В Гелзенкирхен вдигнаха ръце: Не можем да интегрираме хората от България

Местните германци отдавна се оплакват от тяхното поведение
30 яну 2021 13:44, Елка Василева
470
В Гелзенкирхен вдигнаха ръце: Не можем да интегрираме хората от България
Снимка: архив, БГНЕС

"Усилията ни за интеграция на хората от България и Румъния се провалиха", оплакват се властите в Гелзенкирхен. В същото време е факт, че преселниците от България и Румъния често стават жертва на безскрупулни гешефтари.

Полицията в германския град Вагенфелд е прекратила сбирка на около 60 души в частно жилище, съобщи тази седмица германската осведомителна агенция ДПА. Според 30-годишния наемател на жилището сбирката била всъщност религиозна служба на българска християнска общност. Властите обаче твърдят, че множеството, което се било разпределило в различни помещения в жилището, не спазвало хигиенните предписания в условията на пандемия - участниците в сбирката, сред които и деца, нито носели предпазни маски, нито спазвали дистанция.

За сходни случаи съобщиха и от Гелзенкирхен, където полицията е прекратила две сбирки с по около 60 души, провели се в жилище на наематели от Румъния. А в град Есен е била прекратена църковна служба с над 90 участници, повечето от тях също румънски граждани от Гелзенкирхен, които не спазвали ограниченията, наложени заради пандемията, пише Дойче веле.

Боклуци, гюрултия, сбивания

В Гелзенкирхен живеят около 8000 души от България и Румъния, а местните граждани отдавна се оплакват от тяхното поведение, пише вестник „Вестдойче Алгемайне Цайтунг“ (ВАЦ) и цитира документ на общинските съветници, според който интеграцията на много хора от България и Румъния в града се е провалила.

Последният конкретен повод за тревогата на местните политици е опитът на медицинските служби да помогнат на разболял се млад човек. Негови съседи и роднини обаче попречили на санитарите да влязат в жилището, а след като болният починал, събралите се в жилището 50-60 души не позволили трупът да бъде изнесен.

Още по темата
Сградата, в която се разиграват събитията, е обитавана главно от семейства, пристигнали от Югоизточна Европа. ВАЦ пише, че проблемите с тях не са от вчера, а съседите им непрекъснато се оплакват заради изхвърляните от тях отпадъци. Едно видео от 2019 година показва пък тежко сбиване между мъже и жени от България, които използват всевъзможни подръчни средства. В други квартали на Гелзенкирхен набъбват сходни проблеми, особено в случаите, когато преселници от двете страни на големи групи се нанасят в разпадащи се, но затова пък евтини жилища. Оплакванията на местните хора винаги са едни и същи: боклуци, гюрултия, размирици.

В същото време хората от България и Румъния често пъти стават жертва на безскрупулни гешефтари, които им дават под наем разпадащи се жилища срещу пари, каквито иначе никога не биха получили, коментира вестникът. Гешефтите с т.нар. „проблемни сгради“ са добре известни на местните власти, които се опитват да изкупуват подобни постройки, след което или ги събарят, или ги санират. Но усилията на общинарите очевидно не водят до задоволителни резултати.

Интеграцията - трудна задача

Бившият кмет на Гелзенкирхен Франк Барановски се опитва да обясни защо досега не е бил решен поне проблемът с боклуците: „Част от живеещите тук румънци и българи идват от региони, където почти няма организирано сметосъбиране. Освен това част от наемодателите поставят твърде малки контейнери, тъй като таксата за тях е по-ниска“.

За трудната интеграция на хората от Румъния, България и Полша пише и вестник „Нойе Вестфелише“. В Гютерсло, където броят на тези хора достига 20 000 души, тамошните власти в момента разширяват местния интеграционен център. Румънците, поляците и българите в общината работят главно в месопреработвателната промишленост, но също така като куриери и болногледачи.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


470
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
321
0
 
0
 
! Отговори
Зиг Хайл преди 3 години
Ама това не са хора, а *** бе!
320
0
 
2
 
! Отговори
на Слънчака преди 3 години
отдавна бъка от великобритански ***, нищо ново у нас
319
0
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
културни особености на етноса.
318
3
 
