Поляци протестираха срещу забраната за абортите

Съдът реши, че абортите заради дефекти на плода са незаконни
28 яну 2021 08:13, Анисия Иванова
41
Поляци протестираха срещу забраната за абортите
Снимка: БГНЕС

Хиляди поляци излязоха снощи на протест срещу съдебното решение, което на практика забранява абортите в Полша, предаде ДПА. Спорното решение на полския Конституционен съд, което предизвика масови протести, след като бе първоначално обявено на 22 октомври, влезе в сила снощи с публикуването му в държавен вестник.

Съдът взе решение, че абортите, извършени заради непоправими дефекти на плода - включващи редица състояния от синдром на Даун до фатални заболявания - са незаконни, съгласно конституцията. Заради такива дефекти са извършени почти всички 1100 аборта в Полша през 2019 г.

Демонстрантите се събраха пред сградата на съда, след което поеха на шествие до централата на управляващата консервативна партия "Право и справедливост" (ПиС). Лозунги като "Аз мисля, аз чувствам, аз решавам" и "Свобода на избора без терор" бяха написани на плакати, носени от демонстрантите. Протести имаше още в Катовице, Лодз, Вроцлав и Шчечин.

"Това идиотско решение няма да предотврати абортите", заяви 23-годишен студент, застанал пред сградата на съда във Варшава. "Но за всяка жена, която ще трябва да изпита болка заради това решение или ще бъде принудена да роди дете със синдрома на Даун, те (съдиите) ще бъдат виновни", добави той.

Вчера длъжностни лица казаха, че правителството ще се фокусира върху подпомагането на родителите с деца в неравностойно положение. Но както ПиС, така и центристките й предшественици са обвинявани от критици, че не правят достатъчно в тази насока, отбеляза Ройтерс.

"Държавата не може повече да отнема живот само защото някой е болен, инвалид или с лошо здраве", каза депутатът от ПиС Бартломей Вроблевски. (БТА)

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


41
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
13
2
 
1
 
! Отговори
перничанин преди 3 години
Преди 40 години работех в Полша правехме им оранжерий, добре,че тогава го нямаше забрана за абортите ,че щях да плащам детски на полякините нямаше да има отърваване.
12
1
 
4
 
! Отговори
главната болест преди 3 години
ЛГБТ либерастията води до всякакви такива странни социални прояви.
11
3
 
6
 
! Отговори
ГосТ преди 3 години
Разбира се, че аборт по медицински причини е най нормалното нещо. Вече има медицина и генетика за разлика от тъмните векове. Но в други случаи абортите трябва да бъдат напълно забранени, а незаконните аборти на уличниците преследвани и строго наказвани.
10
4
 
7
 
! Отговори
Полша преди 3 години
Добре че са поляците. Поне те не са и няма да бъдат смаляващ се народ. Хората трябва да мислят преди секс без предпазни средства, а не да са като малки деца. Тия неща имат тежест, новите поколения не я усещат. И тук трябва, преди демографската криза да ни съсипе.
9
1
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Спрете да се размножавате и да правите секса бре. Да би мирно седяло. , то не че всичко му е перфектно като се е появил здрав ембрион, нали от там му почват проблемите. където първо му изпадат зъбите после му огъва гръбначният стълб до коленете и накрая умира с деменция бре. Нямате ли си други занимания че искате да го причините това нещо наречено живот на някого. Ще имате чрез селекция перфектен ембрион, безсмъртен имунизиран срещу рак и на северният полюс ще играе баскетбол, но църквата не ще.
8
4
 
10
 
! Отговори
Средновековие преди 3 години
Я всички, който смятате, че току-що започнала да се дели зигота е живо същество и наричате аборта убийство да ми обясните, моля, вие винаги ли при секс ползвате предпазни средства /вие, а не партньорът ви/, изследвахте ли се за всички генетично предавани болести, готови ли сте да се грижите за инвалид цял живот?
7
3
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Докато религията има власт над политиката така ще е.
6
1
 
11
 
! Отговори
Отегчен преди 3 години
В 21 век и при тези отворени граници няма да абортира само тази която не е пожелала. И там има политици, избори, и борба за вота на избитатели с остаряло и направо оскотяло мислене, а по традиция те са мнозинство...
5
14
 
3
 
! Отговори
V преди 3 години
До номер 5Ти откъде знаеш, че това дете няма да те смири, да ти изчисти греховете, особено гордостта, която ти явно имаш в изобилие. А, откъде знаеш дали детето ти няма да стане убиец? Тогава пак ли ще го убиеш?Човека има и душа и ако не е кръстена не може да отиде в рая, а в случая на аборт в място пред него, поне без мъки. Но никой няма право да отнема живот, така са правели и фашистите.
4
1
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Какво тъпо решение на правителството им. С това освен да стимулират жените да правят незаконни аборти или такива в съсесна страна нищо друго няма да постигнат.
3
10
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Споко, като ви ваксинират няма да забременявате изобщо.
2
10
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Явно ..в Полша има истински полицаи
1
18
 
9
 
! Отговори
ДДРОнег преди 3 години
Принципно убийство на дете !!!Повечето жените,м които са абортирали съжа;яват в по-късните си години !!!Не знам до каква степен да се разреши аборт по медицински причини, сигурно е правилно ?!Но трябва да се иска и мнението на бащата, не само на жената , то е и негово !!!