В Гелзенкирхен вдигнаха ръце: Не можем да интегрираме хората от България

Местните германци отдавна се оплакват от тяхното поведение
30 яну 2021 13:44, Елка Василева
470
В Гелзенкирхен вдигнаха ръце: Не можем да интегрираме хората от България
Снимка: архив, БГНЕС

"Усилията ни за интеграция на хората от България и Румъния се провалиха", оплакват се властите в Гелзенкирхен. В същото време е факт, че преселниците от България и Румъния често стават жертва на безскрупулни гешефтари.

Полицията в германския град Вагенфелд е прекратила сбирка на около 60 души в частно жилище, съобщи тази седмица германската осведомителна агенция ДПА. Според 30-годишния наемател на жилището сбирката била всъщност религиозна служба на българска християнска общност. Властите обаче твърдят, че множеството, което се било разпределило в различни помещения в жилището, не спазвало хигиенните предписания в условията на пандемия - участниците в сбирката, сред които и деца, нито носели предпазни маски, нито спазвали дистанция.

За сходни случаи съобщиха и от Гелзенкирхен, където полицията е прекратила две сбирки с по около 60 души, провели се в жилище на наематели от Румъния. А в град Есен е била прекратена църковна служба с над 90 участници, повечето от тях също румънски граждани от Гелзенкирхен, които не спазвали ограниченията, наложени заради пандемията, пише Дойче веле.

Боклуци, гюрултия, сбивания

В Гелзенкирхен живеят около 8000 души от България и Румъния, а местните граждани отдавна се оплакват от тяхното поведение, пише вестник „Вестдойче Алгемайне Цайтунг“ (ВАЦ) и цитира документ на общинските съветници, според който интеграцията на много хора от България и Румъния в града се е провалила.

Последният конкретен повод за тревогата на местните политици е опитът на медицинските служби да помогнат на разболял се млад човек. Негови съседи и роднини обаче попречили на санитарите да влязат в жилището, а след като болният починал, събралите се в жилището 50-60 души не позволили трупът да бъде изнесен.

Още по темата
Сградата, в която се разиграват събитията, е обитавана главно от семейства, пристигнали от Югоизточна Европа. ВАЦ пише, че проблемите с тях не са от вчера, а съседите им непрекъснато се оплакват заради изхвърляните от тях отпадъци. Едно видео от 2019 година показва пък тежко сбиване между мъже и жени от България, които използват всевъзможни подръчни средства. В други квартали на Гелзенкирхен набъбват сходни проблеми, особено в случаите, когато преселници от двете страни на големи групи се нанасят в разпадащи се, но затова пък евтини жилища. Оплакванията на местните хора винаги са едни и същи: боклуци, гюрултия, размирици.

В същото време хората от България и Румъния често пъти стават жертва на безскрупулни гешефтари, които им дават под наем разпадащи се жилища срещу пари, каквито иначе никога не биха получили, коментира вестникът. Гешефтите с т.нар. „проблемни сгради“ са добре известни на местните власти, които се опитват да изкупуват подобни постройки, след което или ги събарят, или ги санират. Но усилията на общинарите очевидно не водят до задоволителни резултати.

Интеграцията - трудна задача

Бившият кмет на Гелзенкирхен Франк Барановски се опитва да обясни защо досега не е бил решен поне проблемът с боклуците: „Част от живеещите тук румънци и българи идват от региони, където почти няма организирано сметосъбиране. Освен това част от наемодателите поставят твърде малки контейнери, тъй като таксата за тях е по-ниска“.

За трудната интеграция на хората от Румъния, България и Полша пише и вестник „Нойе Вестфелише“. В Гютерсло, където броят на тези хора достига 20 000 души, тамошните власти в момента разширяват местния интеграционен център. Румънците, поляците и българите в общината работят главно в месопреработвателната промишленост, но също така като куриери и болногледачи.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


470
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
281
1
 
43
 
! Отговори
Герак Митко преди 3 години
То тия "българи" и тука не можем да ги интегрираме.
280
1
 
9
 
! Отговори
Щирлиц преди 3 години
До ПроСоТоБежанците май вече ги ...обидиха,поне няколко германки,скоро може и германци да го ...отнесат.
279
3
 
24
 
! Отговори
ПроСоТо преди 3 години
така де,малко закъснях....Та:..-Все пак требе да отдадем заслуженото на дойчовците,АКО текста е точно преведен!..Все пак не са си позволили да употребят думите "българи" и "румънци",а .."Хората от Бг и Ру"Защото знаем КОИ "елементи" от България СЪЗДАВАТ ПРОБЛЕМИ в Съюза!../не само в Германия/....Но,названието им е запретено за употреба,оти ..нъл знаете:-.."Нящо расистко" може да блесне..Сакън да са не обидат чувствителните същества!..
278
1
 
