В Унгария: Хомосексуална Пепеляшка, чернокожа Снежанка, принц гей в детска книжка

"Приказна страна за всички" е трън в очите на правителството на Орбан
28 яну 2021 14:25, Елка Василева
339
В Унгария: Хомосексуална Пепеляшка, чернокожа Снежанка, принц гей в детска книжка
Снимка: архив, БГНЕС

Хомосексуална Пепеляшка, чернокожа Снежанка и принц, който харесва момчета. Така изглежда светът в детската книжка "Приказна страна за всички". За разлика от традиционните приказки, тя разказва и за малцинства, и за стигматизирани от обществото групи. С което се превръща в трън в очите за дяснонационалистическото правителство на Виктор Орбан - затова трябва да се продава със специален предупредителен надпис, пише Дойче веле.

Според правителството в Будапеща купувачите са подведени. "Книгата се продава като детско четиво, но не се споменава, че приказките включват мотиви, които се отклоняват от традиционните полови роли", смятат управляващите.

Затова лесбийската асоциация "Лабриш", издала книгата, бе задължена да постави предупреждение върху всички копия на "Приказна страна за всички". От "Лабриш" определиха това отношение като "дискриминационно" и "противоконституционно" и заявиха, че ще оспорват решението в съда.

Още по темата

Детската книжка стана бестселър

"Приказна страна за всички" бе публикувана в края на септември и реакциите не закъсняха. Заместник-председателката на радикалната дясна партия "Наша родина" Дора Дуро разкъса екземпляр от книгата пред камерите. Началникът на кабинета на унгарския премиер Гергели Гулаш нарече книгата "хомосексуална пропаганда" и заяви, че ще предприеме мерки срещу институциите, които я използват с учебна цел.

И премиерът Виктор Орбан се включи в дебатите, казвайки, че Унгария толерира хомосексуалността, но настоя: "Оставете нашите деца на мира".

Целият политически фурор около книгата я изстреля на върха на класациите. Първият тираж от 1500 бройки бе изчерпан за две седмици, досега са продадени около 30 хиляди копия. "Мнозина купиха книгата не за децата си, а в знак на протест срещу правителството", казва пред Дойче веле Доротя Редай, координаторка на проекта. "С покупката те символично застават срещу разделението, сексизма и хомофобията в тази страна."

ЛГБТ+ общността като враг

За разлика от Полша, където представителите на ЛГБТ+ общността отдавна са демонизирани, унгарското правителство досега рядко засягаше темата. Но това се променя. През май на транссексуалните бе официално забранено да променят пола, с който са се родили. През декември правителството на Орбан промени конституцията така, че ясно да е посочено: "майката е жена, а бащата - мъж". Същевременно правото за осиновяване от еднополови двойки беше ограничено. Още през 2019-а година председателят на унгарския парламент Ласло Кьовер сравни хомосексуалните двойки, които искат да осиновят деца, с педофили.

Политическите наблюдатели очакват засилване на тенденцията за ограничаване на правата на ЛГБТ+ общността. "Виждаме, че партията "Фидес" започва кампания срещу т.нар. "джендър идеология", казва политологът Даниел Микеч от института "Републикон" в Будапеща. Целта е на предстоящите през 2022-а година гласът на избирателите да се спечели чрез емоционални послания. "За разлика от 2017-а година няма миграционна криза, от която правителството на "Фидес" да се възползва политически", обяснява Микеч.

Доротя Редай също се опасява, че ЛГБТ+ общността все по-често ще бъде мишена. "ЛГБТ+ хората изглежда са добър враг за правителството", казва тя. Непрекъснато се правят опити те да бъдат представени като заплаха за децата. "Това е политически трик. Защото всички родители искат да защитят децата си", казва Редай.

