30 смъртни заплахи в минута: Случаят "Мила", свободното слово и исляма

Петима души са арестувани година по-късно
10 фев 2021 15:55, Нели Христова
162
30 смъртни заплахи в минута: Случаят "Мила", свободното слово и исляма
Снимка: TikTok

30 заплахи за смърт в рамките на минута - такъв е животът на френската онлайн звезда Мила, която си позволи да критикува публично исляма. Миналата година 17-годишното момиче публикува серия от видеа, в които изразяваше мнението си относно религията, които предизвикаха негативни реакции сред мюсюлманското общество.

Мила за първи път изразява мнението си, след като прочита хомофобски коментар под свой пост от коментатор, който е мюсюлманин. Той я нарича "мръсна лесбийка". В отговор, на 18 януари, момичето публикува видео, в което казва, че "мрази религията". "Коранът е пълен омраза", казва тя преди да използва още по-крайни определения за исляма.

"Не съм расист. Не може да си расист към религия. Казвам каквото мисля. Няма да ме накарате да съжалявам", заявява тя. През ноември тя решава да публикува ново видео в TikTok, в което категорично заявява, че "не съжалява за нищо, което е казала", а това подтиква безмилостна вълна от атаки срещу нея.

Мила получава 50 хил. коментари, пълни с омраза, както и по 30 смъртни заплахи в минута. Момичето спира да ходи на училище, а в последствие се налага и да смени учебното заведение, което посещава, тъй като личните й данни са публикувани онлайн. Семейството й е поставено под полицейска защита, а властите започват разследване, но не само на смъртните заплахи срещу Мила, но и за реч на омразата срещу нея. По-късно второто разследване е прекратено, тъй като според френските закони, Мила е изразявала мнение, а не е хулила конкретни индивиди.

Една година по-късно още петима души са арестувани заради смъртните заплахи срещу Мила, което прави общо 13 души, попаднали в ареста, заради коментарите си относно тийнейджърката. Те са на възраст между 18 и 29 години и са от различни части на Франция.

Случаят предизвика множество дебати във Франция, най-вече заради свободата на словото - страната няма национални закони за богохулството и има строго светска конституция.

Критиците заявиха, че коментарите й са обидни, а смъртните заплахи са неизбежни, но ръководителят на френския съвет на мюсюлманската вяра Мохамед Мусауи заяви, че нищо не оправдава заплахите за смърт, независимо колко сериозни са нейните постове.

Поддръжниците защитиха правото й да атакува исляма и хаштагът #JeSuisMila започна да се налага във Франция. Противниците отвърнаха с хаштаг #JeNeSuisPasMila.

Френският министър на правосъдието Никол Белубе се включи в противоречието, като заяви, че заплахите за смърт срещу тийнейджъра са "неприемливи". През това време каузата на Мила бе възприета от крайната десница. Лидерът на националистите Мари Льо Пен каза, че Мила има "повече смелост от цялата политическа класа, която е на власт през последните 30 години".

През октомври френският президент Еманюел Макрон предупреди срещу "заклеймяване" на мюсюлманите или обвързване на исляма с борбата срещу тероризма. Той застана на страната на Мила настоявайки, че съгласно френския закон "имаме право да богохулстваме"

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


162
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
110
1
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
и всичките яростни защитници на целомъдрената им религия са некви клошари на социални помощи...
109
5
 
2
 
! Отговори
. преди 3 години
Дам при мюслитата са малкомпо стегнати нещата , там не можеш да псуваш Христоспо филмчетата си , да се гавриш и всички да мълчат , падат глави , бомби , заплахи , тая 17ка с жълто по гащите кво се обяснява , във Франция е фраш с *** , като нищо ще и видят сметката. Забавно е , че модерните *** защитават еднакво масовата безконтролна емиграция и разните транс манс лезбо и тн фрикове :D
108
5
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Драмите на франсетата са по-*** и от драмите на Рашка. Всъщност франсетата са единствените приятелчета на рашките в ЕС, дори *** покани Путинь на гости. Слочаеност. Просто цитирам факти. Двете най-смотани държави са първи приятели. Германците са друга бира, цицат евтина газчица от Бензиностанцията и не бъркат политиката с бизнеса. *** макарон бърка и ето ви резултат.
107
0
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
До Анонимен".За терористите си има власт,да ги ловят и наказват!"Понякога властта вижда тези терористи като герои, а лови и наказва такива като теб. Ей така. От злоба.
106
4
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
До Krom"Например в Английската гимназия и в МИО във ВИИ нямаше как да влезеш, освен с привилегии."Може би ... дургите са били по-умни от теб?
105
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
До Анонимен"издигат опорочени лозунги като Свобода, равенство и братство (крадено от Богомилите)"Уффф .. пълно с нинурмалници ....
104
2
 
