От ЕК: Никоя компания не може да изнудва Европа за ваксините

Зам.-председателят на ЕК Маргаритис Схинас пред кипърско издание
31 яну 2021 18:02, Анисия Иванова
40
От ЕК: Никоя компания не може да изнудва Европа за ваксините
Снимка: БГНЕС

Никой, никоя компания, не може да изнудва или да сплашва Европа за ваксините срещу коронавирус, заяви заместник-председателят на Европейската комисия Маргаритис Схинас пред кипърското издание на вестник "Катимерини" в коментар за закъсненията в доставките на ваксината на "АстраЗенека", предаде АНА-МПА.

Той определи като "неописуем" начина, по който компанията в последния момент, "вместо да се съсредоточи върху изпълнението на договора (с ЕС), направи турне в медиите, за да каже защо не може да изпълни договора". Схинас заяви, че ЕК вече е взела мерки за прозрачност, а именно задължение за обявяване на износа на ваксини, и няма да се поколебае да отиде на следващо ниво на мерките, ако нещо не върви както трябва.

Зам.-председателят на ЕК защити европейската стратегия за ваксините и я определи като единственото възможно решение. Той обясни, че без обща стратегия цената за Европа би била непосилна. Големите държави биха "обрали" от пазара ваксините, а малките и средните изобщо не биха имали достъп до тях. Същевременно, дори големите държави да успеят да ваксинират своето население, това би било безполезен успех, ако не бъде ваксинирано населението в целия вътрешен пазар на ЕС.

По отношение на критиката, че Великобритания е успяла да напредне с ваксинирането по-бързо от ЕС, Схинас подчерта, че ваксините не са правилната област за сравнение между Европа и бившите й партньори. Той отбеляза, че Великобритания е започнала по-рано, защото конкретната ваксина е разработена в Оксфорд, докато "ние бяхме длъжни да разпространим планирането си върху всички компании, които разработваха ваксини".

Специално за "АстраЗенека" Схинас отбеляза: "Конкретната продукция от заводите, която е предназначена за европейската (ваксинационна) програма, не е предмет на клаузи за локалност. Никъде не пише, че само от британските заводи се доставят ваксини за Великобритания или само от европейските се доставят за Европа". (БТА)

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


40
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
31
0
 
1
 
! Отговори
до21 преди 3 години
Е ако се сравняваме с Танзания - прав си. Там си още на естествен подбор - кой оцелее.
30
0
 
0
 
! Отговори
Шоп преди 3 години
От некадърно преписаната от тая А н и с и я статия нищо не се разбира...
29
1
 
1
 
! Отговори
EUSSR преди 3 години
италианците са глупави...Германия също...И ваксините, и русията са гола вода и кал по гърба
28
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
"Все още. И надявам се и вбъдеще."Няна да е дъюго. Хахахагаааа! Свърши се с правителствебуят тврор! Ааахаххахахахахахах!
27
0
 
7
 
! Отговори
Хахаха преди 3 години
Тепърва ще излизат скандари с тези ваксити...Намирисва ви на скандалът от 2008 с птичия грип. Тогава СЗО би аларма са се ваксинира цялото население на Земята.Тънкото е, че експертите на СЗО са на работа във фармазефтичните компании.Този път обаче няма да им се размине.Макрон от страх отказа да затнори французите за трети път . . щом в Нидерландия и Дания нароса скочи по улиците, смятайте....
26
1
 
3
 
! Отговори
ГосТ преди 3 години
Всъщност, единственото хубаво е че ЕС дадоха пари на Оксфорд, ако не на Институт Пастьор и Макс Планк хахахаха Британците са доволни. Да не забравяме, че и социалистите имат почва в добрата стара Англия.
25
4
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Астра-Зенека продава лекарства за милиарди в ЕС - да не би да иска да си занули продажбите!?Има безброй елегантни начини това да се случи. Логичния отговор на английската наглост е реципрочна наглост.Кво стана сега - ЕС инвестира 400 млн. ?вро в Астра, за да може англичаните приоритетно да се ваксинират, за сметка на континента.
24
2
 
17
 
! Отговори
Христо Христов преди 3 години
Прозрачността показа, че ек или са функционално неграмотни или съзнателно лъжат.
23
3
 
