Въвеждат ваксинационния сертификат, ще стане ли условие за влизане в ЕС?

Правителството му вече разработи образец на такъв документ
Обновена: 25 яну 2021 18:26 | 25 яну 2021 18:18, Петя Славова
164
Въвеждат ваксинационния сертификат, ще стане ли условие за влизане в ЕС?
Снимка: БГНЕС

В ЕС се споразумяха за въвеждането на единен сертификат за ваксиниране срещу коронавируса SARS-CoV-2, съобщи председателят на Съвета на ЕС Шарл Мишел.

Въвеждането на такъв сертификат беше предложено от премиера на Гърция Кириакос Мицотакис, предава БГНЕС. Правителството му вече разработи образец на такъв документ. Въпреки че ваксинирането няма да бъде задължително и няма да бъде условие за пътуване, разработването на стандартизиран документ за поставената ваксина е „неотложна“ задача, написа Мицотакис в писмото си до председателя на ЕК Урсула фон дер Лайен.

Гърция беше подкрепена веднага и от други държави от ЕС, чиито икономики са силно зависими от туризма: Испания, Португалия и Малта.

Още по темата

„Особено важно е с наближаването на лятото и ние, и всички останали да сме спокойни, че пътуването в Португалия е безопасно“, заяви премиерът на страната Антониу Кошта.

На 19 януари Европейската комисия заяви, че вече работи с държавите от ЕС върху разработването на сертификат за ваксиниране, като до края на месеца се очаква да постигне споразумение за общ подход, пише „Дойче веле“.

Засега по време на виртуалната среща на върха на ЕС лидерите на страните-членки се съгласиха да работят върху стандартизиран и общоприет вариант на документ, потвърждаващ поставянето на ваксина, който да служи за медицински цели, подчерта Шарл Мишел.

По-нататък ще се обсъжда дали тези сертификати не могат да бъдат използвани и за други цели, а ако да, при какви обстоятелства, допълни той.

Първоначално практическата полза от този сертификат ще бъде една, уточни високопоставен дипломат от ЕС, пожелал анонимност. Ако човек се е ваксинирал в Белгия, например, и реши да пътува за Франция, с този документ ще може да потвърди пред местните власти, че наистина му е поставена ваксина срещу коронавирус. Засега не се предвижда този сертификат да има друга полза, освен медицинска.

Урсула фон дер Лайен обясни, защо първоначално сертификатът ще се използва единствено за медицински цели.

Първата причина е, че липсва пълна информация за ваксинирането срещу COVID-19. Засега науката не е наясно дали ваксинираните могат да заразяват останалите с коронавирус, нито колко време след ваксинирането се запазва имунитетът.

Втората причина е политическа: Как да се гарантира спазването на правата на тези, които не са имали достъп до ваксина и каква алтернатива да се предложи на хората, които по уважителни причини не се ваксинират?. На тези въпроси засега също няма отговор.

Затова по-късно, когато му дойде времето, ще трябва да проведем сериозна дискусия, за да могат държавите от ЕС да постигнат консенсус във връзка с използването на сертификата, каза председателят на ЕК.

Лидерите на ЕС засега са постигнали споразумение да си сътрудничат с международните организации по въпроса за сертификатите. Високопоставеният служител на ЕС подчерта, че в един момент ще се постави въпроса за наличието на ваксинационен сертификат като условие за пътуване от трети страни в ЕС и от ЕС в трети държави.

Дали ще бъде необходим сертификата за туризъм, все още е рано да се коментира. Рано е да се обсъжда този въпроси и по отношение на гражданите на трети държави, тъй като има различни ваксини, което означава, че ЕС ще има нужда от информация, за да ги признае, смята дипломатът.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


164
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
109
12
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Редно е всеки берач на малини да е ваксиниран. Най-смешното е, че точно берачите и подобните нули (които протестираха в Холандия, например) са масово антиваксъри и пеят как ще има контрол на масите. То цял живот безполов роб, ама седнало да пее за контрол. Да се смееш ли, да плачеш ли?!
108
4
 
15
 
! Отговори
Кон с респиратор преди 3 години
Конспирации, а, нямало да ви чипират и да ви забраняват да пътувате, ако нямате чип???Догодина няма да ви пуснат в магазина да си купите хляб, ако не сте минирани.
107
2
 
27
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
То този сертификат беше до скоро в сферата на конспирациите.
106
1
 
24
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
първоначално сертификатът ще се използва единствено за медицински цели.-----------------Забележете думата "първоначално"
105
2
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
До долу ГРОБ - оставкаС какво ще им пълни гушите пък ти бе, с лютеница ли бе клош?
104
2
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Нека чипирането започне сега!
103
0
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Тази година се очакват хиляди гърци без паспорти в Китен и Приморско
102
2
 
