиерът Бойко Борисов.

"Ние като държава сме готови и с дигитален паспорт, сертификат за ваксинация, но аз мисля, че това много трудно ще стане, защото по отношение на единния пазар имаме свободно движение на хора. Да, всяка държава членка сигурно ще приложи някакви механизми за допускане на други граждани в своята страна, но към момента все още не мисля, че ще се вземе такова решение," каза премиерът.

Борисов изрази увереност, че настоящият подход  за борба с COVID-19 у нас с мобилизация на обществото, спазване на  дистанция и взимане на мерки, е правилен и изтъкна, че в България мерките са изключително либерални на фона на останалите държави. Премиерът каза още, че ваксинационният план в страната се осъществява по най-разумния и балансиран начин, като се гарантира, че получилите първата доза от ваксината ще получат и втората такава.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


34
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
12
1
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Отдавна трябваше да направят и Тъмнoзeлeни зони, области с висок риск където престъпността циркулира с много високи нива.
11
2
 
19
 
! Отговори
Яким Вълев Донев преди 3 години
... "Тъмночервени зони" ли ?!?! ..... Май се готвят тази Пандемична обстановка да продължи значително повече от Испанския Грип през 1918 ... Няколко години "ПАНДЕМИЯ" плюс след това още няколко години проблеми с насаждания страх и психиката на страшно много хора... Усещам , че нещата отиват на едно поне 7-8 години БРУТАЛНА КРИЗА ... А сега е явно само началото. Явно има и ГОЛЯМА ЦЕЛ и тя ще се види в самия край на КРИЗАТА. Ужасна работа ....... :( :( :(
10
6
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Тъмно червени зони където е стъпил Сталин след войната!Пълно комунисти!
9
8
 
5
 
! Отговори
Elf преди 3 години
500 години карантина за простите българи !!!!!
8
4
 
34
 
! Отговори
Истерия преди 3 години
Защо е тази истерична паника?Да не би защото новия и силно заразен щам ще предизвиква бързо изграждане на групов имунитет по естествен път?Ко? Не!Ко ша ги прайм тия платени ваксини?
7
4
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Този корона вирус удари десетката в средство за контрол на населението. Нещо като "1984" на Оруел - вечна борба с невидим враг.Ами оставете да измрат определен брой хора, а другите да еволюират. Така всеки ден ще има друг вирус или щам и никога хората няма да имат свобода,
6
0
 
23
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Код Кафево за народа , Елита яде черен хайвер
5
2
 
27
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Трябва да се увеличи броя на болните на 100 000 сега при малко над 100 болни на 100 000 население почват да викат че е червена зона.Критерият така е направен че да има вечно обявена пандемия.
4
3
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Време за реформи е! Времето на празните приказки на Борисов изтече. Избори 2021!
3
0
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Тиквата пак ги отсвири с 200 тия дали ще му се вържат на брътвежите за положението у нас.
2
2
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
"Лидерите подчертаха, че остават много въпроси за прозрачността и графика за доставка на различните ваксини, предаде БНР."Естествено че има въпроси! 22 хиляди ваксинирани за 1 месец почти откакто има одобрени ваксини!Абсолютен провал!
1
1
 
14
 
! Отговори
предположение преди 3 години
Нека има и ''кафяви зони'' за най-екстремното разпространение.