Михов: В Северна Македония много хора са с български паспорти

Той смята, че съседката ни иска да повиши цената си пред западните партньори
29 яну 2021 21:51, Петя Славова
53

Премиерът на Република Северна Македония Зоран Заев връща програмите за изучаване на сръбски език и култура в училищата, премахнати през 2007 г. от ВМРО-ДПМНЕ. Оттогава сръбският не се изучава като избираем предмет. Последва остра реакция на вицепремиера Красимир Каракачанов.

"Срещу COVID-19 ви изпратихме ваксина, но срещу "стокхолмския синдром" няма открита ваксина, нито пък лекарство.", заяви той. Темата коментира депутатът от ВМРО Милен Михов.

"Търсейки геополитическо сътрудничество и подкрепа от Белград, Скопие се стреми да повиши своята цена пред западните партньори и преди всичко пред САЩ. Ясно е, че Съединените щати имат ключова цел на Балканите да  постигнат онзи исторически компромис с Белград за неговото интегриране в Евроатлантическите структури и преди всичко в ЕС. Това може да е някаква подобна игра, но е твърде далеч от реалистичните пътища и реалистичната процедура", каза Михов за предаването "Брюксел 1" по телевизия Bulgaria ON AIR.

"Това не е в онзи стил, познат ни от историята или от спомените от Варшавския договор, от СИВ и реалния социализъм. Натискът ще бъде в двете посоки и мисля, че Скопие ще изпитва далеч по-голям натиск спрямо това, което ще бъде упражнено в България", прогнозира депутатът от ВМРО.

Той спомена, че имат информация от онзи ден за целенасочени полицейски действия срещу собствениците на автомобили с българска регистрация.

"В Република Северна Македония много хора управляват български автомобили, по-голямата част са български граждани, които имат български паспорти и лични карти и съответно управляват тези автомобили като български граждани. Факт е обаче, че тези проверки, насочени срещу нарушения на законите за движение по пътищата или за преминали срокове за технически преглед, гражданска отговорност и т.н., са само оправдание. За обществото това е ясна демонстрация на сила, че не може да се търпи българско присъствие в този регион", категоричен е в оценката си Милен Михов.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


53
Още по темата: Bulgaria ON AIRМилен Михов
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
46
0
 
3
 
! Отговори
жорко преди 3 години
До Анонимен: Българите трябва да спрат да считат сегашните северо-македонци за свои братя. Това е абсолютна заблуда, от която те ще се възползуват. Това са хора, били етнически българи преди 100 години, в момента една смесица най-вече със сърби: Всяка четвърта жена в Скопие е от сръбски произход. Има много смесени бракове със сърби, но не много с българи или гърци. Всяко семейство в Северна Македония има роднини чрез брак в Сърбия. Това са други хора с друго самосъзнание. Само прагматичен подход
45
0
 
3
 
! Отговори
Бунгар преди 3 години
И какво от това като са с Български паспорти? Нали ние ламтяхме да направим всички българи. Те естествено си останаха с двойно гражданство и си ходят из EU като бели хора,но продължават да се самоопределят като македонци.Никой не е взел БГ паспорт за да стане българин.
44
0
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Обяваваме тия паспорти за невалидни и готово. Да си ходят на !%@$!@$% :)
43
5
 
6
 
! Отговори
Храбри преди 3 години
И Русия няма нужда да намесваме. Ние си имаме работа с зомбирани яничари, а не с други народи.
42
3
 
12
 
! Отговори
Храбри преди 3 години
Каракачанов не трябва да предизвиква власта в Белград. Нека който иска да учи сръбски - негово право. Трябва обаче да упрекне Скопие че същото не се отнася и за български език. Ето това е това е враждебен акт от страна на Скопие.
41
5
 
10
 
! Отговори
Ти какво мислиш преди 3 години
Вижте кои държави ги подкрепят,Чехия,Словакия и други ,те са пробити от Русия,капитала им е свързан директно с Москва,сега след направата на Турски поток Сърбия и Сев.Македония,са зависими от Москва,тази грешка е наша,ние сме зависими от Москва и ще ги слушаме,това е Борисов с Герб,Сев.Макесония новия Троянски кон в руското стадо в Евро съюза ,Разбирате ли кой стои зад всичко това?РУСИЯ.
40
2
 
8
 
! Отговори
Ти какво мислиш преди 3 години
Гърция сгреши те мислеха ,да спрат проникване на Турското влияние в западните балкани с преспанското споразумение.Русия чрез Сърбия и про сръбска Сев.Македония ,влизайки в Евро съюза ще води хибридни войни срещу нас и евро съюза,да изучават сръбски,о.к.България да получи гаранции от сащ и нато за не намеса в наще вътрешни работи от Сев.Македония,сръбско руска провинция,в никакъв случай не се съгласяваме с тях, те са русофили.
39
8
 
