Европа без Меркел - сред най-големите рискове за света през 2021?

Муджтаба Раман, директор за Европа в Eurasia Group, пред Bloomberg TV Bulgaria
25 яну 2021 16:52, Анисия Иванова
31
Европа без Меркел - сред най-големите рискове за света през 2021?
Снимка: Bloomberg TV Bulgaria

Оттеглянето на германския канцлер Ангела Меркел няма да сложи край на демокрацията в Европа. Това заяви Муджтаба Раман, управляващ директор за Европа в Eurasia Group, в предаването “В развитие” с водещ Делян Петришки.

“Армин Лашет е идеологически наследник на канцлера и нейно копие. Очакванията са той да запази и продължи статуквото от политическа гледна точка”, посочи Раман пред Bloomberg TV Bulgaria.

По неговите думи забележителни в управлението на Меркел са броят на кризите, с които тя се справи, както и начинът, по който ги преодоля.

“Наследството на Меркел е на прагматик, на човек, който е готов да постига консенсус и успява да го направи сред всички нации”, каза още анализаторът.

Според Раман има голяма вероятност за червено-зелена коалиция в Германия след изборите през тази година.

“Това ще е правителство, което ще работи активно за зеления преход, фискалната политика ще е проевропейска... Като цяло това ще е положително за Германия и положително за Европа”, допълни той.

Оттеглянето на канцлера се нарежда на девето място в класацията за 10-те най-големи риска за света през тази година според Eurasia Group, като сред останалите предизвикателства се нареждат ролята на САЩ в света, разпространението на ваксините и икономическото възстановяване, изброи Раман.

Експертът очаква дебатът за Европа да протече до голяма степен в контекста на пандемията. Сред основните теми за Европейския съюз той изреди големите дългове, управлението на отношенията с Китай, темата за въглеродния данък и реакцията на САЩ, Зелената сделка, кризата в Италия.

Повече по темата вижте във видеото.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


31
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
4
1
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
"Демокрация в европа"................хи-хи-хи-хи-хи..............това беше, както казват нашите бракя сръбите ВИЦОТ НА НЕДЕЛАТА!!! НЕ, ТОВА Е ВИЦОТ НА СТОЛЕТИЕТО!!! Заедно с "демокрацията" в краваристан!!!!
3
2
 
23
 
! Отговори
Эврапэйскый Союз преди 3 години
Демокрация, в Европа?! този май спи на течение!!
2
1
 
12
 
! Отговори
Do 2 преди 3 години
Не и трябва - така автентична е възможно най-нелепия вариант.
1
3
 
24
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Къв е тоя шeбeк, а Меркел пък прилича на клоун от цирка, трябва и само зелена перука и червен нос със ластик.