Как коронавирусът в Португалия изведнъж експлодира?

Драматичното развитие на ситуацията сплоти португалците
10 фев 2021 19:40, Елка Василева
38
Как коронавирусът в Португалия изведнъж експлодира?
Снимка: архив, БГНЕС

През 2020 година Португалия не беше особено тежко засегната от пандемията. Сега обаче нещата се промениха: от началото на тази година коронавирусът там направо експлодира. 43% от всички зарази и 44% от всички смъртни случаи бяха регистрирани в един-единствен месец: януари 2021 г., пише Дойче веле .

Положението е много напрегнато, казва Райнхард Науман, представител на германската фондация "Фридрих Еберт" в Лисабон. "Цялото население е страшно изнервено от драматичното развитие през последните 2-3 седмици", казва той.

Правителството смята, че влошаването се дължи на два фактора. Първо - на мутиралия щам В.1.1.7, открит най-напред във Великобритания. И второ - на либерализирането на мерките, наложено около Коледа. В момента в Порутгалия отново важи строг локдаун - затворени са училищата, магазините и ресторантите, а свободата на движение е сериозно ограничена.

Когато лекарите трябва да избират кого да спасяват

Много често линейките чакат с часове пред болниците, тъй като здравните заведения просто не смогват да приемат бързо новите пациенти, както съобщава кореспондентът на Дойче Веле Ян-Филип Шолц.

Още по темата
Броят на новопостъпващите е твърде голям, интензивните отделения са достигнали до предела на капацитета си, а в другите отделения се третират хиляди други по-леки случаи на COVID-19.

Пред част от клиниките има опънати палатки за триаж: там лекарите в движение решават на кого да окажат спешна помощ - въз основа на кислородното съдържание и телесната температура.

С бързо темпо се изграждат и полеви болници за приемането на нови пациенти. Жоао Рокет от Английския университет в Лисабон разказва, че университетската баскетболна зала вече е превърната в лазарет за болни от COVID-19: "Подобна трансформация става лесно - спортните зали бързо се преоборудват. Много по-трудно е да се осигури бързо квалифициран медицински персонал, за да може обслужването на пациентите въобще да функционира."

Обществените лечебни заведения са претоварени с пациенти с COVID-19, така че хората с други заболявания или оплаквания се пренасочват към частните клиники, обяснява Райнхард Науман.

Липсата на достатъчно квалифициран персонал е най-сериозният проблем в борбата срещу пандемията в Португалия. Според една вътрешна статистика на здравната система почти 10% от медицинския персонал са заразени с коронавирус. Тази сряда германският Бундесвер изпраща специален екип от 26 души в помощ на закъсалите португалци, след като португалската министърка на здравеопазването Марта Темидо отправи молба за помощ преди седмица.

В Португалия общественото здравеопазване е организирано около Националната здравна служба. Секторът обаче пострада сериозно от мерките за икономии през изминалите години, обяснява Науман. След международната финансовата криза на Португалия беше наложена много строга програма за икономии, но въпреки това системата се справя удивително добре, смята той и цитира една португалска поговорка: "С малко яйца португалското здравеопазване прави много омлети".

Тази седмица в Португалия започна ваксинирането на хората над 80-годишна възраст. Както и другаде в Европа, и там все още няма достатъчно ваксини. Правителството смята, че до края на март имунизация ще получат около 800 000 души от общо 10-милионното население. Здравните власти са на мнение, че на този фон засега се очаква много масово разпространение на вируса и голямо напрежение за цялата система.

Трагедията сплоти португалците

За лекарите и медицинския персонал борбата срещу пандемията е гигантско усилие. Тъкмо поради това на помощ им се притича гражданското общество - по най-различен начин. Проектът на Рикардо Паягуа например предоставя каравани за почивка на медицинския персонал. 50 каравани с 200 души доброволци предлагат на медиците възможност за кратък отдих от изнурителния им труд. "Тяхната работа е емоционално много интензивна", казва предприемачът Паягуя в интервю за Дойче веле. Според него медиците имат нужда не само от легло, където да подремнат, но и от морална подкрепа.

Райнхард Науман разказва, че португалското общество демонстрира голяма сплотеност в борбата срещу пандемията. "Хората реагират конструктивно, защото разбират, че залогът е много висок." Да, и в Португалия имаше прояви на умора и недоволство, но на фона на ужасяващите числа от последните седмици хората се сплотиха, казва той.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


38
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
9
15
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Лъжите на новия световен ред. Свикнахте ли с фалшивата пропаганда? Сега си отворете очите и прогледнете накъде се движат нещата.Да ви загатна само, скоро всички правителства в света ще клекнат пред папата и Ватикана, и ще изпълняват нарежданията от там. Сливането на "църквата" с държавата е неизбежно. Под "заплахата" от вируси и "климатични промени", всеки ще почне да спазва античовешки и антибожии закони, измислени за тотално подчинение и разруха. А, и да не забравите да се ваксинирате.
8
2
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Кepпeдeнитe драскат ли драскат глупостите си, докато не настигне и тях дебелия.
7
8
 
8
 
! Отговори
Случаен минувач преди 3 години
Наш *** точно преди 1 година на 3 март обяви от връх Шипка, че вирус няма, че това са пълни глупости! Добре,ь че естонците го изгониха, да му дойде акълът!
6
12
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Наш *** да не е ходил в Португалия да пръсне и там заразата ? В Естония едва се отърваха, щото успяха навреме да го напъдят.
5
13
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
До славяниннито от постоянните локдауни, нито от масовите ваксинации има някаква полза, точно обратнотоБожеее, ти си бил по-*** и от мангъра бе!
4
5
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Съвпада с началото на ваксинациите, значи може да стане и по-зле.
3
7
 
16
 
! Отговори
 обеснявам преди 3 години
европейците допускат много големи грешкилокдауните имат полза само в началото, сега няма смисъл от тях.инвестирайте във нови места за клиники, лазарети и боничен персонал, наемете още хора с по-добро заплащане.въведете строги мерки които да се спазват но не локдаунивсичко трябва да работи при тези строоги меркиима само 3 неща които трябва да бъдат затворени докато премине епидемията1 училища и университети2 големи концерти и събирания3 закрити заведения и нощни баровевсичко друго не
2
6
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Експлозивен щам. Да не опръска някой, с нещо ...?
1
17
 
25
 
! Отговори
славянин преди 3 години
Изводът - нито от постоянните локдауни, нито от масовите ваксинации има някаква полза, точно обратното - само вреда и то не само икономическа, но и здравна - постоянно разпространение на ''епидемията''!