10
 
! Отговори
Бунгар преди 3 години
Този мишок защо изобщо го канят по студията. Хабер няма от история и политика.
38
7
 
9
 
! Отговори
До 29 преди 3 години
Защото няма етнос македонци, а има хора, живеещи в Македония, произлизащи от няколко различни етноса, но наричащи се общо като такива, заради географската си принадлежност. Съществуващите етноси са обозначени в официалните преброявания преди ВСВ - те са българи, гърци, турци, сърби, албанци, евреи, власи, си гани, и един много малък процент ''други''.
37
0
 
7
 
! Отговори
Ти какво мислиш преди 3 години
Какво мисли българското общество,трябвали да падне ветото на С.Македония,с тяхните про руско сръбски политици,те биха ли ни създали проблеми ,като членове на ЕВРО СЪЮЗА? Тогава въпроса,който те поставят ,за македонско малцинство в пиринският край,може да се превърне в една дълга съдебна сага,насочена против България и ЕВРО СЪЮЗА, от която ще печели Русия например,Крим и Донбас,лесно руските тайни служби ще принудят власт имащите у нас да им се подчинят,те построиха руския газопровод до сърбия
36
4
 
22
 
! Отговори
бг преди 3 години
Още не можем да издлекуваме тези рани които безродниците комунисти нанесоха на тялото на майка България.
35
1
 
16
 
! Отговори
до 37 преди 3 години
До Анонименв такъв случай сърбите да чакат Русия да ги препоръча за ЕС .България не се интересува от сърби в Македония и да забравят за членство.
34
1
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Днешна Северна Македония още не е дефинирана. Трябва да се изчака преброяването и дали тогава сърбите там, които са около 18% ще решат да се деклалират като сърби, а не като македонци, както направиха след Косово и Сребреница. Вероятно в тази светлина е и решението за връщането на сръбски език в училищата. Изменение спрямо българите там не можем да чакаме сега, може би на следващото преброяване. Това не пречи тук да се прецизира даването на двойно гражданство и облекчения за Молд. и Украйна.
33
4
 
14
 
! Отговори
До 29 преди 3 години
Именно тези, които са запазили българското си самосъзнание, могат да претендират за статут на национално малцинство в Македония. Защото те са остатък от исторически живялото по тези земи българско население. Това не важи за "македонците" в България, поради споменатите по-долу причини. Ето защо, днешната македонска държава не може да претендира за македонско малцинство в България, но България може да претендира за българско малцинство в Македония.
32
4
 
16
 
! Отговори
До 29 преди 3 години
За разлика от случая с "македонците" в България, случаят с българите в Македония е друг.Българите живеят в Македония повече от хилядолетие и това не се оспорва от никой сериозен световен учен. В процеса на формиране на македонска нация, който както е известно е извършен с терор, масови убийства, концлагери и репресивни закони срещу всеки, дръзнал да се обяви за българин, голямата част от българите приемат новата македонска идентичност, но не всички.
31
4
 
14
 
! Отговори
До 29 преди 3 години
Или пък масова емиграция на територията на друга държава, какъвто е случаят с българите в Украйна и Молдова. В случая с "македонците" в България тези причини не са налице. Македонци в България няма как да има, тъй като Пиринският край остава извън процеса на формирането на македонска нация на територията на Вардарска Македония. Изключвам един кратък период в края на 40-те години на ХХ век, когато комунистическите предатели провеждат политика на насилствено отродяване на собствения си народ.
30
4
 
10
 
! Отговори
До 29 преди 3 години
Веднага ще ти отговоря. В България македонци няма в смисъл на национално малцинство. Да, има отделни хора с македонско самосъзнание, но те не могат да претендират за статут на малцинство. Малцинствата са групи от хора, останали да живеят на територията на една държава по исторически причини. Например, след Първата световна война Западните покрайнини са дадени на Сърбия и българското население там придобива статут на национално малцинство.
29
1
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
До 29Поинтересувайте се и вижте ,че в България на преброяванията има 1600 човека декларира ли се като македонци,1100 от тях с двойно гражданство!
28
28
 
11
 
! Отговори
До 26 преди 3 години
А защо във България на преброяването няма графа за Македонци, живеем тук от векове и ни има около 1 милион, но никак си не давате да си кажем какви сме. Турци, Румънци, Сърби, Гърци също не могат да си кажат какви са...ние да се оправим па да даваме акъл на останалите, а?
27
9
 
10
 
! Отговори
Аз преди 3 години
Стига вече от глупави изявление от политици които не знаехме как се казват до пред 4г. Аре да се махате от властта и да ве забравим вече. Стари муцуни от ДС които се правят на патриоти да изчезват! Български как се изучава в Сърбия, имаме радиа там, имаме вестници, какъв е проблема със сръбски да се изучава в Македония, аман от глупости. Трябва да се стремим и сръбски да се изучава във БГ и македонски, и български в Македония. За 100 гласове на изборите се испокарахме с всички съседи. Писна ми!