България е на дъното в ЕС по използване на интернет

Евростат: 65% от европейците четат новини онлайн
Обновена: 27 яну 2021 14:31 | 27 яну 2021 14:31, Анисия Иванова
50
България е на дъното в ЕС по използване на интернет
Снимка: Pixabay

България е на дъното по използване на интернет в ЕС през 2020 година, показват последните данни на Евростат. От статистическата служба обясняват, че все още нямат информация за употребата на интернет от Франция и Италия.

Но според наличните данни 87% от гражданите на общността на възраст между 16 и 74 години са използвали мрежата поне веднъж в последните три месеца. Най-съществен е този дял в Дания (99%), Люксембург (98%) и Финландия и Швеция (по 97%).

На обратния полюс освен българите са още гражданите на Румъния, Хърватия и Португалия, където 78% съобщават, че са използвали интернет поне веднъж през последните три месеца.

Данните показват, че през последните години употребата на интернет в ЕС расте бързо. През 2010 година 67% от хората на възраст между 16 и 74-годишна възраст са използвали мрежата. Пет години по-късно през 2015 година техният брой вече е 78 на сто.

Основно мрежата се ползва за изпращане на мейли (74%), информация за стоки и услуги (69%) и изпращане на съобщения (68%). 65% от европейците четат новини онлайн, като този процент е най-висок във Финландия (90%) и най-нисък в Румъния (37%). 57% от гражданите на ЕС използват интернет за връзка със своята банка.
 Статистиката показва, че 50% от българите са търсили в интернет справка за стоки или услуги през 2020 година, 41% четат онлайн вестници или новинарски сайтове. 29% през миналата година са използвали интернет, за да потърсят здравна информация, 13% - за интернет банкиране, а 10% - за образователни материали.

49% са изпращали съобщение през различни приложения (Skype, Whatsapp, Messenger), а като цяло 55% от българите са използвали интернет, за да влязат в своите акаунти в социалните мрежи. 31% пък гледат телевизия или видеостриймове онлайн.

В условията на пандемия много хора запазват социална дистанция и използват много повече интернет, показват още данните на Евростат за целия ЕС. През миналата година 60% от европейците са направили видео или телефонен разговор през интернет през последните три месеца. Тук има най-сериозно повишение спрямо дейностите в интернет през 2019 година, отчитат от Евростат.

Най-голям по този показател е делът на гражданите на Кипър (85%), а най-нисък - на Чехия и Словения (по 52%). По данни на статистиката 59% от българите са провели видео или телефонен разговор онлайн поне веднъж през последните три месеца.

Още новини четете в Investor.bg

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


50
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
21
1
 
10
 
! Отговори
Глупости преди 3 години
В България няма млад човек под 35 години които да не използва интернет всекидневно!Напоследък гледам че и доста от по старите разнасят смартфони.Аз лично за първи път ползвах интернет някъде 1997г. Тогава се появиха първите компютърни клубове и в началото ходехме там. Малко по късно май беше 2000 година си купих компютър и си пуснах интернет с модем към БТК. Тогава oще нямаше социални мрежи. Имаше сайтове за запознанства, чатове MIRC, и ICQ. Появиха се и първите онлайн 3D игри.
20
2
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
за сметка на това, имаме една от най високите скорости на интернета!
19
12
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Българинът от векове е най-простото племе в Европа, какво друго можем да очакваме?! Да, има една малка група образовани и кадърни хора, но по процент е 1/4 от средното за ЕС. Ако, например, у нас ниско квалифицирани са 75%, то в ЕС процентът е много по-нисък. Самият профил на емигрантите ни го доказва (само 3.6% от тях имат висше образование), а 95% от тях- работят черен труд на минимална надница.
18
0
 
10
 
! Отговори
Не на новините! преди 3 години
"Евростат: 65% от европейците четат новини онлайн"Ей там е най-голямата грешка. Всяка медия показва света през очите на собственика си. Голямо надлъгване и пропагандиране.
17
3
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Не сме на дъното.При това управление одавна копаем дъното.
16
0
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Това е услуга по желание и евентуално нужда, защо трябва да се отчита приоритет? И не е безплатна все пак. Който му трябва ползва и плаща.
15
1
 
25
 
! Отговори
моля? преди 3 години
От 22 година имам в къщи имам интернет, поради което навъртях 22 лазарника без да имам и семейство.Вечер си идвам в къщи - баня, хапване и сядам зад интернета; зяпам, зяпам и гледам от онези филмчета за душата, но нямам нито приятелка, нито нищо.Баща ми на моите години на 21 години е създал семейство, ето ме мен и имам две сестри ...А аз какво имам благодарение на този интернет - скайп, Фейсбук, електронна поща и болки в душата.Промиване на душата, това е интернет!
14
0
 
9
 
! Отговори
Коджасиклиев преди 3 години
Пак ли дъното ве?
13
4
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Айде да не се хвалим толкова.И без това си знаем,че сме на дъното по всичко.
12
1
 
1
 
! Отговори
До 12 преди 3 години
Добре ли сте?
11
0
 
2
 
! Отговори
АНТИ преди 3 години
Ако стават от типа "телефонни измами", ще се използва рязко повече ...
10
2
 
4
 
! Отговори
Из медиите преди 3 години
То не ви и трябва нет щото службите и Пернишката секта ви хакват чрез секюритито на антените и гледат какво правите вкъщи!
9
1
 
21
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Изоставане? Чакайте бе, надпревара по ползване на интернет ли има?!?!?! Интернет се ползва тогава, когато имаш нужда от него, а не да блуждаеш безцелно. Голямо изследване, голям извод. Дайте да ползваме интернет самоцелно. Простотии.
8
13
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Успехите на Бойко са големи и се увеличават! Той ни даде хляб и построи пътища и заводи ! Ще гласуваме за ГЕРБ!!!долу бсп, слави и другите крадци!!!
7
1
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Това точно, не е лошо.....Точно това показва колко много битовизъм мори българите!
6
1
 
20
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Баба Гичка цъка яко ДОТА ! Дедо Горан, крипти биткойни. Хасан и айшето едитват статии в уикипедия.... Вие сериозно ли :D
5
1
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
"По данни на статистиката 59% от българите са провели видео или телефонен разговор онлайн поне веднъж през последните три месеца."според тая статисти, бабтите, дядовците и слепият ми комшия също са потребители.
4
4
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Това точно, не е лошо.
3
3
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Само,че в ЕС няма толкова Бабикянови фейк новини
2
1
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
На картинката:Някой коди на макбук за 3800 лева (минимум) !Еми, не че нещо, а ане е особено често срещана употреба на интернет у нас.