Проучване сочи: Социална дистация поне до края на годината

Всичко зависи от процеса на ваксиниране
1 фев 2021 08:48,
41
Проучване сочи: Социална дистация поне до края на годината
Снимка: БГНЕС

Социалното дистанциране ще трябва да се запази поне до края на годината или ваксинационната кампания да е 85% ефективна срещу коронавируса, за да се спре увеличаването на смъртните случаи от коронавирус в нормални условия на живот. Това сочи проучване на университета "Уорик", направено по поръчка на консултативната група за пандемията, съветваща британското правителство.

"Всичко ще зависи от това колко бързо ще напредне процесът по ваксиниране и дали той ще успее да спре разпространението на болестта", казва пред "Дейли телеграф" доцентът по епидемиология Адам Кучарски.

Въпреки че Великобритания е ваксинирала вече над 8,4 млн. души, или 12% от населението си, учените очакват това да има умерено въздействие върху предаването на вируса. Те смятат, че ефективността в момента е около 60 на сто и националната блокада на страната в най-добрия случай ще трябва да се запази до юни. Ако бъде премахната по-рано, дори през април, ще последва трета вълна на епидемията, въпреки че броят на заразените е намалял с 31% през последната седмица, а на приетите в болница - с 16%.

Британският зам.-министър по ваксинацията Надим Захауи обяви, че едва след месец може да има данни как ваксините влияят на предаването, от което ще зависи и дали някои от строгите ограничения могат да бъдат премахнати.

Резултатите от проучването идват на фона на скандал между Лондон и Брюксел за ваксини, който дори заплаши споразумението за Брекзит, след като Еврокомисията поиска да контролира доставките за Северна Ирландия на границата ѝ с Република Ирландия, за да гарантира, че предназначени за ЕС дози не се изнасят за Обединеното кралство.

Тя оттегли намерението си засега след разговор между премиера Борис Джонсън и председателя на ЕК Урсула фон дер Лайен, в който бе договорено сътрудничество по въпроса. Британски министри обаче коментираха, че е твърде рано да се обсъжда даряване на ваксини на други държави.

Европейските лидери са под натиск да осигурят повече дози, след като проучвания показаха, че между половин и пет процента от населението в страните от ЕС е ваксинирано. Най-малка част от хората в България са получили защита срещу коронавирус, а най-голяма - в Малта.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


41
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари