Поредна нощ на бурни протести за абортите в Полша

Стигна се до сблъсъци с полицията
29 яну 2021 08:24,
94
Поредна нощ на бурни протести за абортите в Полша
Снимка: БГНЕС

Поредна нощ на бурни протести срещу закона за абортите в Полша. Хиляди се включиха в демонстрацията в столицата Варшава. Стигна се до сблъсъци с полицията, съобщава БНТ.

В продължение на близо три часа органите на реда блокираха няколкостотин участници около сградата на Конституционния трибунал. Има данни за поне трима задържани, като сред тях е един от организаторите на протеста.

Спорният законопроект за абортите беше приет през октомври. Заради масовите протести тогава, правителството поиска решение на Конституционния съд. Той също даде зелена светлина на документа. Според него, в Полша абортът е забранен дори при вроден дефект на плода. Интервенция е разрешена само в три случая - изнасилване, кръвосмешение и ако животът и здравето на майката са застрашени.

"Не може някой да лиши жените от техните права! Това е половината нация и изведнъж половината нация е лишена от права. От правото да вземаш решение за себе си! Това е неприемливо!", заяви протестиращата Анна Вожневич.

 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


94
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
51
1
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Имате демокрация и пазарна икономика.Полша е Католическа държава - фундаменталистка и радикалистка държава.
50
4
 
5
 
! Отговори
До 83 преди 3 години
Знам отлично какво е хомофобия и анти хомофобия!На пръв поглед няма прилика между двата протеста-за защита на абортите и защита на хомосексуалните.Но в същността си имат много общо - отстояване на правата, характерни за развитото гражданско общество. Такива масови протести,в които при това жените се бият с полицаите, у нас са невъзможни. В БГ сме още на ниво, където майки с деца в инвалидни колички 'протестират' МИРНО за ЗАКОННОТО ИМ ПРАВО НА ЖИВОТ под наслов С-мата ни убива. Got it?!
49
10
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Щом може да си отваря краката значи може да си гледа и децата
48
5
 
6
 
! Отговори
ГосТ преди 3 години
А, държавата да го гледа детето с увреждания ? А защо не църквата ? М ? Щото държавата гледа и църквата, която е доста увредена, също така.
47
3
 
5
 
! Отговори
ГосТ преди 3 години
Всъщност, личен избор може да бъде кастрацията. Това е окей и според мен, дори трябва да бъде поощрявано с някакви приемливи кинти. Много жени за парцалки и почивчици биха се кастрирали според мен. И по добре. Хахахаха
46
2
 
7
 
! Отговори
ГосТ преди 3 години
Ами нали това пишем, че при увреждане на плода или опасност за майката би трябвало бременността да се прекъсне. В другите случаи, освен при криминални обстоятелства, би трябвало да има не само забрана, но и строги наказания. Човек не се размножава с партеногенеза и мъжа има също толкова права и задължения, колкото жената. Жената получава майчинство и единственият и личен избор е този, да забременее или не. Оттам нататък, след забременяване няма абсолютно нищо лично.
45
0
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
До АнонименХомофобия означава фобия/омраза към хомосексуалните, така че протест срещу хомофобията означа протест в защита на хомосексуалните. Та за какво са били протестите в Полша?
44
12
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Полша е с години напред като манталитет и стандарт от България. Те още по време на СССР бяха считани за западна държава по същество. Миналото лято имаха масови анти хомофобски протести в защита на обществото на обратните, след като държавата, в лицето на новия премиер Дуда, беше обявил 'Lgbt free' зони. Такива протести срещу хомофобите у нас са невъзможни, просто защото по същество нашето общество е хомофобско и с десетилетия изостанало в развитието си!
43
8
 
3
 
! Отговори
ГосТ преди 3 години
Жената получава от мъжа две години майчинство, а единственият личен избор, който може да направи жената е да забременее или не. Просто е.
42
3
 
7
 
! Отговори
Клара преди 3 години
До Ами до КлараЪм, ами сигурно защото логиката далеч не е същата. В единя случай жената е взела решение да износи плода и да го роди, плодът вече е дете с ДНК от двамата родители и съответно и двамата носят последващата отговорност да го осгигурят, отгледат и възпитат. В другия случай жената взема решение да не износи плода. Тялото си е лично нейно и в крайна сметка тя ще носи последствията от решенията си физически, не мъжа.
41
9
 
4
 
! Отговори
ГосТ преди 3 години
Както беше казал един депутат от японския парламент, жените които не раждат са в тежест на обществото, защото след това другите трябва да се грижат за тях, а не потомството им. Хахахахаха Скочиха отгоре му, то по същество е прав човека.
40
7
 
2
 
! Отговори
Клара преди 3 години
До ГосТМа защо затвор, по-добре разстрел направо! Като не ще да ражда, за какво изобщо живее тая!?Отговорността все някак ще я споделим, ама тялото? И то ли е общо?
39
3
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Демокрацията се оказва голям изрoд, Всички говорят за нея а никой не я вижда. Ще си спомнят комунизма.
38
4
 
6
 
! Отговори
ГосТ преди 3 години
А като бъде хваната жената, след като направи аборт и тикната в затвора? Дали пък няма да се замисли следващия път? М ? Освен това, отговорността трябва да бъде споделена. Човека не се размножава с партеногенеза, въпреки че на много индивиди нервната дейност не се различава много от тази на организмите, които го правят.
37
8
 
8
 
! Отговори
Родолюбец преди 3 години
Браво Polska,така се увеличава народа!Женорята като се дундуркат им е хубаво ,ама като се пръкне малко човече ,да го изхвърлим в канала!?Мюсюлманките как раждат?Тези ги мързи,стига права,без задължения!!!!
36
6
 
11
 
! Отговори
Клара преди 3 години
Ако една жена иска да направи аборт няма закон, който да я спре. С това малоумие в Полша просто пазарът на черно ще процъфти, ходенията до чужбина за аборти ще зачестят и домовете за деца с увреждания ще се препълнят.Дали една жена ще роди или не, е изцяло нейно решение. Колкото и да не им се иска на някои това е положението- мъжът няма думата тук.
35
9
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Ясно - полякините искат безразборни сексуални отношения и държавата да не им търси отговорност за забременяването и отказа им да родят!Вие видяхте ли в новините разветите знамена на активистки на LGBT на този митинг,??? Всичко е ясно, от кого се движат протестите. Факт е, че абортът е заклеймен от църквата като убийство, т.е грях. А доколкото ми е известно, LGBT (гейове и травестити) не са особено набожни......
34
11
 
8
 
! Отговори
Ужас бг преди 3 години
В България има нужда от такъв закон, защото сме на първо място по аборти в света, 6 милиона аборта за 50 години, затова се топим като нация!
33
0
 
0
 
! Отговори
До 66 преди 3 години
На 30 Тата година се водят преговори за нови 10 така че ...... 2 мн кеф 30-40 години да храниш дете и майка
32
0
 
3
 
! Отговори
До 64 преди 3 години
При нас тази грешка може да ти коства 30 години издръжка :D