В Унгария: Хомосексуална Пепеляшка, чернокожа Снежанка, принц гей в детска книжка

"Приказна страна за всички" е трън в очите на правителството на Орбан
28 яну 2021 14:25, Елка Василева
339
В Унгария: Хомосексуална Пепеляшка, чернокожа Снежанка, принц гей в детска книжка
Снимка: архив, БГНЕС

Хомосексуална Пепеляшка, чернокожа Снежанка и принц, който харесва момчета. Така изглежда светът в детската книжка "Приказна страна за всички". За разлика от традиционните приказки, тя разказва и за малцинства, и за стигматизирани от обществото групи. С което се превръща в трън в очите за дяснонационалистическото правителство на Виктор Орбан - затова трябва да се продава със специален предупредителен надпис, пише Дойче веле.

Според правителството в Будапеща купувачите са подведени. "Книгата се продава като детско четиво, но не се споменава, че приказките включват мотиви, които се отклоняват от традиционните полови роли", смятат управляващите.

Затова лесбийската асоциация "Лабриш", издала книгата, бе задължена да постави предупреждение върху всички копия на "Приказна страна за всички". От "Лабриш" определиха това отношение като "дискриминационно" и "противоконституционно" и заявиха, че ще оспорват решението в съда.

Още по темата

Детската книжка стана бестселър

"Приказна страна за всички" бе публикувана в края на септември и реакциите не закъсняха. Заместник-председателката на радикалната дясна партия "Наша родина" Дора Дуро разкъса екземпляр от книгата пред камерите. Началникът на кабинета на унгарския премиер Гергели Гулаш нарече книгата "хомосексуална пропаганда" и заяви, че ще предприеме мерки срещу институциите, които я използват с учебна цел.

И премиерът Виктор Орбан се включи в дебатите, казвайки, че Унгария толерира хомосексуалността, но настоя: "Оставете нашите деца на мира".

Целият политически фурор около книгата я изстреля на върха на класациите. Първият тираж от 1500 бройки бе изчерпан за две седмици, досега са продадени около 30 хиляди копия. "Мнозина купиха книгата не за децата си, а в знак на протест срещу правителството", казва пред Дойче веле Доротя Редай, координаторка на проекта. "С покупката те символично застават срещу разделението, сексизма и хомофобията в тази страна."

ЛГБТ+ общността като враг

За разлика от Полша, където представителите на ЛГБТ+ общността отдавна са демонизирани, унгарското правителство досега рядко засягаше темата. Но това се променя. През май на транссексуалните бе официално забранено да променят пола, с който са се родили. През декември правителството на Орбан промени конституцията така, че ясно да е посочено: "майката е жена, а бащата - мъж". Същевременно правото за осиновяване от еднополови двойки беше ограничено. Още през 2019-а година председателят на унгарския парламент Ласло Кьовер сравни хомосексуалните двойки, които искат да осиновят деца, с педофили.

Политическите наблюдатели очакват засилване на тенденцията за ограничаване на правата на ЛГБТ+ общността. "Виждаме, че партията "Фидес" започва кампания срещу т.нар. "джендър идеология", казва политологът Даниел Микеч от института "Републикон" в Будапеща. Целта е на предстоящите през 2022-а година гласът на избирателите да се спечели чрез емоционални послания. "За разлика от 2017-а година няма миграционна криза, от която правителството на "Фидес" да се възползва политически", обяснява Микеч.

Доротя Редай също се опасява, че ЛГБТ+ общността все по-често ще бъде мишена. "ЛГБТ+ хората изглежда са добър враг за правителството", казва тя. Непрекъснато се правят опити те да бъдат представени като заплаха за децата. "Това е политически трик. Защото всички родители искат да защитят децата си", казва Редай.

Скандалът в Брюксел може да се окаже проблем за "Фидес"

Аферата около вече бившия евродепутат от "Фидес" Йозеф Сайер може да попречи на провеждането на широка анти-ЛГБТ+ кампания. Сайер беше разкрит от полицията в Брюксел през ноември на секс парти, на което присъстваха основно хомосексуални мъже. Партито се провеждаше в нарушение на правилата, въведени в Белгия заради пандемията. Освен това у унгарския политик бяха открити наркотици.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


339
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
172
11
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
И тоя като нашите "патриоти" се бори с вятърните мелници.
171
1
 
11
 
! Отговори
А защо не преди 3 години
Бял Нелсън Мандела, цар *** и китайска Баба Яга...
170
1
 
31
 
! Отговори
Орбан затвори преди 3 години
университета на Сорос в Унгария и забрани дейността на НПО-тата му.Тазикнижка очевидно е провокационен отговор,желание да се очерни странатав очите на обществата с доминираща перверзност в западните демокрации.Защо да сме нормални,това е скучно и предсказуемо,а толкова извращенияима край нас и чакат да бъдат усвоени?Хубаво е да черпиш от благата,създавани от нормалните,те са мнозинство длъжно да ни търпи и издържа.Вероятно това е кредото на перверзниците.А защо има и закони,те са насилие?
169
1
 
