България отново сред най-корумпираните държави в ЕС

Погледнато в световен мащаб "най-чиста" е Дания
Обновена: 28 яну 2021 19:05 | 28 яну 2021 10:45,
298
България отново сред най-корумпираните държави в ЕС
Снимка: БГНЕС

Индексът за възприятие на корупцията в България е 44 пункта, като с това страната ни се нарежда на 69-то място от 180 държави в света, включени в класацията на Transparency International. В сравнение с миналата година страната ни добавя една точка към резултата си, с което се изравнява с Румъния и Унгария, съобщава Bloombergtv.bg

Всеки резултат под 50 точки се смята за индикатор за "системен проблем в противодействието на корупцията".

В рамките на регионалната класация страната ни е на дъното в класацията, но все пак успява да добави една точка към резултата си от предходната година.

Средният резултат на Западна Европа и Европейският съюз е 66 пункта, като това е най-добре представящия се регион в класацията на Transparency International, но от организацията отбелязват, че се наблюдава голямо напрежение заради COVID-19.

Дания се нарежда на първо място в класацията, следвана от Финландия, Швеция и Швейцария.

"Пандемията оказва допълнителен и неочакван натиск върху системите в много страни, превръщайки я в политическа криза, която заплашва бъдещето на либералната демокрация", се посочва още в доклада на организацията, като допълват, че много държави не са се справили с пълната прозрачност и отчетност.

Поради COVID-19 изборите са забавени в поне 11 държави от Европейския съюз.

Пандемията COVID-19 разкри сериозни проблеми, свързани с върховенството на закона в региона, като корупцията допълнително отслаби демокрациите, отчитат от Transparency International.

С резултат от 50 пункта Гърция успява да отчете значителен напредък в класацията за възприемане на корупцията, като резултатът й нараства с 14 пункта от 2012 г. насам, отчасти благодарение на смелите реформи, предприети от страната.

"Covid-19 не е само здравна и икономическа криза", каза Делия Ферейра Рубио, директор на Transparency International, цитирана от Bloomberg. По думите й е налице корупционна криза, и то такава, която в момента не успяваме да управляваме.

Погледнато в световен мащаб най-чисти от корупцията са Дания, Нова Зеландия и Финландия, докато като най-корумпирани се нареждат Южен Судан, Сомалия и Сирия.

През последната година САЩ отстъпват две места назад до 25-то място, като само за сравнение през 2017 г. най-голямата икономика в света се класира на 16-та позиция.

Индексът на корупцията се изчислява, като се използват различни източници на данни, които имат за цел да обхванат възприемането на корупция в 180 страни и територии, като резултатът от нула означава "силно корумпиран" и 100 "много чист".

Още вижте в репортажа на телевизия Bulgaria ON AIR

Още икономически новини и анализи четете в Bloombergtv.bg
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


298
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
191
2
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Е какво толкова,пък ние си имаме премиер хомосексуалист,значи сме най-разчупени,да не ни обвиняват в тесногръдие!
190
7
 
2
 
! Отговори
ИЗБОРНИ ЛАКЪРДИИ.. преди 3 години
КАКВА "КОРУПЦИЯ" ---КАТО НЯМА НИТО ЕДИН ДОКУМЕНТ ЗА ТОВА??!!!ДОКАЖЕТЕ , ЧЕ ТАКАВА ИМА!!!!ДОКАЖЕТЕ---- И ЗАВЕДЕТЕ ДЕЛО В СТРАСБУРГ!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!СТИСКА ЛИ ВИ ????!
189
8
 
1
 
! Отговори
Стойчо преди 3 години
"България отново сред най-корумпираните държави в ЕС" .......Дойдат ли избори и вадят тази дъвка от нафталина.... Бях във Франция и видях, че и там е същото като тука. Ама правилно казва народът, че в ада само край българските казани няма дяволи да пазят....
188
3
 
3
 
! Отговори
Хейтър Петър преди 3 години
Има някаква функция Зависимост на бедността от корупцията. За 30 години се доказа.
187
7
 
