Жертви или чудовища: Жените пазачи на SS от Равенсбрюк

Много от тях не получават присъда и никога не съжаляват за стореното
28 яну 2021 21:15, Нели Христова
111
Жертви или чудовища: Жените пазачи на SS от Равенсбрюк
Снимка: Getty

"Здрави работнички на възраст между 20 и 40 години, търсени за военен обект", гласи обявата за работа от немски вестник от 1944 г. Обещават се добри заплати и безплатен пансион, настаняване и дрехи.

Това, което не се споменава в краткия текст, е, че облеклото е SS униформа. И че "военният обект" е концентрационният лагер за жени Равенсбрюк.

Днес крехките дървени казарми за затворниците отдавна са изчезнали. Останало е само зловещото празно, скалисто поле, на около 80 км северно от Берлин. Но там все още стоят осем солидно построени вили с дървени капаци и балкони. Те представляват нацистка версия от 40-те години на средновековните немски вили. Това е мястото, където са живели жените пазачи, някои с децата си. От балконите се вижда гора и красиво езеро. "Това беше най-красивото време в живота ми", споделя една бивша служителка на SS, десетилетия по-късно.

Но от спалните си те виждат и колони от затворници, както и комините на газовата камера.

"Много посетители, идващи на мемориала, питат за тези жени. Няма толкова много въпроси за мъжете, работещи в тази област", казва Андреа Генест, директор на мемориалния музей в Равенсбрюк. "Хората не обичат да мислят, че жените могат да бъдат толкова жестоки."

Много от младите жени идвали от по-бедни семейства, напуснали училище рано, те имали малко възможности за друга кариера. Работа в концентрационен лагер означавала по-високи заплати, комфортно настаняване и финансова независимост. "Било е по-привлекателно от това работата във фабрика", казва д-р Генест.

Много от тях са били индоктринирани рано в нацистки младежки групи и са вярвали в идеологията на Хитлер. "Те чувстваха, че подкрепят обществото, като правят нещо срещу враговете му", каза тя пред BBC.

Ад и домашен уют

В една от къщите нова изложба показва снимки на жените в свободното им време. Повечето са по на двадесет години, красиви, с модерни прически. На кадрите се вижда как се усмихват, докато пият кафе и хапват торти вкъщи. Или се смеят, докато ходят на разходки в близката гора с кучетата си.

Сцените изглеждат невинни - докато не забележите отличителните знаци на SS по дрехите на жените и не си спомните, че същите тези елзаски кучета са били използвани за измъчване на хора в концентрационните лагери.

Около 3500 жени са работели като пазачи в нацистки концентрационни лагери. Всички те започват в Равенсбрюк. Много от тях по-късно са работили и в лагери на смъртта като Аушвиц-Биркенау или Берген-Белзен.

"Те бяха ужасни хора", казва 98-годишната Селма ван де Пер по телефона от дома си в Лондон пред BBC. Тя е била холандски борец за съпротива, която попада в Равенсбрук като политически затворник. "Харесваше им, защото им даваше власт. Даваше им много власт над затворниците. Някои затворници бяха много зле третирани. Бити."

Селма работи под земята в окупираната от нацистите Холандия и смело помага на еврейските семейства да избягат. През септември тя публикува книга във Великобритания за преживяванията си, която е озаглавена "Казвам се Селма". Тази година трудът й ще излезе в други страни, включително Германия.

Родителите и сестрата на Селма са убити в лагерите на смъртта, а почти всяка година тя се връща в Равенсбрюк, за да участва в събития, за да гарантира, че престъпленията, извършени тук, няма да бъдат забравени.

Равенсбрюк беше най-големият лагер само за жени в нацистка Германия. Там са затворени над 120 000 жени от цяла Европа. Много от тях бяха борци на съпротивата или политически опоненти. Други бяха счетени за "негодни" за нацисткото общество: евреи, лесбийки, секс работници или бездомни жени.

В Равенсбрюк са загинали поне 30 000 жени. Някои бяха обгазени или обесени, други умряха от глад, болести или работеха до смърт. С тях се отнасяха брутално много от жените пазачи - бити, измъчвани или убивани. Затворниците им давали прякори, като "кървавата Бригида" или "револвер Анна".

След войната, по време на процесите за нацистки военни престъпления през 1945 г., Ирма Грезе е наречена от пресата "красивият звяр". Млада, привлекателна и руса, тя беше призната за виновна в убийство и осъдена на смърт чрез обесване.

Клишето на русата, садистична жена в SS униформа по-късно се превърна в сексуализирана култова фигура във филми и комикси.

