В коронакризата бум на заемите за покупка на жилища

С 19% скочиха кредитите от 100 хиляди до 250 хиляди лева
169
В коронакризата бум на заемите за покупка на жилища
Снимка: Димитър Кьосемарлиев, Dnes.bg

Жилищните заеми продължават да са хит сред хората. Най-голям ръст от близо 19% за година има при заемите за граждани в размер между 100 хил. и 250 хил. лв., показват данните на БНБ. Най-често това са кредити за покупка на жилища. Разбира се, има и хора със свободни професии като адвокати и нотариуси, които взимат заеми като физически лица, но инвестират парите в бизнеса си. Често обаче те влагат средствата отново в покупката на имот - например за офис, пише „Труд“.

Още по темата

Само в рамките на третото тримесечие на миналата година заемите за домакинствата в размер между 100 хил. и 250 хил. лв. са нараснали с 1612 броя (+4,6%) и вече надминават 36,6 хил. броя. Този ръст е почти колкото през третото тримесечие на предходната година, когато тези заеми са се увеличили с 1647 броя. Оказва се, че отпускането на нови жилищни заеми почти няма разлика спрямо ситуацията преди пандемията.

В рамките на година тези най-търсени от хората заеми между 100 хил. и 250 хил. лв. са нараснали с над 5,7 хил. броя, а общата отпусната чрез тях сума от банките е над 5,28 млрд. лв.

На второ място по ръст са заемите за домакинствата в размер между 250 хил. лв. и 500 хил. лв. Те отново са предимно за покупка на жилищни имоти. За година броят на тези кредити се е увеличил с близо 18%, или с 588 броя, а за едно тримесечие ръстът им е с 4,2%.

На трето място по увеличение са заемите за граждани в размер между 50 хил. и 100 хил. лв. Те са доста по-масови, тъй като освен за доплащане при сделки с имоти, може да бъдат използвани за покупка на коли, ремонти, лечение, образование в чужбина и т. н. Тези кредити нарастват с 11% за година и с 3,9% за едно тримесечие.

Спад има при най-малките и най-големите банкови кредити за граждани - в размер под 2500 лв. и над 500 хил. лв. Но тази тенденция започва много преди коронакризата. При нужда от малки суми хората просто ползват кредитната си карта или взимат от роднини. А на хората, чиито доходи им позволяват да изплащат заем от над 1 млн. лв., все по-рядко им се налага за взимат кредит. В края на септември 2020 г. заемите за граждани за над 1 млн. лв. са само 132 броя.

При заемите за бизнеса ситуацията значително се различава от кредитирането на гражданите. През третото тримесечие на миналата година нарастват само фирмените заеми в размер над 1 млн. лв., както и тези между 100 хил. и 250 хил. лв.

При останалите бизнес кредити има спад, което показва, че повечето малки и средни фирми предпочитат да ограничат дълговете си и не разширяват дейността си. При големите фирми обаче ситуацията е различна.
През тримесечието заемите за над 1 млн. лв. са нараснали с 90 броя, а общата отпусната с тях сума се е увеличила с 422 млн. лв. и надминава 26,2 млрд. лв. Заемите за над 1 млн. лв. формират 75% от всички средства, отпуснати от банките на бизнеса.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


169
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
60
11
 
9
 
! Отговори
ДЖО МИРИЗЛИВИЯ ЧЕХЪЛ преди 3 години
Гледам тука разни хора говорят за балони, пукания и същото го слушам последните 12-13г - еми не, няма да се спука балона, а който си е купил имот само ще е спечелил от цялата работа, защото цените няма да намалеят магически :)И да, 20г под наем и несигурност кога ще те изритат и ще трябва да си търсиш нова квартира изобщо не е по-добре от ипотечен кредит за 10-12г.
59
2
 
8
 
! Отговори
Българин преди 3 години
То при лихва 2.6 % как да не вземеш.
58
4
 
11
 
! Отговори
Българин преди 3 години
До 61. Взима се с цел инвестиция. Ти докато живееш под наем и не си спестил една стотинка, в обратния случай човек ще има един апартамент и един финансов ресурс в случай, че му потрябва за в бъдеще. Дали от продажба или наем, все ще има пари. Но къде толкова акъл..
57
0
 
18
 
! Отговори
Движат преди 3 години
Тоя пазар в София го движат програмиститеНаправили са деца и са решили от гарсониери да минат на тристайни
56
6
 