24
 
! Отговори
Недоразбрал преди 3 години
На унгарците доколкото чувам и разбирам всичко им цъка като стар смазан швейцарец,ама видиш ли *** де рас тите и ле зби йки те там страдали много,че не могат да парадират със сексуалността си и да си налагат нумерата и дневния ред на либерастията?!И дай да плюем по Орбан,че видите ли какъв опасен диктатор се паснал,че Унгария е номер едно по доходи,по прираст на населението и по всичко,*** нийе дубреее туй щот въжеиграчити ни можим кат утровнуту триу в БГ да си разиграваме конят?!И обилно плюене
168
2
 
34
 
! Отговори
Защо ли преди 3 години
Развратът стана най-належащата тема...и интересно защо се пропагандира сред подрастващи. Това ли им е най- важното? Децата имат нужда от детство, не от гей пропаганда.
167
3
 
37
 
! Отговори
Snorky преди 3 години
Орбан е бяла лястовица в гeйска Европа. От такива лидери има нужда в целия свят за да се освободим от тая гнусотия.
166
3
 
37
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Снежанка е бяла, а черната да си я кръщават Кюмюрка! Не може да кажеш на черното бяло. В противен случай се променят представите на хората. Бялото и черното са ахроматични (неутрални) цветове. Така, че болните мозъци ще стават все повече на планетата и в един момент хората с разум ще поискат Земята да спре, и да слезнат.
165
1
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
До Коала Лумбур 172. Простамолът изобщо не помага. Трябвало е да направят микробиологично изследване, за да се разбере не само точно коя е бактерията, а и от какво ще умре. Другият път - или с презерватив, или при доктор, който наистина ще те лекува...
164
33
 
8
 
! Отговори
Нед преди 3 години
Орбан е психично болен! Но такива се харесват на източноевропейците!Искаме си диктатори, това е! Българите си милеят за Тато, сърбите за Тито. Само румънците не мрънкат за Чеушеско, щото онзи наистина им такова мамито! А амбриажи и наркомани си имаше и по комунистическо време!И пак бяха във властта като са и сега и у нас и в Унгария!Всички говорят каквото иска да чуе стадото!После се отдават на еднополов разврат и кока!!!
163
2
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
До 168 - продължение : и им личи. Правят каквото правят в спалнята ли? Да не са осиновили ***? А децата са по правило значително по-наблюдателни от възрастните, които гледат, но не виждат картинката такава, каквато е в момента, а такава, каквато разбиранията и нагласите им позволяват да видят. И като почне да разпитва и да съпоставя ... А и книжките няма да изчезнат и детето ще знае какво не е наред. Защото в природата няма хомосексуални птици и животни точно за да има и да остане живота.
162
4
 
19
 
! Отговори
Джендър преди 3 години
Протестърите Николай Хаджигенов е за узаконяване на браковете между мъже в България. Христо Иванов от Да България е също за джендърпропагандата в детските градини и смяна на пола на децата.
161
0
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
До 168, другарю, за насилието в "семействата" им не се говори, но то съществува. Дали е повече или не - няма как да знаем, защото властопритежателите никога няма да изпуснат този "кокъл" - преди са били евреите /и още са понякога в ендемичните райони на света/, цигандериите и хомосексуалните /особено!/ са дъвка, която отклонява хората от някои факти. Например, че с богатство, дори огромно, не може да се купят нито интелект, нито прилична наследственост. Защото т. нар. елит се е изолирал и му ли
160
9
 
7
 
! Отговори
Трън и кОр преди 3 години
Трън, трън ... ама в партията на Орбан все повече нежни човечета излизат наяве! Ще се окаже, че са толкова "ожесточени" към тези минали под дъгата, щото са точно от тях и гледат да завземат държавата влизайки през задния вход! Едно им на устата друго им в гъ ...други им делата!!!
159
1
 
31
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Хомосексуализмът е заболяване и трябва да се лекува.
158
1
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
До Анонимен 158. Ла.йнь.о, природата те е определила нЕкакси. Седни си на наср.ания дир.ни.к и не ни занимавай с псувните си.
157
3
 
37
 
! Отговори
123 преди 3 години
А дано и някой като Орбан скоро в България ,че иначе онази книжка с джендърските буболечки и извратената мравка ще я включат като задължително четиво за малките ученици.Бой ,бой и яко копане на полето за всички извратеняци ,че да има дойде акъла в главата.12ч в калта с мотиката и само шарени дъгички ще им се привиждат.
156
1
 
29
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
До трансджендърката - научи се да пишеш думата интелигентни първо. Много добре че си била в университет. С духане бързо ли се вземат изпити? Тъй кат гледам, май само по този начин си завършила.
155
2
 
26
 
! Отговори
Ж12 преди 3 години
ТРЯБВА ДА НАМЕРИМ БЪЛГАРСКИЯ ОРБАН И ДА ПОСТАВИМ СБЪРКАНИТЕ ТАМ КЪДЕТО ИМ Е МЯСТОТО.
154
0
 
35
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
в евросъюза само Полша и Унгария останаха нормални държави
153
1
 
12
 
! Отговори
антиджендар преди 3 години
Азмразявибезплатно