Защо ваксината Sputnik V се превръща във фаворит в борбата с COVID?

Най-малко 20 страни в света са сключили договор с Москва за доставката й
8 фев 2021 14:10, Анисия Иванова
250
Защо ваксината Sputnik V се превръща във фаворит в борбата с COVID?
Снимка: БГНЕС

Изказването на президента Владимир Путин през август, че Русия е оторизирала първата в света ваксина срещу Covid-19 за употреба, преди дори да е завършила финалните изпитанията за безопасност, предизвика скептицизъм в световен мащаб. Сега обаче руският държавен глава може би ще пожъне дипломатически дивиденти, докато страната му се опитва да постигне най-големия си научен пробив от съветската епоха, пише в свой анализ Bloomberg

Все повече страни по света се редят за доставки на Sputnik V, след като рецензирани резултати, публикувани в медицинското списание The Lancet тази седмица, показват, че руският медикамент предпазва от смъртоносния вирус, както и американските и европейските препарати, но също така е много по-ефективен от китайските й алтернативи

Най-малко 20 държави са одобрили за употреба Sputnik V, включително Унгария, член на Европейския съюз, докато ключови пазари като Бразилия и Индия са близо до финално регулаторно одобрение. Сега Русия се насочва към ценния пазар на ЕС, докато Брюксел продължава да се бори с програмата си за ваксинация на фона на недостига на доставки.

В глобалната битка срещу пандемията, която отне живота на 2,3 милиона души за малко повече от година, надпреварата за получаване на ваксини придоби геополитическо значение, тъй като правителствата се стремят да излязат от огромните социални и икономически задънени улици, причинени локдауни, които бяха наложени за ограничаване на разпространението на заразата. Това дава на Русия предимство като една от малкото страни, където учените успяха да създадат ефикасен лек.

Решението на руския държавен глава да назове Sputnik V на първия в света космически сателит, чието изстрелване през 1957 г. възнагради зашеметяващо Съветския съюз в космическата надпревара със САЩ, само подчертава мащаба на значението, което Москва придава на своето постижение. Резултатите от изпитанията във финалните фази, в които взеха участие 20 000 доброволци, рецензирани от The Lancet, показват, че ваксината има 91,6% ефективност.

„Това е преломен момент за нас“, каза в интервю Кирил Дмитриев, главен изпълнителен директор на държавния Руски фонд за директни инвестиции, който материално подкрепи производството на Sputnik V и отговаря за международното й разпространение

Въпреки че е твърде рано да се измерят политическите дивиденти за Путин, Русия вече осребри голяма част от разработката на ваксината, повишавайки нейния имидж след години на международни критики заради намеса в изборите и заглушаване на политически опоненти както в страната, така и в чужбина. Държавната телевизия докладва редовно и подробно за сключени договори за доставки с други държави.

Успехът на Sputnik няма да промени враждебността към Путин от страна на западните правителства, въпреки че би могъл да засили геополитическото влияние на Русия в региони като Латинска Америка, според Оксана Антоненко, директор в Control Risks consultancy: "С тази ваксина Русия доказа, че е в състояние да произвежда нещо ново, което се търси по целия свят“.

Производствените ограничения са най-голямото предизвикателство пред всички фармацевтични производители, тъй като глобалното търсене далеч надхвърля предлагането. Русия, обещавайки безплатни ваксини за своите 146 милиона граждани, започна производство през миналата година и в момента ваксината се произвежда в страни, сред които Индия, Южна Корея и Бразилия.

Тази седмица приближен на турския президент Реджеп Тайип Ердоган подписа споразумение за производство на Sputnik V в Турция, въпреки че страната има сделки за закупуване на 50 милиона дози от китайска ваксина ConovaVac на Sinovac Biotech и 4,5 млн. дози от медикамента на Pfizer/BioNTech.

Въпреки успеха на Русия вътрешното търсене засега остава ниско поради обществения скептизицъм, насочен към властите. 68-годишният Путин подхрани съмненията през декември, когато заяви, че ще изчака да се ваксинира, докато медикаментът не бъде одобрен за лица на неговата възраст. Президентът на Руската федерация все още не съобщил дали се е ваксинирал, но други държави въобще не чакат да разберат. Ден след като обяви, че е сключил договор за доставка на Sputnik, мексиканският президент Андрес Мануел Лопес Обрадор изказа на 25 януари "изключителни благодарности" на Путин в отговор на обещанието да бъдат предоставени 24 милиона дози през следващите два месеца. Три дни по-късно президентът на Боливия Луис Арсе лично достави партидата на летището в Ла Пас.

