"Тъмночервени зони" с особено силно разпространение на COVID в ЕС

"Паспортът за ваксиниране е медицински документ, не за пътуване"
22 яну 2021 08:40, Елка Василева
34
"Тъмночервени зони" с особено силно разпространение на COVID в ЕС
Снимка: БГНЕС

"Паспортът за ваксиниране да е медицински документ, а не за пътуване на този етап" - това заявиха част от европейските лидери на видеоконференция, посветена на отговора на COVID-19.

Лидерите подчертаха, че остават много въпроси за прозрачността и графика за доставка на различните ваксини, предаде БНР.

По повод ограничителните мерки лидерите заявиха, че границите трябва да останат отворени, но призоваха за ограничаване на пътуванията, които не са от първостепенно значение.

Европейската комисия предлага въвеждането на "тъмночервени зони" с особено силно разпространение на COVID -19 на картите за следене на заразата, заяви председателят на комисията Урсула фон дер Лайен.

Тя мотивира предложението с факта, че за да останат вътрешните граници отворени и да функционира общият пазар при усложнената ситуация с мутациите на вируса и нарастването на броя на заразените, са необходими целенасочени мерки за безопасност.

Още по темата

"За да идентифицираме области с висок риск, трябва да предефинираме картографирането. Затова предлагаме да се въведе нова категория "тъмночервени зони", което ще показва, че в тях вирусът циркулира на много високи нива.  От хората, които идват от тези зони, може да се изисква да си направят тест преди отпътуване, както и да бъдат поставени под карантина при пристигането им. Това е в рамките на ЕС. Предвид изключително сериозната здравна обстановка всички маловажни пътувания трябва силно да бъдат ограничавани както в самите страни, така и през границите," каза Фон дер Лайен.

България е готова с дигитален паспорт и сертификат за ваксинация, заяви след срещата премиерът Бойко Борисов.

"Ние като държава сме готови и с дигитален паспорт, сертификат за ваксинация, но аз мисля, че това много трудно ще стане, защото по отношение на единния пазар имаме свободно движение на хора. Да, всяка държава членка сигурно ще приложи някакви механизми за допускане на други граждани в своята страна, но към момента все още не мисля, че ще се вземе такова решение," каза премиерът.

Борисов изрази увереност, че настоящият подход  за борба с COVID-19 у нас с мобилизация на обществото, спазване на  дистанция и взимане на мерки, е правилен и изтъкна, че в България мерките са изключително либерални на фона на останалите държави. Премиерът каза още, че ваксинационният план в страната се осъществява по най-разумния и балансиран начин, като се гарантира, че получилите първата доза от ваксината ще получат и втората такава.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


34
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
32
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
До 29ти,а вие какво предлагате!?!?!?
31
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Няма дискриминация. Но тъмно червените да слязат и да бутат автобуса
30
0
 
2
 
! Отговори
Патриот преди 3 години
Овци говорих ли ви много преди корона психозата ,как Ес ще бъде разделен на зони преминаващи даже посредата на отделните национални държави и така ще сложат край на всякакъв суверенитет и автономия и всичко ще стане един гигантски европейски конц лагер за народите!
29
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Една година по-късно и редица затваряния на милиони хора по домовете, тия още ми говорят за картографиране с тъмно червено на заразата. Това ли са ви мерките бе, мале, мале, срам и позор??? Е нема по-безполезно нещо от добре охранен европейски висш чиновник!
28
0
 
0
 
! Отговори
извоювано ЕС преди 3 години
До АнонименКрастивиците можа да са криви но да не са меки
27
2
 
6
 
! Отговори
Обективно преди 3 години
Вирус има. Ходете си спокойно , където има хора - с маски. ЕДИНСТВЕНО МАСКИТЕ ПРЕДПАЗВАТ, КОГАТО СЕ НОСЯТ КЪДЕТО И КОГАТО ТРАБВА. Браво на хората, повечето спазват и НЕ се заразяват!!! По- умни са от европейците!
26
2
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Далеч по- лесно ще е просто да ни сложат по една жълта звезда на ревера. Да се знае кой не е от правилните
25
0
 