7
 
! Отговори
льоло преди 3 години
в магазина само с ваксина... скоро :)
101
0
 
2
 
! Отговори
Директор на спа преди 3 години
Споко, ние ще ги пускаме без паспорти по нашите курорти.
100
5
 
33
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Според мен мерките в цял свят са несъразмерни спрямо заболяването. Сега сигурно ще ми скочите всички, но -направиха от мухата слон. Болест, за която 85% не разбират, че са я изкарали не заслужава чак такова внимание. Според Мутафчийски - болест с невиждана ярост в човешката история. Това е смешно, преживяли сме чума, холера, проказа... Айде, много моля, не сме вчерашни
99
1
 
24
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Нито ще се ваксинирам, нито ще пътувам, ще изчакам 5-10 години да видя ефекта от генната ваксина. Добре, че у нас с нашите ш.***-тки от правителството нещата вървят бавно, че току виж някой ден сме се оказали най-многобройната нация в ЕС, ха ха
98
4
 
14
 
! Отговори
тоя намери кой преди 3 години
До до Евреите се ваксинда даде за примиер - Израел се ваксинирали .... че то в този гнусен евреики кибуц всичко е задължително, освен това на евреите може да им слагат прото Витамин Сто и в Германия се ваксинират, щото ако не се ваксинираш те уволняват от работа, а не щото много им се иска да опитат отровата на Бил Геитс
97
0
 
17
 
! Отговори
до Евреите се ваксин преди 3 години
И как е , намаля ли кривата на заразяване, болниците изпразниха ли се? Засега няма промяна. Ние не сме тесногръди. Следим ситуацията, ако се окаже , че действа и са живи и здрави след ваксинацията , няма проблем и аз ще се ваксинирам. Ама да ме карат да подпиша декларация и да си сложа нещо, което даже не ми трябва , ще има да почакат
96
0
 
15
 
! Отговори
Новите будители преди 3 години
За всеки по-буден, за всеки, който е решил сам да се информира това не е новина. Тези неща са заложени доста преди да се появи тази пандемия по телевизията. Тази същата информация е на разположение в сайтовете на ЕС от много месеци насам, с дати и е достъпна за всеки, който иска да се запознае с нея от първо лице. Това, което се случва сега е просто фрейминг, който служи за подсъзнателна подготовка на масите. Сега се бонтуват и го отхвърлят. След 5-6 месеца отново се поднася и т.н. и т.н.
95
0
 
12
 
! Отговори
Между ваксините на преди 3 години
До Евреите се ваксинираЖивков и ваксините на Бил Геитс има огромна разликаваксината срещу епидемия която не съществува едва ли ще е добра за здравето ми нещо и този път не ви се получи пандемийката - пак не фана декиш като през 2008 със свинския грип
94
0
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Африка е континента с най малко заразени 3.6млн.защо ли?
93
0
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
До Анонимен Докато изградят системата, ще отмине вирусът. .Те ще се погрижат да не отмине. Ловят риба в мътни води"Ако човек се е ваксинирал в Белгия, например, и реши да пътува за Франция, с този документ ще може да потвърди пред местните власти, че наистина му е поставена ваксина срещу коронавирус." Това не ми прилича на медицински причини
92
2
 
5
 
! Отговори
Муахаха преди 3 години
стягам куфарите, аз в тоя Деиндустрализиран Затворнически Концлагер няма да живее - отивам в Коминустически Китай, ако там не ми дадат Виза, в Комунистически Виетнам - там са Свободни, а имат и заводи да си намеря работа и прехрана на поточната линия!!
91
0
 
2
 
! Отговори
Бат Бойко преди 3 години
Закриха ми Грей бара - какво ще правя сега? Къде да разпускам?
90
0
 
11
 
! Отговори
ПроСоТо преди 3 години
напомних ли ви за "Печата на Звяра",който ще бъде поставян "На дясната ръка и който няма тоя печат няма да може да купува и продава"..?Е,"дясната ръка" е СИМВОЛИЧЕН израз,а "купува и продава" е било ЕДИНСТВЕНОТО РАЗБИРАЕМО за Онова време определение.Сега "Звяра" е Фармацевтичната мафия,а печата ще го турат на "Сертификационните тескерета"..А без тоя печат нема да можете да пътувате.Нещо повече:-Постепенно,БЕЗ ДА УСЕТИТЕ,той ще стане и ОСНОВНО ИЗИСКВАНЕ при започване на каквато и да е работ