3
 
! Отговори
някой преди 3 години
До: Ели (номер 130)Тури му вестник, така е, права си!Най-шантавото е, че по история сме учили за бог Тангра.Е да, ама на турски език Бог е Танръ!Ай, Аллах е арабска дума, не турска!А тенгризмът е религия на много азиатски народи.
103
2
 
2
 
! Отговори
някой преди 3 години
Разбирам, че чувствата на вярващите са накърнени.От друга страна, живеем във 21-ви век. Ей го на - току що обявиха, че сонда на космическата агенция на Обединените Арабски Емирства е влязла в орбита около Марс.Там го няма Аллах. Мюсюлманин е и първият арабски астронавт. Всъщност е принц.Вярващите трябва да се обърнат към Мека когато се молят.Накъде ще се обърнат вярващите мюсюлмани на Марс, когато го колонизират, тъй като той се мести спрямо Земята?
102
7
 
11
 
! Отговори
ЕЛИ преди 3 години
РЕЛИГИИТЕ ТРЯБВА ДА ИЗЧЕЗНАТЗАЩОТО ИМА БОГ ,НО НА НЕГО МУ Е ВСЕ ЕДНО КАК СИ ГО КРЪСТИЛАЗ ГО НАРИЧАМ БОГ ИЛИ ИСУС,ДРУГИ ГО НАРИЧАТ БУДАТАНГРА ,ЗЕВС, РА, И ТАКА НАТАТЪК ,ТЪПО Е ДА СИ *** ГЛАВИТЕ ЗА ЕДНОТО ИМЕНИЕ КАЗВАМЕ ВОДА ГЕРМАНЦИТЕ ВАСЕР ,АМИ ТО Е СЪЩОТО ДАЙ ДА СЕ УБИВАМЕПОПОВЕ ,ХОДЖИ И ДРУГИ ЖИВЕЯТ ОТ ТЕЗИ ДЕМАГОГИИСМЪРТ НА РЕЛИГИТЕ69
101
5
 
25
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Радикалният Ислям проповядва ценности от преди 1000 години. Не само е за критика, ами е и за забрана в цял християнски свят.
100
2
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
аз прочетох ТикТок и се замислих ... интересно колко кинти е изкарала :)
99
5
 
31
 
! Отговори
7898 преди 3 години
Не е само Мила. Един френски учител беше убит. Преподавател по философия е заставен да промени съдържанието на уроците си заради "чувствителността" на мюсюлманите. Преди години двама полицаиот Марсилия подадоха сотавки, защото мюсюлманте не и позволяват да правят обход по "техните" улици, защото правят молитвите си на тротоара. Французите са приветливи, сърдечни, милосърдни, но няма да отстъпват безкрайно. Забавянето не е добър съветник.
98
5
 
23
 
! Отговори
123 преди 3 години
Всичката чаршафосана ***, защо не си вземе партакешите и да се връща в камиларските степи???
97
0
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Либералната cгaн прокарва разделение като събира на едно място хора от различни реалности. След това прокарват всякакви гадости под формата на закони и издигат опорочени лозунги като Свобода, равенство и братство (крадено от Богомилите)7к години извращават българските учения за справедлив свят. Няма да си получат заслуженото, защото тук е планетата на злото, чрез което добиваме ценна опитност. Някой ден ще си тръгнем а гадовете ще останат в капана на времето да си преинсталират егото до безкрай
96
1
 
7
 
! Отговори
пропуск преди 3 години
дали има поне една нова ЦЪРКВА1
95
1
 
31
 
! Отговори
ЧИТАТЕЛ преди 3 години
Наглеци има най-много сред ислямистите.Дошли са в Европа, и се опитват да налагат своите норми на живот.Виновни са европейците с тяхната търпимост.Дали срещу хилядите джамии, нови, има поне една построена варабските страни? Или пък в Турция?Който не му харесва в Европа, да си ходи при козите, никой не го държи тук.-
94
22
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Може да са фанатици ама поне знаят как да си държат жените из късо. Това на снимката е изверг.
93
15
 
6
 
! Отговори
До 115 преди 3 години
Смееш ли да не вярваш в Аллах?! Пък и пуска доста екстри за мъжете!! А за жените - слугинаж. Какво по- хубаво от това?! Мъжкият рай е в исляма! Вервайте ми!
92
7
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
"Не са арабски цифрите. Индийски са. Арабските са други и не приличат на нашите. Нашите цифри ги наричат "арабски" разни невежи."Руски цифри ползваме, то е ясно какво искаш да кажеш!
91
27
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Aхахаха!!! То пък християнството защото е много китка за мирисане... Само примитивен човек може да бъде такъв който да парадира с това, че е християнин...