11
 
! Отговори
До попитам преди 3 години
И преди някой да ме е оборил с ама след 20г под наем си хвърлил пари за 1 апартамент на вятъра и нямаш нищо да попитам още - за тези 20 години, колко печки, телевизори, хладилници, перални, сушилни, бойлери ще е сменил хазайна ти?А колко мебели ще е подменил и ремонти ще е направил за негова сметка?А колко данък ще е платил?А колко пъти ще си му прекъснал вечерята с абе тук нещо протече, ела да видиш.А колко пъти ще си сменил локацията на квартирата за това време?А дали ще си жив и в БГ още?
55
0
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
До 49Народа забогатя мерките 60/40 и 50 лв на пенсионерите доведе до поредния бум на имотния пазар. с много плюсове оценено твърдение.Ми тогава никакви избори повече! Пожизнен министър председател, президент и НС! Струва ми се, че никога до сега българите не са били по опростяла, оскотяла нация както сега с 25%-ни пат лад жан българи!
54
0
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
До 49Народа забогатя мерките 60/40 и 50 лв на пенсионерите доведе до поредния бум на имотния пазар. с много плюсове оценено твърдение.Ми тогава никакви избори повече! Пожизнен министър председател, президент и НС! Струва ми се, че никога до сега българите не са били по опростяла, оскотяла нация както сега с 25%-ни *** българи!
53
6
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
И къде е тоя бум на взети кредити? Българите знят вече разликата между лихвите на наши и чужди банки. И златното правило:Неее взимайййй ипотечен кредит от бг банкаааа!!!
52
9
 
12
 
! Отговори
Ай Сиктир преди 3 години
Пари има и то много. Достатъчно е да хвърли човек поглед на препълнените колички или опашките в хипермаркетите за техника. Тоя рев за пенсионери, ровещи по кофите или бабички, дето карат на по кофичка кисело млеко и краешник сух хляб са за пред чуждите кореспонденти. Огледайте се, ослушайте се и решете кой кого ***.
51
2
 
10
 
! Отговори
Хитър Потър преди 3 години
Това ще да е заради галопиращата гигаинфлация. Ето, вече всяка сервитьорка къта по някой друг милион евро в банката.
50
0
 
22
 
! Отговори
ATAKA_FOREVER преди 3 години
Обобщение:"Бумът" на Ипотечните кредитиЕ 85% РЕФИНАНСИРАНЕ при "по-добри" условия.Другите са на принципа-Давай да ТЕГЛИМ ПЪК Той от НАЕМ ще се Самоизплати.ДА АМА НЕ.следваща година две.три...ще е ТЕЖИЧКО.
49
12
 
14
 
! Отговори
The Broker преди 3 години
1996та средни цени - 200$/1м2 - "балона се спука, ще чакам малко и ще ми продадът апартамент за 1000(хиляда)$"97ма - чакам,2000 г - чакам, балона ще се спука2008 - "ей сега балона се спука , ще чакам 1-2 г и ще си купя апартамент за 30 000 евро" , 2013-та , "рублата поевтиня, ей сега се спука балона , руснаците ще подаряват апартаменти, а строителите ще правят дъмпинг"2018та - "спука се балона ама няма апартаменти"2020та средни цени - 1200Е/м2 - "ей сега вече се спука балона "
48
7
 
9
 
! Отговори
Да попитам преди 3 години
В последните 15 години - били ли са жилищата в София по-достъпни? Направете елементарна сметка, вижте минималната работна заплата, вижте средната такава, вижте лихвите по ипотеките. Факт - най-изгодно е човек да си е купил жилището утре. И за това говори фундамента - демографски срив и пренасищане от жилища. Пък вие си инвестирайте в тухли и бетон. След 20-30 годинки ще има кой да живее в тях? Наемите са рекордно ниски спрямо цената на жилищата и дават брутална свобода на човек и парите му.
47
1
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Ми добре. И к'во?
46
1
 
2
 
! Отговори
Друг Помнещ преди 3 години
До sofeto: които пак ще плащаме ние, работещите.
45
2
 
25
 
! Отговори
sofeto преди 3 години
A В последствие ще има "БУМ" на невърнати жилищни кредити!
44
4
 
42
 
! Отговори
Кефите преди 3 години
Днес.бг винаги са пионери в пасквилите и партенките! Все пак трябва да поддържат и другия си сайт имоти.бг. Банките спряха да дават лесно кредити заради мораториумите от държавата. Елементарна справка в имотния регистър показва зловещ спад в продажбата на имоти, но днес.бг, вярват, че ЕС и САЩ не са пред разпад, че има "пандемия", че Русия е лошата, че Бойко е велик и че хората масово купуват жилища, когато нямат пари за хляб... Да живеят българските медии!
43
0
 
10
 
! Отговори
бл.134 в Зап. парк преди 3 години
България , на 6 моретаФакултета ,иска безплатни жилища в Лозенец, Бояна и Изток Младите вън .Ядене и Пйене
42
1
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
И за какви жилища става въпрос. Дали в тази сметка влизат и прогнилите 60 годишни панелки. Или поредната измишльотина.
41
2
 
4
 
! Отговори
ГосТ преди 3 години
Нормално, усвояване на евросредства от някои.