5
 
! Отговори
Глупости преди 3 години
ПОРЕДНАТА ПЛАТЕНА КОМУНИСТИЧЕСКА ПРОСТОТИЯ , ЗА ОЧЕРНЯНЕ НА БЪЛГАРИЯ!ПИШАТ ГИ ТИЯ ГЛУПОСТИ , ЗА ДА ИМАТ ПОСЛЕ --МОТИВ ЗА НЕПРИЗНАВАНЕ НА ЗАГУБАТА ПРИ ИЗБОРИТЕ!ПИШАТ--ЗАЩОТО ЗНАЯТ , ЧЕ ГЕРБ ШЕ ГИ БИЕ ,КАТО МАЧЕТА У ДИРЕК НА ПРОЛЕТ!ЖАЛКИ НЕЩАСТНИЦИ!!
186
2
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
БКПто ще ви оглозгат до кокъл дупето! БКП=БСП, Герб, ДПС, Патриоти, Воля, Славчовисти и "независими")
185
2
 
3
 
! Отговори
Германска пивоварнa преди 3 години
БГ политици не са корумпирани бе! Те просто стабилизират мебелите като прибавят баласт по чекмеджетата...
184
2
 
7
 
! Отговори
КОФТИ преди 3 години
Как ще бъде осъден някой от ГЕРБ , след като от квотата на ГЕРБ са четири съдии , срещу трима от опозицията?
183
0
 
2
 
! Отговори
така е преди 3 години
До Фактите !Всичко е политизирано !
182
0
 
1
 
! Отговори
Фактите ! преди 3 години
На времето по времето на СОЦА ни учеха , че :''ИКОНОМИКАТА Е ПОДЧИНЕНА НА ПОЛИТИКАТА ''!Сега го виждаме това , В ЦЕЛИЯТ СВЯТ .
181
6
 
2
 
! Отговори
анонимен преди 3 години
Как да не сме най корумпирани в света. Борците против корупцията откраднаха парите от касата на БСП, а протестите се финансираха чрез мръсни пари минали през президентството.
180
0
 
6
 
! Отговори
до анонимен преди 3 години
живот си живеят престъпниците в България.раомска държава. ромски рай-----------Абе, не го знам къв е този "ромски рай", ама и ние ромите пропищяхме от него!!!!Щоту по времето на бай Тошовия "Ад", ромите живееха баш като в "Рай"
179
0
 
0
 
! Отговори
Морз преди 3 години
До АнонименПолитическо котило.
178
5
 
11
 
! Отговори
ано 101 преди 3 години
Всъщност индекс на корупция 69 то място въобще не е толкова зле, още повече като се има предвид, че индекса се определя по слухове, впечатления и мнения, а както е известно в България хората прекалено им се втълпява че всичко е безкрайно лошо, а то не е чак така.И като махнете едните, дето уж били корумпирани, следващите които идват след тях са още по изгладнели за лапане, е дали ще получат шанс е друг въпрос, но че искат е сигурно..
177
2
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
До До 183/188Горкичкия, Майка Тереза, мислел за хората, които нямали, но той си имал. Да ти е идвало на ума, че всеки има толкова, колкото си е заслужил?
176
0
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
живот си живеят престъпниците в България.раомска държава. ромски рай.
175
3
 
4
 
! Отговори
Академик преди 3 години
Ало,Комарницки??!!Кажи ве авер.как го постигаш трика с гласуването под измишльотините ти?!Не се ли сещаш,че направо се метна по шкембе с интернет триковете ти?!Докато се из се ре,ш и веднага уж 12 последователи клечат да ти изтрият за д,ни,ка за 5 минутки!!Всичката ви работа коминтерновска,фалшива,долна,***,съботьорска и целенасочено нагнетяваща напрежение в обществото,щото вие баш кр,адци,те не сте на власт!!За какъв контрол дрънкаш,като вие безконтролно рутите България от 100 години насам?
174
3
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Червените са за акъл да дават как се държи лопатата,за работа не ги търси!
173
4
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Социалистическо семе, това ни учиха едно време,това правим и сега! Гепене му е майката!
172
8
 
11
 
! Отговори
Койчо преди 3 години
Как няма да сме първи по корупция като главния прокурор е най корумпиран