Но от хиляди жени, които са работили като охранители на SS, само 77 са изправени пред съд. И много малко всъщност са осъдени. Те се представяха като невежи помощници, а след това лесно се справят в патриархалната следвоенна Западна Германия. Повечето никога не говорят за миналото. Женят се, сменят имената си и се стопяват в обществото.

Една жена, Херта Боте, която била затворена за ужасни актове на насилие, по-късно говори публично. Тя е помилвана от британците след само няколко години затвор. В рядко интервю, записано през 1999 г. непосредствено преди смъртта й, тя не изпитва покаяние. "Сгреших ли? Не. Грешката беше, че това беше концентрационен лагер, но трябваше да отида в него, иначе щях да бъда вкарана в него. Това беше моята грешка."

Това беше оправдание, което бившите пазачи често използвали. Но не било вярно. Записите показват, че някои новобранци са напуснали Равенсбрюк веднага щом са разбрали каква е работата. Не е имало отрицателни последици за тях.

Но дали Селма смята, че пазачите са били дяволски изчадия? "Мисля, че това бяха обикновени жени, които правят дяволски неща. Мисля, че е възможно да има много такива хора, дори в Англия. Мисля, че това можеше да се случи навсякъде. Може да се случи тук, ако беше позволено."

"Това е ужасяващ урок за днешното поколение", смята тя.

След войната жените от SS продължават да живеят в книги и филми. Най-известният е "Читателят" - германски роман, който по-късно се превръща във филм с участието на Кейт Уинслет. Понякога жените се изобразяват като експлоатирани жертви, а друг път като садистични чудовища.

Истината е по-ужасяваща. Те не бяха необикновени чудовища, а по-скоро обикновени жени, които в крайна сметка правеха чудовищни ​​неща.

 

 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


111
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
94
0
 
1
 
! Отговори
Stamen преди 3 години
Интересно, че нищо не се споменава за Кори Тен Буум. Нейната история е впечатляваща. Но най-впечатляващото е начина, по който е простила на един от най-жестоките си мъчители, години след като по чудо е оцеляла от Равенсбрюк.
93
1
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
До ЧебурашкаИ откъде ги извади тези 250 000? Във всички източници (и западни!) цифрата варира от 120 до 130 хиляди! На фона на армия от около 5 000 000 колко процента са? Или давай да се надуваме... Немците от Поволжието масово са се готвили да преминат на немска страна и никой управляващ няма да допусне такова нещо в близкия тил на фронта. Американците как вкараха в концлагери всички японци на тяхна територия, въпреки че там фронт нямаше? Но какво да се говори с някой, който си знае само...
92
0
 
3
 
! Отговори
Totenkopf преди 3 години
Малоуумен текст и лош превод, както винаги от ***
91
3
 
2
 
! Отговори
Концлагер 21-ви век преди 3 години
И в лагера за изтезания в Перник има жени, явно повечето работят за МВР, ДАНС и митниците!
90
0
 
0
 
! Отговори
българин преди 3 години
До: ЧебурашкаТака е.
89
0
 
1
 
! Отговори
българин преди 3 години
До: ЧебурашкаЕ да, ама русофилите това не ни го казват, или не го знаят, или нарочно мълчат щото не им харесва. Между другото, ако се разтърсиш из Уикипедия на руски, оказва се че в Русия има най-много русофоби. А русофилите са по цял свят - дори любителите на руската класическа литература са огромен брой.Тъй че проблемът с русофобията според мен си е чисто вътрешен руски въпрос и не е редно да ни занимават нас, българите (които не сме руснаци) с техните проблеми.Така мисля поне.
88
1
 
3
 
! Отговори
българин преди 3 години
Относно руските немци - Русия е толкова населена с немци (и други говорещи от германската група езици като шведи), че и до ден днешен е пълна с руснаци носещи германски фамилни имена!Например заместник председателят на РАО "Газпром" Алексей Милер е от руските германци. Екатерина Велика също е била германска принцеса - тя въвежда коледното дърво (Tannenbaum), елхата в руския бит и култура.
87
0
 
1
 
! Отговори
пияница мистик преди 3 години
*** (чyгyненитe комунистически тиkви)
86
0
 
