Въвеждат ваксинационния сертификат, ще стане ли условие за влизане в ЕС?

Правителството му вече разработи образец на такъв документ
Обновена: 25 яну 2021 18:26 | 25 яну 2021 18:18, Петя Славова
164
Въвеждат ваксинационния сертификат, ще стане ли условие за влизане в ЕС?
Снимка: БГНЕС

В ЕС се споразумяха за въвеждането на единен сертификат за ваксиниране срещу коронавируса SARS-CoV-2, съобщи председателят на Съвета на ЕС Шарл Мишел.

Въвеждането на такъв сертификат беше предложено от премиера на Гърция Кириакос Мицотакис, предава БГНЕС. Правителството му вече разработи образец на такъв документ. Въпреки че ваксинирането няма да бъде задължително и няма да бъде условие за пътуване, разработването на стандартизиран документ за поставената ваксина е „неотложна“ задача, написа Мицотакис в писмото си до председателя на ЕК Урсула фон дер Лайен.

Гърция беше подкрепена веднага и от други държави от ЕС, чиито икономики са силно зависими от туризма: Испания, Португалия и Малта.

Още по темата

„Особено важно е с наближаването на лятото и ние, и всички останали да сме спокойни, че пътуването в Португалия е безопасно“, заяви премиерът на страната Антониу Кошта.

На 19 януари Европейската комисия заяви, че вече работи с държавите от ЕС върху разработването на сертификат за ваксиниране, като до края на месеца се очаква да постигне споразумение за общ подход, пише „Дойче веле“.

Засега по време на виртуалната среща на върха на ЕС лидерите на страните-членки се съгласиха да работят върху стандартизиран и общоприет вариант на документ, потвърждаващ поставянето на ваксина, който да служи за медицински цели, подчерта Шарл Мишел.

По-нататък ще се обсъжда дали тези сертификати не могат да бъдат използвани и за други цели, а ако да, при какви обстоятелства, допълни той.

Първоначално практическата полза от този сертификат ще бъде една, уточни високопоставен дипломат от ЕС, пожелал анонимност. Ако човек се е ваксинирал в Белгия, например, и реши да пътува за Франция, с този документ ще може да потвърди пред местните власти, че наистина му е поставена ваксина срещу коронавирус. Засега не се предвижда този сертификат да има друга полза, освен медицинска.

Урсула фон дер Лайен обясни, защо първоначално сертификатът ще се използва единствено за медицински цели.

Първата причина е, че липсва пълна информация за ваксинирането срещу COVID-19. Засега науката не е наясно дали ваксинираните могат да заразяват останалите с коронавирус, нито колко време след ваксинирането се запазва имунитетът.

Втората причина е политическа: Как да се гарантира спазването на правата на тези, които не са имали достъп до ваксина и каква алтернатива да се предложи на хората, които по уважителни причини не се ваксинират?. На тези въпроси засега също няма отговор.

Затова по-късно, когато му дойде времето, ще трябва да проведем сериозна дискусия, за да могат държавите от ЕС да постигнат консенсус във връзка с използването на сертификата, каза председателят на ЕК.

Лидерите на ЕС засега са постигнали споразумение да си сътрудничат с международните организации по въпроса за сертификатите. Високопоставеният служител на ЕС подчерта, че в един момент ще се постави въпроса за наличието на ваксинационен сертификат като условие за пътуване от трети страни в ЕС и от ЕС в трети държави.

Дали ще бъде необходим сертификата за туризъм, все още е рано да се коментира. Рано е да се обсъжда този въпроси и по отношение на гражданите на трети държави, тъй като има различни ваксини, което означава, че ЕС ще има нужда от информация, за да ги признае, смята дипломатът.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


