Маските FFP2 вече стават задължителни в Австрия

Затворени са училищата, музеите, спортните зали, кината, магазини
25 яну 2021 20:57, Елка Василева
50
Маските FFP2 вече стават задължителни в Австрия
Снимка: архив, БГНЕС

Австрийците смениха платнените защитни маски с предпазни маски за многократна употреба FFP2 (с филтърна мембрана и по-добро прилепване и изолация около носа), които стават задължителни за хората над 14-годишна възраст в транспорта, магазините, в обекти за услуги и лекарските кабинети, предаде Франс прес.

Заради новите по-заразни варианти на коронавируса е необходимо да се защитим по-добре, смята 24-годишната графична дизайнерка Хана Цюгнер, която журналист от АФП срещна близо до Нашмаркт - прочутия пазар в центъра на Виена.

Ако всички се съобразяват, това ще промени ситуацията, особено след пристигането на ваксините, подчертава тя.

Въвеждането на тази нова мярка, която остава малко разпространена в Европа, не предизвиква истински дебат в страната, докато регламентите гарантират, че маските ще се продават без надценка, на цена по себестойност, която е 59 евроцента, коментира друга минувачка - Доротея.

Още по темата

Отсега нататък трябва да се носят по-филтриращи маски, които блокират 94 процента от аерозолите в автобуси, трамваи, влакове и в метрото. Мярката се прилага също в супермаркетите и в обекти за предоставяне на услуги, като автосервизи и лекарски кабинети.

Преподавателите, работещите в складове и тези на държавна служба, които са в контакт с хора, трябва също да съблюдават това на работното си място, освен ако не спазват дистанция от 2 метра.

Бременните жени и хората, които имат медицински противопоказания, са изключени от изискването, както и персоналът, който е съгласен да си прави редовни тестове за коронавирус.

Въпреки въведената след Коледа и продължаваща поне до 8 февруари трета карантина броят на заразените почти не спада в тази алпийска държава с 8,9 милиона население.

Новозаразените на дневна база са около 130 на 100 000 жители. Целта на правителството е това число да не надвишава 50.

Училищата, музеите, спортните зали, киносалоните и магазините, които не продават стоки от първа необходимост, в момента са затворени, а хората са призовани да ограничат максимално контактите си.
/БТА/


 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


50
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
25
9
 
1
 
! Отговори
Фен на Мерките преди 3 години
аз ползвам P100 респиратор - страхотно е, дишаш по-леко от без него, защото филтрира всички миризми. днес в унисон с олабване на мерките реших да пробвам FFP3 маска - за 40 минуjи буквално се удуших - не само, че едвам се диша и определено гълташ въглероден диоксид, щото почна ме боли главата, но и парфюми и други неприятни миризми се надушват. повече никога, ама никога няма да ползвам FFP3 маска, само P100 респиратор - мисля, да носа даже и да премахнат всякакви мерки - няма чужди миризми!!
24
1
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Ковид-шнорхели ще се раздават ли и кога?
23
3
 
20
 
! Отговори
Гогич преди 3 години
То на етикетите на тия маски пише, че не предпазват от вируси, а са основно срещу прах, затова ги ползват в мините. *** то като изтрещиш......
22
4
 
7
 
! Отговори
да се молим Богу преди 3 години
извън земните искат да наследят пл.земя нашата планета,затуй е тоз измислен вирус.четете библията,тук на планетата иа човеци подвластни на тях и на този цирк.накрая къ ядрена 3-та.В библията го пише,пъво психическия цирк,след това глобален конфликт
21
5
 
5
 
! Отговори
полнай кампрес преди 3 години
тоя цирк Глобус е майката ши разкатай на майм.. с 4 крака,пълен цирк
20
3
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Филмът "Кин-дза-дзаздравейте пацаки
19
5
 
19
 
! Отговори
ha ha преди 3 години
И Памперси трябва да се носят! Не го знае човек тоя 'коварен' вирус от къде ще ти се мушне!
18
4
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
и брата с мустачките оттам е започнал 1 серия за великия ....това е 2-ра серия на филма
17
5
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Догодина - метален намордник с мембрана
16
2
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
До Анонименку-ку
15
4
 
6
 
! Отговори
Мишел ут Сапритуата преди 3 години
Ша има ризулюциа скору
14
2
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
До Анонимен 11Hm ... не знам. Чувал съм, че ако телефонът ти подържа 2G и 3G, то защото 2+3 = 5, ще се неутрализира ефекта на 5G-то!
13
14
 
21
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Колкото по-стерилно живееш, толкова по-опасна става средата за теб!
12
15
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Хората не искат да разберат, че ще се справим с ковида, когато свалим маските, а не когато напълно се изолираме от него. Към ваксинация, здравословен живот и сваляне на маските и забраните трябва да се върви, а не към самоизолация. И да не разправят, че са по номинална цена тия маски. Чак такъв *** производител в този свят няма. Когато австрийското правителство започне да ги раздава безплатно, ще повярвам, че няма начислена печалба.
11
17
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
А ако нося Nokia N95, дали ще ме предпази от вируса?Българина, масово е пр0стак. Маските може и да предпазват, ама *** си е ***. Ходят с такива еднократна употреба с дни, даже седмици. Тя вече киирлива, ама той си я носи, от вирус се предпазва, ахааа. И кат се срещнат двама, като почнат да си говорят и ги свалят на брадите а то точно тогава трябва да е с маската. Щото като говори, той плюе. Ама другия нали и той ***, оня го плюе по лицето, той свалил маската и диша, *** как си требе диша.
10
4
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Нали всички работят, дори кърпа или шал. СЗО потвърди няколко пъти. Смешници, само *** оти вярват,че един пар цал на устата ги пази.
9
17
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Уфсе с маски
8
3
 
26
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
59 цента. В София са по 8 лв най-евтините ffp2 за еднократна употреба.
7
20
 
28
 
! Отговори
ж преди 3 години
Следващата стъпка,намордници най напред ще са от текстил и после метални със закопчалки.Ще свикнем.
6
24
 
20
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Това отдавна трябваше да го направят. В София много от хората носим маски по стандарта KN95 на един производител, които отговарят на FFP2. Просто тях ги зная, а вероятно има още много, които носят маски на други производители със същата ефективност. Е, разбира се има и доста хора, които само имитират носене на маска, носейки с месеци от онези за еднократна употреба и то под носа.