1
 
! Отговори
българин преди 3 години
До: номер 89 (ЧЪРЧИЛ)Чърчил не е пример за най-добрия английски джентълмен.За твое сведение, от началото преди войната той е бил фен на Бенито Мусолини.От старата генерация, колониалист, който е гледал на Англия като на световна империя.Това го даваха по "телевизионните канали". Също така даваха и за бомбардировките над Дрезден. Така че не изкривявай фактите - докато англичани и американци си признават какво са вършили, нито Сталин, нито Путин някога са признавали своите престъпления!
85
4
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
До: 92, "АМЕРИКАНСКИ САДИСТИ"Хайде като говорим за концлагери и за садисти да споменаваме всички, а?Някак изкуствено изглеждат коментари като твоя "Американците така, американците онака..." - Само американците са ти лошите, други няма? Освен германските нацисти, разбира се?Виж какво, огромната разлика се състои в това, че американците си признават когато са "сгазили лука", докато руснаците не си признават никога!Един Горбачов се опита, като им забрани и водката, и те го отстраниха!
84
6
 
1
 
! Отговори
АМЕРИКАНСКИ САДИСТИ преди 3 години
пък са се учили от колегите от ГЕСТАПО. Разпити с "пристрастие" , мъчения и убиства. Австралийските спецчасти в Афганистан се посвещавали в "другарство" като първо застрелят някой местен. Когато това изплува наяве няколко души в Австралия се самоубиха
83
6
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
До: 87Нацистите в Германия при Хитлер са се учили от най-добрите: От Сталин и съветското НКВД. При окупацията на Полша са провели съвместен военен парад на Вермахта и РККА, а пък служители на ГЕСТАПО са провели семинари със съветските си другари от НКВД, които са ги учили как да разпитват арестувани, а колегите им от SS са се учили как да управляват концлагери.После става както се казва "с техните камъни по техните глави" - есесовците прилагат наученото от руснаците върху руснаците!
82
3
 
4
 
! Отговори
НЕ БЕ КАЛЕКОТО преди 3 години
я вземи питай близките на избитите деца от роднините на "демократа" в ЕВРОПАРЛАМЕНТА с прякор САШКО ПЕШКИРА
81
2
 
6
 
! Отговори
ЧЪРЧИЛ преди 3 години
е бил готов да нареди изполването на отровен газ при немска инвазия на острова. Дал е сътветните нареждания тайно да подготвят снарядите с газ. Това и немците не посмяха да сторят през войната. Но историческите канали по ТВ дават англосаксонската трактовка на историята. РУДОЛФ ХЕС така и изгни в затвора в АНГЛИЯ , накрая не се разбра сам ли умря, или го самоубиха за да не изплуват мръсните тайни на англичаните, готови за сговор с ХИТЛЕР
80
5
 
13
 
! Отговори
Калеко Алеко преди 3 години
Ами имало е чудовища сред нацистите, но съвременните им наследниците, са се поучили от грешките и сега Германия е една от най-толерантните държави в света, което дава повод за нашенските "антифашисти" да лаят по Меркел за либералната и политика към чужденците. За разлика от Германия една друга нация така и не се извини на човечеството за комунизЪма, който натресе на част от човечеството и който беляза живота на милиони хора, нито за Гулаг и неговите аналози у нас в Белене, Ловеч и Скравена .....
79
4
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
До Чебурашка 80А ти, ....., знаеш ли какви кланета са правели кримските татари по време на немската окупация с немско разрешение и подкрепа? Вземи се поограмоти малко преди да плюеш наляво и надясно! Известна ли ти е дейността на т.нар. "кавказки легион" на СС? ...Все ще се намери някой илитерат да раздава присъди и мнения...(многоточието в обръщението е за да не ме изтрият!)
78
0
 
4
 
! Отговори
българин преди 3 години
До: номер 84А аз пък да ти кажа, че майката, бабата и прабабата на министър председателката на Естония са били депортирани в Сибир по време на сталинските репресии от Втората Световна Война!Как да обича Русия тази жена ми кажи???!!!
77
1
 
1
 
! Отговори
българин преди 3 години
До: номер 81Но българинът като тебе казва: "Ти на мене акъл не ми давай, пари ми дай!"Еми, акълът се заплаща, а пари никой няма да ти даде ей така на...
76
2
 
10
 
! Отговори
Demonaz преди 3 години
Кажете и малко за изнасилванията и бомбардирането в Дрезден. За концглагерите на японци в Америка? Ама няма нали победителите не го съдят.
75
1
 
3
 
! Отговори
българин преди 3 години
До: номер 81Ми те комунистите ме наричат "комунист", защо невежите да не ме наричат "невеж"?В околностите на град Ниш, Сърбия, има минерални бани от естествен минерален извор, водата на който също е радиоактивна - съдържа радон. Хората, които ходят там да се къпят трябва да са умрели?На английски "Ядрено-магнитен резонанс" му казват "Magnetic resonance imaging", където отсъства думичката "ядрен" - за да не си мислят зaдpъcтeнитe американци че има радиация.