Латинска Америка се оказва доходосен регион. Аржентина, която се бори да се снабди с ваксини, стартира своята програма за масови имунизации, след като получи повече от половин милион дози от Sputnik V през януари. Към нея се присъединиха Никарагуа, Парагвай и Венецуела. В Бразилия, най-голямата икономика в региона, решение, обявено на 3 февруари, за премахване на изискването за регулаторно одобрение за спешна употреба преди изпитания от трета фаза може да ускори разпространието

Гвинея стана първата африканска държава, която започна да ваксинира със Sputnik V през декември, като приближеният на Москва президент на страната Алфа Конде и няколко министри се подложиха на имунизация. Гвинея трябва да получи 1,6 милиона дози тази година и също така води преговори за китайски ваксини заедно с медикамента на AstraZeneca. Зимбабве, ЦАР и Кот д'Ивоар са сред другите потенциални клиенти на Русия.

За разлика от ваксината Pfizer/BioNTech Sputnik V може да се съхранява в хладилник, а не във фризер, което улеснява транспортирането и разпространението в по-бедните и традиционно горещи страни. Цената от 20 долара за двукратна доза също е сравително по-евтина от повечето западни алтернативи. Макар и по-скъпа от AstraZeneca, руският медикамент показва по-висока ефективност спрямо британската ваксина.

За някои държави като Иран, които получиха първата партида от обещаните 2 милиона дози тази седмица, Русия предлага по-привлекателна алтернатива от западните доставчици. Но Sputnik започва да се разпространява в страни като Обединените арабски емирства, които са традиционни партньори на САЩ.

Китай, чиито медикамент Sinovac на Biotech отчита едва 50% ефективност, запазва водеща роля в Азия. Само шепа азиатски държави са избрали Sputnik V, включително Филипините, които водят преговори за 25 милиона дози.

В това, което може да представлява най-големият потенциален пробив за Кремъл, Русия поиска европейските регулатори да разгледат искане за разрешение на Sputnik V, след като Германия обеща да помогне за ускоряване на процеса. Тъй като висши дипломати на ЕС все още се борят с бавното разпространение на ваксини, германският канцлер Ангела Меркел заяви във вторник, че руският медикамент все пак може да бъде използван за имунизиране на европейските граждани, стига да бъде одобрен от Европейската агенция по лекарствата.

Френският министър на промишлеността заяви, че е „агностик“ по отношение на одобряването на руската ваксина. „Всяка ваксина, която е готова и задоволява условията за безопасност и ефиктивност, е добре дошла в Европа“, заяви Агнес Пание-Рунахер по време на интервю за France Info TV в неделя. "Имаме интерес да притежаваме максимално различни ваксини и обеми.“, каза той.

И все пак ваксината изплаща дивиденти на Путин. Когато посети в петък Москва, за да се изправи срещу външния министър Сергей Лавров заради присъдата на Алексей Навални, първият дипломат на ЕС Жозеф Борел отдели време да поздрави Русия за развитието на Sputnik V. "Това е добра новина за цялото човечество", заяви Борел, добавяйки, че светът вече има повече инструменти под ръка за справяне с пандемията.

Целият анализ четете в Bloomberg TV Bulgaria

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


250
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
166
1
 
25
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Е ама нашите вождове нищо не казват и дори не са имали намерение да преговарят за руската ваксина така както и правителстеото не фининсира нашите учени за разработка на бълг ваксина А ваксината на Джонсън за която нашите първенци също са нямали интерес се прилага еднократно затова ще ни я предоставят чрез трети държави а се раздадоха милиони за туй онуй но не финансираха бълг производство на ваксина нямам думи
165
17
 
2
 
! Отговори
Гамен Грипенов Ветов преди 3 години
Придпулагам щот началницити съ разработили дубичиту и съ са пудготвяли пуне 20 годинки с въксинътъ,чи дъ блеснът нъ фонът на скапания капитълизъм!!Тъй кът гледкъм как си черпят хорътъ с Новичок и не им мигвъ укоту,ни вярвам да ги сбърка дъ умурйът милион,два русняци дъ стани по дубре уйдурмътъ,видите ли и ний пустрадъхми *** пруклетити китайци??!!А то всъщнуст нищу чудну дубичиту дъ и *** сибирските степи?!
164
1
 
12
 
! Отговори
Пак по опорката? преди 3 години
До путински частушки: Много ти работи фантазията. Милиони засега печелят Pfizer и Moderna, и са и доста по-скъпи. По твоята логика може и те да са създали вируса.
163
4
 
23
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Мда,някои твърдяха,че Sputnik-V е бита карта а сега наред със Китайските Sinovac и Sinopharm са едни от най успешните и продаваеми ваксини в света!
162
20
 