164
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
69
0
 
7
 
! Отговори
? преди 3 години
Гадове!
68
2
 
11
 
! Отговори
Док преди 3 години
Спокойно, българи сме, ще прецакаме системата. Влизаш в стаичката за ваксиниране, даваш 5 лева на боцкащия, той мята шишенцето и спринцовката в коша все едно сте ваксинирани и ви вкарва данните в компютъра. Честито, вече сте ваксинирани! Ето ви сертификата! Всичко законно. Няма нужда от фалшификации. Да ходи някой да доказва, че не сте ваксинирани.
67
2
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
До 75А защо сертификат за ваксиниране, а не за антитела?-------Защото ковид не съществува, какви антитела?
66
1
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Аз защо сертификат за ваксиниране, а не за антитела?Нали не се знае колко трае имунитета от ваксините.Ами ако е 3 месеца, за къф им е този сертефикат на маляките?
65
9
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
След 2 години когато всеки от нас ще е с подкожен чип Ще приема обвиненията, че вярвам на световни конспирации.. И ще се извиня на всички
64
1
 
21
 
! Отговори
Е нали преди 3 години
Ваксинираните могат да разнасят заразата. За какво е този сертификат?
63
0
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
До 68"Избраните" вече масово купуват земя в Нова Зеландия.
62
0
 
20
 
! Отговори
до Демократ преди 3 години
Щом е демократично, зависи от демуса. Когато демусът не желае да се ваксинира и не смята , че този вирус е животозастрашаващ за него ( в 99.5% от случаите не е), излиза демократично на протест и "демократчните власти" насочват демократични водни уръдия срещу него, някъде нещо не е демократично по веригата. Моето тяло, мой избор. Защо тест за антитела не е валиден, но за ваксина, която не се знае колко е ефикасна е ок?
61
0
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Коги тва стане, ела ми се обадете!
60
0
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Някои континенти ще останат незасегнати от войната, и там ще се изнесат богатите, а местното население ще бъде превърнато в роби пролетарии.
59
0
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
КОЛКО СА ЗАРАЗЕНИТЕ ЗА ДНЕС?
58
0
 
21
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Ама вие сериозно ли вярвате, че един грип, макар и малко по-заразен от досегашните налага такива драконовски мерки. Имало е и много по-страшни вируси и никакви мерки не са въвеждани.
57
0
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
С отпадъци не се ваксинирам и това е.
56
0
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
До ДемократВаксиниране с нещо което не е ваксина, срещу какво ве демократе?
55
1
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Вируса е само преходен период за да се замазват очите на простолюдието да мирува и да се запази статуквото на провалената западна система докато се подотвя рестарта. Текат разчети и компютърни симулации които показват, че ядрена война няма да е толкова страшна, в САЩ ще загинат най-много 200 мил. голяма част от Русия ще бъде унищожена, Европа и най-вече източна Европа - кордона от пушечно месо ще бъде напълно изпепелени. Войната е страшна за политиците и за обикновените хора, но авоарите и властта на капитала и над-националните кукловоди ще останат непокътнати.
54
0
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Рестартът ще започне на континенти и територии които са незасегнати от войната, там ще бъде въведен новия комунизъм, но не от сталински тип, а от нов тип, без никаква частна собственост, всичко ще принадлежи на управляващите елити, които ще разпределят справедливи за общо, "комунно" ползване от пролетариата и хората ще живеят щастливо, а който не се подчинява ще бъде моментално отстраняван и заличаван виртуално и физически все едно никога не е съществувал.
53
12
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
България принадлежи без съмнение към западния свят, който вярва в евроатлантическите демократични ценности неограничен от полове и национални граници, транслатлантическо единство, мир, безопасност и солидарност. А не към руския свят на автокрация, безправност и политическо робство.
52
0
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
То сертификат....) Тия с фалшивите ваксини обраха милиарди и сега как пък всичките имали проблеми изведнъж,то о нашите се набутаха д с над триста милиона ,ехо наведете с поклон на Путин
51
16
 
2
 
! Отговори
Демократ преди 3 години
Задължителното ваксиниране е най-демократичната мярка срещи ковид-19, но европейците са прости и не могат да го разберат това нещо и затова развиват теории на конспирациите.
50
0
 
20
 
! Отговори
Ще стане, преди 3 години
що да не стане. Те узакониха еднополовите бракове и нашествието на африканските скакалци, признаха съществуването на няколко пола, пък вие за една ваксинация се тръшкате. Ще стане, щото следващото е задължителна ваксинация, при отказ - уволнение от работа и забрана за пътуване. А може и да обявят неваксинираните за обществено опасни лица. Плюс това, ваксината с бързи темпове ще намали коренното население на Европа. Нали това е целта на всички гореизброени човешки права?