21
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Нали на нас укоряваха че не можем да ги интегрираме препечените граждани!Сега само се убедиха че никой не може да ги интегрира. То отдалеч лесно се правят забележки ама дойдат ли ти на главата препечените е друго нещо.
317
4
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Неслучайно на тези им се казва "Аспарухови българи".
316
5
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Xpистиянски ценности... Науката в Европа спира когато е наложено навсякъде християнството. Учените масово са били противници на църквата. А Ренесансът е тогава когато хората узряват да надскочат християнските догми.
315
3
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
до 344 натресли са ти хора които са приели българщината- да са нагли некадърни връзкари, живеят на гърба на другите нации да крадат евросубсидии и ръкопляскат и гласуват за великия мутра по команда
314
1
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
До Анонимен 344Ми натресли са ни ли*ла*ви*те, затова. Да си ги вземат обратно. След 10 години и те ще имат 5 самолета, 2 кораба и 1 подводница. Другото ще е заминало за скрап и социала.
313
10
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
а великите българи който се имат за нещо толкова повече от индийците знаят ли че Индия има над 500 бойни самолета около 300 кораба и 15 подводници? а, и хората които да ги обслужват, да не говорим за собствени брандове технологични компании, автомобили които и българите карат даже защото са толкова некадърни връзкари че не могат даже да си произведат някаква, но за сметка на това и нагли до безобразие
312
1
 
16
 
! Отговори
Истината преди 3 години
Ама то и ние не можем беее.Да видите лесно ли ни е.
311
2
 
30
 
! Отговори
Райд преди 3 години
Тия идват чак от Индия. Никой не може да ги интегрира. Те си искат коня, каруцата и кучето; да хвърлят *** през прозорците или през вратата на улицата; да пикаят на оркрито; да правят купони с парите от социалните помощи/ а защо сме длъжни да им ги даваме?/ и т.н. и т.н...С толерантност ТЕ и африканците ще докарат цивилизацията до преждевременен край. Плодят се неконтролируемо. Каламитет.
310
18
 
6
 
! Отговори
Трепач преди 3 години
Това ли е най големия проблем в България не виждате ли че почти цяла българия хората с семеийстава си омират от глад няма работа в бг всеки гледа да се спасява някак си а долни Българи журналистите нямат си работа какво искат това публикуват в този сайт това не е за публикуване Г.ж Василева вие трябва сама да се срамувате ти не виждаш ли че от Българина по долна нация няма най крадливата нация на света вие българите най вие лесно да мразите хората и да завиждате нацисти мръсни
309
1
 
25
 
! Отговори
Bлк преди 3 години
Роми. Хак да са им. Само кютек помага. А нас постоянно ни критикуват как ги интегрираме. При социализма ходеха на училище и работеха без да разсъждават. Затова сега възрастните се грамотни и образовани за сметка да младите.
308
1
 
14
 
! Отговори
Асан от преди 3 години
Германистан. В Германистан социяла е много силен
307
6
 
31
 
! Отговори
Шикълбрунер преди 3 години
Да се върне в етно принадлежността в паспортите и личните карти !!! Стига са ни резилили пред света разни *** ..... За Чиста и Свята Република !!!! България над всичко и всички !!!
306
1
 
33
 
! Отговори
Картофчо преди 3 години
Що се правите на *** бе, това е малцинствената общност на братята Роми!Защо сами лепите етикет на Българите че са аборигени и не пишете какви точно са тези хора! Те и в България си правят така и стават все по-нагли, защото от западните държави хал-хабер си нямат от тяхната култура и поведение, която няма нищо общо с българската, но пък искат да ни кажат как да бъдат интегрирани! Е сега видяха ли как могат да бъдат интегрирани!
305
7
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
всичките българи на помощи живеещи на гърба на хората от другите нации също като некадърните нагли връзкари в България живеещи на евросубсидии много велико било това племе, най великите европейци тц тц тц
304
1
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Изненадан съм!
303
2
 
21
 
! Отговори
бай ТОШО преди 3 години
Аз когато ги държах при мен,А вие да бутате Желязната Завеса.... Ха сега си ги Дръжте...
302
1
 
3
 
! Отговори
Случаен минувач преди 3 години
То вече и до Хамбург не можеш да отидеш, Рианеър предлагат билети по...10 евро, но немците искат прясно приготвен писиар-тест, а даже мисля че тази седмица и затвориха изобщо за 1 седмица за чужденци. Когато отидох през юли, в хотела имаше закуска. Нищо подобно! Дават ти пликове с ядене - сандвичи и суха храна, и пращат всекиго да яде в стаята си!