2
 
! Отговори
Хасан Вакссинатора преди 3 години
И аз обичам тъмночервените зони, всъщност важно е да са тъмни. Там поставена ваксината те променя за цял живот. Тези от ЕС са редовни във ваксинациите и затова искат да ви помогнат, да сте като тях, щастливи след всяка ваксинация, това е моята констатация
24
0
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Жалкото е, че ни правят на маймуни тези, дето дебатираха дали да се забранят кривите краставиди. И дори временно ги забраниха. Толкова акъл имат!
23
0
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
И какво точно удостоверява този медицински документ, като човек може да се разболее от ковид, въпреки че е ваксиниран? Просто е по-малка вероятността.
22
0
 
21
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
На никой етап подобен документ не може да е разрешително за пътуване и за живот.При ваксина с трайност до няколко месеца това е просто абсурд.Най-много да се предизвика огромна световна гражданска война. Хората няма да търпят подобнопогазване на основните си човешки права от шепа наглеци, самозабравили се ур.оди. Това, че у нас не се отразяват постоянните протести - многобройни, в цяла Европа, не значи че ги няма.
21
1
 
7
 
! Отговори
Доц. Дамян Илиев преди 3 години
Изразът "за сега" означава че много скоро т.н. сертификат за ваксинация ще стане задължителен документ за пътуване. Остават отворени въпросите за ефективността на ваксината по отношение на предпазване от заболяването, продължителността на защитата, тъй като дават че тя варирала от 3 до 8 месеца, как ще се разбере че вече не действа, вредните ефекти за организма (ако няма вредни ефекти, защо ни карат да подписваме декларация че няма да съдим Пфайзер/Бил Гейтс?) и много, много други.
20
2
 
8
 
! Отговори
Урсул фон дер Лайнен преди 3 години
Въвеждането на кафяви зони е задължително.
19
2
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Как не се наядохте бе. Побърхахте хората вече тези пари на онзи свят не варвят.
18
2
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Броят на болните изобщо не е висок, какво правят тези ненормалници? Наистина прекаляват и така като гледам във всяка държава ще започнат протести. Това тяхното вече минава всички граници. Китай отдавна се оправи и върви напред. Ние имаме за управленци тези абсолютни некадърници от картинката, които нищо не правят, освен да се срещат. Техните срещи са напълно безполезни както се оказва.
17
0
 
8
 
! Отговори
Basi преди 3 години
Променете учебниците че сме били 500г под турска карантина...
16
3
 
19
 
! Отговори
noFreeman преди 3 години
никаква революция не предстои... предстои нов вид робство... вижте как се забързаха след като байдън беше коронован пред само 2000 платени зяпачи... предстои най-страшното за човешката психика, защото душата ни не могат да вземат... на това му се вика планета с нова операционна система...
15
3
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Дали не предстои Нова Велика Френска революзия?
14
1
 
20
 
! Отговори
Яким Вълев Донев 2 преди 3 години
..... Убеден съм , че след края на това , което направиха ще има значително по - голям брой "КОСВЕНИ ЖЕРТВИ" , а не такива директно от вируса !!! Психически разстройства , брутални паник атаки , тонове антидепресанти , Депресия ...... Увеличена престъпност , със сигурност... Защото то сега положението е зле ! А само си представете хиляди затворени бизнес начинания и хиляди хора БЕЗ ЗАПЛАТА и ПРЕПИТАНИЕ ... Ако децата са ти гладни , КАКВО ПРАВИШ , а?!?! Ще си готов на всичко , нали ?!?! :(
13
2
 
14
 
! Отговори
ОСТАВКА преди 3 години
Страх ги е новият щам да не премине набързо през всички и да дойде груповия имунитет.