Скандалът в Брюксел може да се окаже проблем за "Фидес"

Аферата около вече бившия евродепутат от "Фидес" Йозеф Сайер може да попречи на провеждането на широка анти-ЛГБТ+ кампания. Сайер беше разкрит от полицията в Брюксел през ноември на секс парти, на което присъстваха основно хомосексуални мъже. Партито се провеждаше в нарушение на правилата, въведени в Белгия заради пандемията. Освен това у унгарския политик бяха открити наркотици.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


339
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
232
0
 
8
 
! Отговори
Аз съм тъп, вие не:) преди 3 години
"Мнозина купиха книгата не за децата си, а в знак на протест срещу правителството", казва пред Дойче веле Доротя Редай, координаторка на проекта."Ха??? Аз пък мисля че родителите са изкупили този литературен бисер с единствената цел - да не достигне до децата им или някое друго дете!Ама пък кой съм аз че да обяснявам. Та нали ако бях толкова умен, че да давам акъл на простолюдието, щях да бъда журналист
231
0
 
15
 
! Отговори
любознателен преди 3 години
До 261Пропускаш една друга група, не всичко е черно-бяло. Има и такива които са на кантар между споменатите от теб групи. Точно в детската си възраст в зависимост от средата си, ще се самопределят. И точно в тях се целят извратеняците за да си увеличат базата.Родените определено хомосексуани деца са нищожен процент и това ги ужасява.
230
2
 
13
 
! Отговори
Отец Вертоломей 3 преди 3 години
всички подобни промотиращи това трябва да бъдат убивани като ***/а наравно с тех КОВИДпандемийните идио тикащи тази античовешка антибяла свиннщина.Вие журналистите медии сте първи в списъците за изтре бление и няма никакво спасение за вашите черни насрааани душици. На оружие хора избийте анти човешката гнусотина.
229
2
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Не толкова бавно и не толкова полека,над мнозинството от нормални хора в страната ни(пък и в другите юроспийски страни бе наложен терорът на малцинствата като цяло и особено на обърканите от Природата такива.Те вече нямат просто равни права по Конституция а налагат с своя доминация!А "мнозинството" от нормални се държи,като покорен ***!Чака,просто да бъде превърнато в бърквоч.Стои и се свива под ударите върху децата си,т.е,върху бъдещето им!А в същото време политиците ги избират мнозин
228
1
 
5
 
! Отговори
Гърга Питиич преди 3 години
черна котка,бял котарак,КО НЕ
227
2
 
14
 
! Отговори
2 преди 3 години
Черна котка - означава Лош Късмет. Мачкай черната котка да бяга надалече.Черна Волга( волга е кола) означава лош късмет.Учениците учат за Моканина, който търсил БЯЛАТА лястовица на Надеждата..Още от училище децата учат как младо момиче чака своя Рицар на БЯЛ кон... Една лъжица черен катран РАЗВАЛЯ цяла каца с мед.Хората събират БЕЛИ пари за Черни дни, за лоши времена.
226
2
 
7
 
! Отговори
Barba Ganios преди 3 години
...ot koga vzehte pomiinata iama DW za biblia ?!?? Koi vaobshte go interesuva kakvo bili kazali v DW?!?? Propagandni laiachi i darskachi ...kakvito vinagi sa bili !!!
225
1
 
12
 
! Отговори
Пери скопача преди 3 години
това идва от падналите Ан гъл- и.Да пазим народите от таз пас мина
224
3
 
12
 
! Отговори
що ни правите на луд преди 3 години
да бе не е средата , за най елементарните да изгледат там по туб истински крими истории с хомо и психолозите казват всичко е от средата в детството при детето, тинейджъра има така наречено впечатване , възпроизвежда това които вижда , насилие , първи не дотам искан гей акт , затова това с прицовете гейове е твърде опасно , защото детето се учи като копира
223
1
 
23
 
! Отговори
еоеу преди 3 години
то това винаги си е било болест до 1990 /какво съвпадение/ като СЗО Също го задрасква като ментална болест да се провери кои ги е спонсорирал за това решение това сзо много лесноприема дарения
222
1
 