14
 
! Отговори
Бла бла преди 3 години
"ВЗЕЛИ МЕРКИ ЗА ПРОЗРАЧНОСТ " КАКВИ МЕРКИ ?? КАТО ОНАЗИ МЯРКА КЪДЕТО УЖ ПУБЛИКУВАХА ДОГОВОРА МЕЖДУ АСТРА ЗЕНЕКА И УРСУЛА ? ТАКАВА ПРОЗРАЧНОСТ ПРИ КОЯТО ДОГОВОРА ПОВЕЧЕ ОТ ПОЛОВИНАТА БЕШЕ ЗАДРАСКАН ЗА ДА НЕ ВИДИМ КАКВИ ПРЕСТЪПЛЕНИЯ СЕ ВЪРШАТ С ПАРИТЕ НА ДАНЪКОПЛАТЦИТЕ ЛИ ? ЗА ТАКАВА ПРОЗРАЧНОСТ ЛИ ГОВОРИ ?
22
0
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Схинас колко изкара от тази далавеpка?
21
2
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Не разбирам как тия държави и включително и ние,дават луди милиони за ментета,снощи даваха Танзания няма вирус и ваксини
20
1
 
9
 
! Отговори
КОМИСИОННА преди 3 години
СЛЕД КАТО УРСУЛА ФОН ДЕР *** И СЪДРУЖНИЦИПРИБРАХА ПОВЕЧЕ ОТ ТЛЪСТИ КОМИСИОННИ ОТ ФАРМАЦЕВТИЧНИТЕ КОМПАНИИ И ПРОДАДОХА ЖИВОТА И ИНТЕРЕСИТЕ НА ЕВРОПЕЙЦИТЕ СЕГА НИКОЙ НЕМОЖЕЛ ДА ГИ ИЗНУДВА. ЯВНО СА ХВЪРЛИЛИ И ТЛЪСТИ ПАЧКИ НА СЪДЪТ В БРЮКСЕЛ ЗА ДА СИ ЗАТВАРЯ ОЧИТЕ ЗА ПОРЕДЕН ПЪТ
19
1
 
8
 
! Отговори
До12Пропускаш преди 3 години
Пропускаш че луди пари на ниво западен свят/ обществено- държавни, различни корпорации..../ бяха отпуснати да се финансират стотици компании , някои от които с нищо общо с ваксините, за разработване . Просто те държат парите и си ги разпределиха на "техни компании/ с ясната идея какви пари ще се въртят. А всеки който има връзка с фармацевтични компании има идея що за пари и "корупционни магии" са там
18
4
 
16
 
! Отговори
ГосТ преди 3 години
Основната функция на ЕС е да развива олигархията. А сочи с пръст Русия. Русия предложиха помощ от 100 млн ваксини на ЕС, а Китай явно чакат ЕС първо да се помолят.
17
3
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
"От ЕК: Никоя компания не може да изнудва Европа за ваксините"Понеже Европа е отдавна купена на дребно и евтино. Какво да изнудваш тоя, дето се е отдавна вече продал?!
16
3
 
7
 
! Отговори
ГосТ преди 3 години
Простолюдието убеждава работника, че държавата не може да се грижи като частника, но май забравят че всички върхови технологии се стопанисват от държавата. Или държавата има пълен контрол върху тях. Все още. И надявам се и вбъдеще.
15
3
 
0
 
! Отговори
ГосТ преди 3 години
бай...с три букви, ти да си чувал за българската БЦЖ ? По добра от българския АК 47. Щото и определена модификация имаше. Не си, нали ? Простолюдието е далеч от тия неща. А и това беше по време на Комунизма в България.
14
4
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Абе то се радвайте, че има няколко, че щяхте да видите тогава - ваксина за 1000 евро парчето ;)
13
3
 
7
 
! Отговори
Зозо преди 3 години
Хахахахаааа, превключих на ТВ атака - протеста на живо :)))))))))))))))))))))Преброих точно 15 бр. премръзнали:))))))))))))))))))
12
0
 
8
 
! Отговори
ГосТ преди 3 години
Институт Пастьор и Макс Планк не струват....а кой струва ? Къде са му резултатите за безсимптомните и среднолеките случаи на шахинчо и файзер ?