29
 
! Отговори
А кой преди 3 години
ви е казал, че става дума за хора?
277
2
 
42
 
! Отговори
Munchen_DE преди 3 години
Нека да внеса малко пояснения. Първо, това не са българи, второ, който иска да се интегрира - отива на работа и си търси квартира по каналния ред, защото отдавна сме членка на ЕС и за нас важат същите правила като за немците и... ставаш част от обществото, живееш по правилата (важна думичка за Германия) и работиш като всички останали (разбира се не забравяш, че си българин).Щом си пренасяш цялата пасмина с тебе и правиш същите коптори като у дома си, то каква ти интеграция братче?!
276
1
 
40
 
! Отговори
Петров преди 3 години
Защо така описателно и ефимистично наричате тези жители на Столипиново? Убедихте ли се, че не подлежат на интеграция и към тях подхода следва да е адекватен?
275
4
 
14
 
! Отговори
Ако баба ти... преди 3 години
Трябва да се интегрират. Ако едните не могат с другите , тогава другите да се интегрират с едните!
274
1
 
42
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Нима ? Много бързо си промениха мнението господата . Преди известно време ни укоряваха че тези хора са дискриминирани , не им се подсигуряват жилища,работа , изобщо условия да ивеят като съвременни хора. Да , но съвременните хора за да постигнат тези условия полагат труд , учат дълги години за добри професии , а илището което придобиват е с много пестене и дълги години изплащане . Тези искат всичко на готово и когато го получат не пазяят а трошат.Знаят едно да ядат , да пият и да се множат .
273
3
 
46
 
! Отговори
Скъпи Дончовци, преди 3 години
Били са "хора от България", сега вече са хора от Германия. Не може ние да ви оправяме държавата. Във вас моркова, във вас тоягата, оправяйте се. Ние сме се заредили с пуканки и ви гледаме сеира на мониторите.
272
9
 
12
 
! Отговори
Златната жаба преди 3 години
Преди трийсе години искахме да отворат границите, да махнат вечерния час, да махнат униформите, с една дума - като в Германия. Сега какво стана - верно като в Германия, само че и там затвориха границите, задължиха всички да носят маски и сложиха вечерен час.
271
1
 
21
 
! Отговори
Ххх преди 3 години
Това е ценен електорат, дайте им по един паспорт и Дойче велето веднага ще отрази колко желани граждани са.
270
2
 
39
 
! Отговори
Цунки преди 3 години
Не мой тъй, драги немци. Вие не полагате усилия за интеграцията им. Не бъдете такива нацисти, приемете хората и се погрижете за тях. Цунки!
269
0
 
31
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
От Берлин имаше репортаж от блок, заселен с роми, в който всеки един обитател беше регистрирал отделна несъществуваща фирма с цел злоупотреба с помощи. Най-абсурдното беше, че всички фирми на мъжете бяха за къртене, а всички на жените за химическо чистене. Проблемът е известен от години, но изглежда не се прави нищо.
268
1
 
1
 
! Отговори
8Уточнявай преди 3 години
До Ха хаУточнявай!Пред нея или зад нея?
267
2
 
19
 
! Отговори
Словянин преди 3 години
Жалко за Немско. Бях там няколко месеца и още по-голям проблем са други негерманци. Но и родните рядко се интегрират. В интерес на истината има и вписани в немския живот, но не повече от 10 %.
266
3
 
44
 
! Отговори
Българин преди 3 години
Ама те в България са са мили, образовани, спазват законите, ходят на опера а децата им печелят олимпиади по света! Какво направихте в Германия с тях? Сега ги превъзпитавайте!
265
3
 
30
 
! Отговори
анонимен преди 3 години
И ромите са от значение. Не само афро американците. Добре дошли.
264
3
 
45
 
! Отговори
БПФ преди 3 години
Нали ни давахте акъл, бе - и ни размахвахте пръст, че не сме ги интегрирали? Впрочем какво се правите - тъкмо ВИЕ знаете как се прави това - Малкият мустак ви научи !!!
263
0
 
38
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Броят на румънците, поляците и българите в Германия е общо малко под 3 милиона, а Гелзенкирхен е един от няколко града в Северен Рейн-Вестфалия, които са цел на организирана групова миграция на роми с цел социални помощи. Организира се срещу заплащане от бюра на места като Столипиново от лица, които имат връзки в съответния град, могат да организират квартирите, знаят вратичките в законите и се грижат за документите. Тъй като миграцията е групова, там вече има цели обезлюдени квартали.
262
3
 
66
 
! Отговори
Ха ха преди 3 години
Господа немци, опитайте се да ги интегрирате, възпитате, изкъпете, избелите, правете с тях каквото искате само не ни ги връщайте. Ако и Вие установите, че нищо не става от тях, както бяхте установили това преди 80 години, закарайте ги при табелата "Труда те прави свободен". САМО НЕ НИ ГИ ВРЪЩАЙТЕ!