24
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Содомията е симптом на различни психични разстройства (шизофрения, психопатия).
221
13
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Номера е че това не е нужно. Доминантния определящ фактор е наследствения, не средата. Демек искаш да промениш нещо което не е променимо. Има множество хорс с т нар конверсивна терапия, почти без изключение резултатът е огромно страдание, опити за самоубийства и тн. В крайна сметка тези които се оправят са тези са които приемат че са гей/би и живеят живота си според природата си. Същото важи за децата - в болшинството случаи не можеш да промениш природата им и с опити да нормализираш ги мъчиш.
220
1
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Содомия (синоним - ***), вид мъжка хомосексуалност, при която сексуалният акт се извършва през ***.Същите действия с момчетата се определят от термина *** (в превод от гръцки любов към момчетата).В същото време ролите винаги са разделени - активни и пасивни с възможен заместител на партньорите.Половият акт през *** също се обозначава с друг термин - педикация, но в този случай се има предвидче мъжът и жената могат да бъдат негови участници и ако тази форма на полов акт доставя удоволствие и на двамата,тогава то може да се разглежда не като сексуално отклонен
219
1
 
26
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Абе правете каквото искате помежду си само не намесвайте деца и не си афиширайте извратената идеология. Болшинството от хората все още вярват в моралните ценности и НЕ приемат Обратните и тия които се правят на различни защото било много модерно да се праскаш с себеподобни. Мушкайте си каквото искате по дупките но НЕ занимавайте нормалните хора с глупостите си.
218
1
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
261 чел си само цензурата на гугъл , от библията започни , да има теории че се раждат с хормонален дисбаланс , някакво отклонение е и с какво са по различни от левичарите, хората с един бъбрек и тн които също имат отклонения , освен това има придобита въз основа на средата хомосексуалност , която извън тази среда можеше никога да опитат , уродливи са исканията им да се налагат над останалите , а лапетата от този вид наистина да ги заведат на психолог като са развили стрес и депресии ,
217
21
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
От коментарите е ясно че много хора не разбират ситуацията. Раждаш се хетеро/хомо или би. Ако в годините когато съзряваш ти се набива само един стереотип - че освен хетеро всичко друго е ненормално, се създава проблем - лапетата които не са хетеро развиват стрес, депресии, крият се. Идеята ба книжката вероятно е да помогне на децата да се приемат такива каквито са, вместо да се превъзпитават на хетеро. Знам че коментара ми ше предизвика буря от негативни коментари.
216
1
 
7
 
! Отговори
в библията го пише о преди 3 години
поклониците на баал каквото посеят товаще пожънат . шом искат повече права на базата на това как правят секс и се чудят как да объркат невинни детски души по добре да се покаят
215
1
 
20
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Содомитите нямат чувство за мярка- обществото иска да им помогне и да има съчувствие и равноправие и търпимост, но човек трябва да има и мярка и скромност и да приеме подадената ръка, а не да се качва на миндера отгоре и да парадира и да започва пропаганда и едва ли не сме им нещо длъжни... Няма как да се минава границата на приличието, че и да го избиват на пропаганда.
214
7
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
унгарците, и в частнос стоплицата будапеща, още по времето на соца стана европейска столица на порно индустрията, в днешни времена чехите и прага излязоха с едни гърди напред! тва не пречи и икономически да просперират пред останалите източно европйци! та не ги грижете, българките с рускините, и украинките, още са лидерки в сивия сектор на секс инустрията в европа, а страните им, икономически са на опашкара на континента! да не говориме за скандинавието и холандия ...
213
2
 
27
 
! Отговори
Ангел преди 3 години
Тя затова е станала Best seller .Хората са я купували да я късат и горят .Това което трябва да направят обаче е да пръснат кратуната на тоя който я е писал .