6
 
! Отговори
ВНИМАНИЕ преди 3 години
ДНЕС. БГ се финансира от КРЕМЪЛ, с цел проруско влияние в България.
161
2
 
5
 
! Отговори
пущиняк преди 3 години
До боби,Един познат пък миналата година си купи руски телевизор- Polarline 32-ка FHD за някакви смешни пари, около 300лв. Явно тази ниска цена по някакъв начин е сързана с ниските им заплати!
160
6
 
3
 
! Отговори
ХА-ХА-ХА-ХАААААААААА преди 3 години
Ваксината на Бионтек е Скъпа - но пък я препоръчват за Възрастни Хора,В Турция хора над 60 години - се ваксинират с Бионтек, Под 60 години с каквото им падне - най евтините ХА-ХА-ХА-ХАААААААААА
159
2
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
аа тия от блумберг и те ли са рашки *** я да ги подпукате къде се намират да се изпускат така
158
0
 
25
 
! Отговори
Татул преди 3 години
Малко по малко ще си дойдем на думата. Евала на Унгария.Показаха че имат и акъл и пи'шка да го направят, като си одобриха Спутник.
157
12
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
До БобиВсъщност най-големият му проблем (и това го писаха руснаци в руски форуми) е, че изследователите им не могат да си подготвят правилно документите и не могат да проведат като хората едно изследване, което да не оставя съмнения за манипулация.За вътрешна употреба да си се ваксинират колкото искат (между другото въпреки ваксината бяха в топ 3 на най-много заразени в света).За разни страни от третия свят - да си се тестват колкото искат.Ама аз живея в ЕС и искам да е по правилата.
156
13
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Как точно се разбира от тая статия, че Sputnik V е фаворит, освен, че оплювате китайската ваксина?Още не е одобрена в половината свят, че и руският президент не смее да се ваксинира с нея, ама ФАВОРИТ!!!!
155
22
 
4
 
! Отговори
А преди 3 години
Вече няма сила на този свят да ме накара да повярвам на нещо руско!!! Всичко сделано далеч от мен!
154
0
 
11
 
! Отговори
Целта на ваксината е преди 3 години
1. Да няма тежки странични eфекти и да не предизвиква алергии, автоимунни и др. заболявания.2. Да създаде достатъчно антитела, за да не се се заразиш или поне заболяването да протече леко.3. Да е на добра цена, за да могат да си я позволят максимален брой хора. Ако желаят.4. Ако ще се издават имунизационни паспорти - да те признават за ваксиниран по света, а не само у нас.Другото за нормалния имунизиран са подробности.
153
2
 
11
 
! Отговори
Ей боби преди 3 години
Знаеш ли колко много хора в Израел всъщност са израсли в сссср. Това което пишеш са глупости.
152
13
 
3
 
! Отговори
Мдаа преди 3 години
Да не стане: с путник пътник... не че нещо, но името е красноречиво
151
2
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Защото е направена за доброто на човечеството. А не като Рfizer, Мoderna, Аstra Зенека произведени за да печелят трилиони от ваксини. Рфайзер и Зенека са срам за европейския съюз, за корумпираните политици чийто договор с фармацевтичните компании така и не видяхме въпреки че ще плащаме цената. Колко живота можеха да спасят ако не бяха опитали да скрият качествената ваксина за да продадат американски и английски ***?
150
3
 
15
 
! Отговори
Шефа преди 3 години
Така е защото нашия премиер , тази заспала ***.а , прави далавери с ваксините , а с руснаците не става!Натресе българите на най-неудачната ваксина и вероятно ще лежи и за това си деяние!
149
0
 
6
 
! Отговори
Бойко Бандидата преди 3 години
Утре ще телефонирам на брат Путин да направим едно заводче за руската ваксина в Банкя.Така моето и неговото чекмедже ще се винаги пълни.
148
1
 
7
 
! Отговори
пущиняк преди 3 години
До Поредната хибридка,Друга е май последната информация за Турция, ама както и да е! Русия, принципно, си е много странна държава, трудна за разбиране! Минималната им работна заплата е абсурдно ниска- наполовина на българскта такава, че даже и по-малко- няма и 300лв. Същевременно, обаче си пуснете клипчета за градове като Казан, Белгород, Чебоксари, Калуга и т.н. Тези градове изобщо не изглеждат като типични за страна с толкова ниски заплати!
147
14
 
1
 
! Отговори
За неразбрали преди 3 години
След като руската ваксина струва само 10$ защо не я пуснат у нас по аптеките за свободна продажба и не разрешат на личните лекари и медицински лаборатории да я поставят? Защото руснаците не могат да я произвеждат, а само я използват за пропаганда !По тази причина и Израел и Турция се отказаха от Спутник и ползват Пфайзър и Синовак !