Защо Европа се намира към ваксинационна катастрофа?

Последиците може да са тежки за ЕС
26 яну 2021 18:00, Анисия Иванова
50
Защо Европа се намира към ваксинационна катастрофа?
Снимка: БГНЕС

Трудно е да не се гледа с ужас на слабото начало на кампанията за ваксинации срещу Covid-19 на Европейския съюз, пише Фернандо Джулиано в свой анализ за Bloomberg.

Блокът успя да си осигури общо около 8,9 милиона дози според данни на Bloomberg - около две на всеки 100 жители. Междувременно САЩ и Великобритания имат за съответно 7 и 10,5 на 100 жители, докато Израел - за 43. Имайки се предвид, че одобрението на ваксините изисква поставянето на две дози, за да са работещи, въвеждането на европейската програма в действие се оказва предизвикателно начинание.

Бъдещето също не изглежда много по-светло. ЕС има за цел да ваксинира поне 70% от населението на всяка държава членка до края на лятото, но тази перспектива е под риск. Европа одобри две ваксини - на Pfizer и BioNTech и на Moderna, но доставките им са незадоволителни. Очаква се Европейската агенция по лекарствата да разгледа ваксината на AstraZeneca и Оксфордския университет през тази седмица, но британската фармацевтична компания заяви, че може да намали доставките си до блока с почти 60% през първото тримесечие. Друг кандидат за одобрение е ваксината на френската Sanofi, която няма да бъде готова поне до края на 2021 г. заради голямо забавяне при проучванията.

Последиците от подобен неуспех може да са тежки, ако не се действа бързо. Блокът регистрира близо 426 хиляди смъртни случая вследствие на пандемията, показват данни на Европейскаия център за контрол и превенция на заболяванията. Колкото повече време е необходимо, за да се овладее пандемията, толкова повече животи могат да бъдат загубени. Репутацията на ЕС е заложена - как блокът може да докаже “социалния си модел”, ако не успява да защити най-уязвимите си граждани?

Успешни усилия за ваксиниране също са единственият устойчив начин, чрез който да се помогне на икономическото възстановяване. Комбинацията от висока несигурност, блокади и други мерки за социална дистанция е довела до спад от 7,6% на брутния вътрешен продукт на Европа през 2020 г. според прогнози на Международния валутен фонд от октомври.

ЕС се провали на старта с предварителните поръчки на ваксини. Макар да състави портфолио много преди одобрението на която и да е ваксина, блокът беше твърде бавен с най-обещаващите разработки - тези на Pfizer-BioNTech и на Moderna. Европейската агенция по лекарствата изостана зад САЩ и Великобритания при одобряването на ваксината на Pfizer. Забавянето ѝ при одобрението на дозите на AstraZeneca е по-разбираемо, имайки се предвид проблемите около клиничните изпитвания (AstraZeneca все още не е кандидатствала за регулаторно одобрение в САЩ).

Стартът на кампаниите за ваксинации в Европа също беше слаб, особено във Франция и Белгия. Също така има и съмнения дали държавите членки правят правилния избор за това кой първи да получи ваксините. В Италия една на десет дози се предоставя на жителите на домове за възрастни, докато само една на четири дози е за здравни служители, които не са лекари или медицински сестри.

Целият анализ четете в Bloomberg TV Bulgaria.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


50
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
17
0
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Ваксините се произвеждат в Индия (бивша англ. колиния.), Китай, Сащ, Русия и много малко в европата. Европата си е изнесла 90% от производството извън нея и сега си бере плодовете. Те за това сме на опашката.
16
0
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Да не сте почнали да взимате на работа безработни фолк певачки бе?
15
1
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Ceлянчeто Аниcия да се научи да говори правилно, преди да се прави на журналист.
14
3
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Щото се управлява от изкукуригали феминистки затова
13
2
 
8
 
! Отговори
ъъъ преди 3 години
Началото може да е всякакво, важни са крайните резултати. Великобритания я грози тотална изолация, защото са се засилили да си спестят втората доза, само и само да излезе, че повече хора са получили някаква (макар и недостатъчна първа доза) а това може да създаде условия за ускорено развитие на нови щамове, резистентни на ваксината.
12
1
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
,, Защо Европа се намира към ваксинационна катастрофа''??????????Живота ми е поп фолк...
11
0
 
11
 
! Отговори
Mangal'orian преди 3 години
На какъв език е заглавието на този мат'рял?
10
1
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Защото чекмеджетата на евролидерите са пълни със евраки, някой е платил нещо което го няма. Cамо будала или много корумпиран тип ще даде милиарди за ваксини освен ако после не ги делят и pъчкат по разни чекмеджета и гардероби.
9
1
 
11
 
! Отговори
Шушака преди 3 години
Алиса от "страната на чудесата" що не се пробваш в попфолк бранша ? Там не е нужно да си грамотен .Даже е предимство ако нямаш завършен 3 клас .
8
2
 
19
 
! Отговори
Американеца преди 3 години
Ваксините са платени, парите са получени. Ваксините ще дойдат със бързия влак от Карнобат, пък ако не дойдат със бързия влак от Карнобат и изпаднете във ваксинационна криза и ***, тъй или иначе ваксини няма да ви трябват тогава. Пийте по една студена вода от чешмата, полезно e против обезводняване на организма.
7
4
 
29
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Евролентяите от Брюксел опитвайки се да отнемат независимостта на членовете на съюза създадоха такава бюрокрация, че за всяко решение са нужни години.
6
8
 
21
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Излиза, че Британия е по-добре от великия ЕС.
5
6
 
20
 
! Отговори
Нане преди 3 години
Царят е гол...Нема по пропаднал съюз, от еурогейският... Колония на фащ...
4
2
 
22
 
! Отговори
гущерчо преди 3 години
Само заглавието като прочетох и се отказах да чета статията под него ! То бива неграмотност ама това е по-страшно и от ковид вируса. Ае стига сте се излагали и ходете на уроци по български езикот Днес.бг !!!
3
0
 
23
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Това заглавие някой бавнозагряващ ли го е писал?
2
2
 
28
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Европейските лидери в последните 15 години ги интересуваше само правата на тези с модерната сексуална ориентация,и затова не са подготвени да се справят с пандемията така че хората да не губят работните си места!!
1
3
 
12
 
! Отговори
БАНко преди 3 години
КАТАСТРОФА !!!