"Не пускайте прахосмукачките" - в Швеция токът е кът

Студ скова страната и създаде проблеми с електроснабдяването
13 фев 2021 10:00, Петя Славова
213
"Не пускайте прахосмукачките" - в Швеция токът е кът
Снимка: БГНЕС

"Молим ви, не пускайте прахосмукачките!": такива призиви се отправят в момента в Швеция. Заради ледената зима в скандинавската страна се стигна до сериозни проблеми с електроснабдяването. Токът е кът и става все по-скъп.

Зима в Швеция

В специално телевизионно клипче сериозен глас призовава да се пести електроенергия: "Преди да включите прахосмукачката, запитайте се дали наистина трябва да чистите точно сега, когато в Швеция е най-студено и когато електроенергията е не само най-скъпа, но и най-неекологична", предава "Дойче Веле".

Звучи като остарял призив за пестене, но е съвсем актуално. Тъй като тази зима е особено студена и много от хората отопляват домовете си с ток, Швеция изпитва недостиг на електроенергия. Търсенето е огромно, а предлагането си остава същото. В резултат цените на тока скачат - на моменти са двойно по-високи в сравнение с миналия януари.

Това се отразява негативно и на икономиката. Хенрик Сьолунд, директор на хартиената фабрика „Holmens Pappersbruk", описва какви са последствията за неговата фирма: „Всеки ден следим цените на тока и работим фактически с ръка на спирачката". Ако токът стане твърде скъп, Сьолунд намалява производството.

Защо токът не достига

Много други енергоемки предприятия са в същото положение. А държавата наистина призовава частните домакинства по възможност да не използват уреди като прахосмукачките, които "гълтат" много ток. Депутатът Йоар Форсел, представител на опозиционните либерали, не крие недоволството си: „Срамно е, че на развита страна като Швеция ѝ се налага да внася мръсен ток, а промишлените предприятия са принудени да спират работа".

Според информации в медиите, Швеция е купила допълнителни количества ток от полски и германски електроцентрали, включително от централи на въглища. Освен това на юг е пуснала в експлоатация собствена електроцентрала с течно гориво, предназначена за случаи като сегашния. В същото време на север се произвежда повече ток, отколкото се потребява. Но няма достатъчно електропроводи, по които нужните количества да се изпратят в южната част на страната. Правителството планира инсталирането на нови електропроводи, но дотогава могат да минат и 20 години.

Проблемът е все пак само сезонен, посочва зеленият депутат Лоренц Товат, който формулира амбициите на Швеция в енергийната политика така: „Искаме да се превърнем в един вид супербатерия на Северна Европа с чиста електроенергия - и сме на път да го постигнем. Днес изнасяме повече ток откогато и да било преди, като в същото време внасяме по-малко и използваме значително по-малко изкопаеми горива".

В Швеция ядрената енергия не е табу

Макар напоследък в Швеция да се залага много на слънчевата и на вятърната енергия, в страната все още има шест ядрени блока, които осигуряват около 30 процента от необходимата електроенергия. До 2040 година шведите възнамеряват да прекратят изцяло използването на изкопаеми горива, но това не означава непременно край на атомната енергия.

Някои опозиционни партии са на мнението, че ядрената енергия и в бъдеще трябва да остане част от „чистия" енергиен микс в страната. И дори смятат, че трябва да се изградят нови, макар и по-малки ядрени централи. Аргументът им: те били по-сигурни, по-икономични и абсолютно необходими за покриване на нарастващото търсене на електроенергия.

Съгласно допитване от края на 2020 година, над 40 процента от шведите одобряват изграждането на нови атомни централи. А над 30 на сто искат поне да бъдат запазени сегашните шест - за да могат и през зимата да пускат прахосмукачката без угризения на съвестта.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


213
Още по темата: Швециятокзима
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
174
2
 
1
 
! Отговори
Аll преди 3 години
Това да ви е Расия .Не пишете глупости руско пропаганда медия.В Швеция за пръв път е зима и за пръв път е студено .
173
0
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Няма страшно- Грета Тунберг ще оправи шведската енергетика.
172
0
 
1
 
! Отговори
ГК преди 3 години
robocop, дай им твоя робот, че техните работят само с електроенергия, не се стискай! И виж между твоите уши дали има нещо.
171
3
 
3
 
! Отговори
robocop преди 3 години
Е.ахти и изостаналата държава. Е,ахти и проостите управници и хора.Пускат робота да чисти дистанционно по някое време и няма проблем. Няма засичане, няма натоварване.Ама нещо между ушите трябва!Дано шведския посланик да прочете какво казвам и да им се обади.
170
3
 
4
 
! Отговори
какво да ви кажа преди 3 години
Швеция е една социалистическа държава. То, и ние още не сме се отърсили.
169
14
 
5
 
! Отговори
някой преди 3 години
Бях във Швеция през лятото на 1990 г., когато Садам Хюсеин нападна Кувейт.Тогава видях водноелектрическа централа, или ВЕЦ. Много развита държава. Ние още го караме на пеенишки ***, ама рекетьорите на пожарникаря Бойко ще ни спират колите че били стари и ще ни качват на (гр)адския транспорт, че бил "екологичен"!
168
1
 
8
 
! Отговори
пущиняк преди 3 години
Те шведите имат пак късмет, че Гълфстрийма им смекчава студа, че иначе щяха да видят как, като стане -30 по С, ще се отопляват на електричество!
167
0
 
1
 
! Отговори
187 преди 3 години
Аз обясних проблема. И да харесваш и да не харесваш все тая.- "Южна Швеция" е дооста по-голяма отпреди 20 гидини, каот население и ел. нужди, но системите още са стари.- Много хора се отопляват на ток и е необичайно студено. - Всеки си пуска прахусмукачките между 12:00 и 16:00 в неделя, заедно с готварската печка, като се пече нещо. Само тогава, потреблението скача с по 50-60%. За съжаление, заради студа, скача още повече. - Разбира се, проблема се радува. Че Шведите има проблеми, имат.
166
2
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
До Ай стигаТо там има една работа, че всичко се прибира едновременно от работа и чисти в неделя следобяд. Не че нещо, ама ако 300 000 домакниства дръпнак по 1.5 квч едновременно, докато се готви и нещо, а някой се топлят и на електричество ... Малиииии...
165
1
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
До Миролюб БенатовКой и къде ти даваше "за пример" Швеция и пример за какво?
164
1
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Работат е, че Швеция ще е добре, ама на нас като ни връчат сметките за зимата, ко ши прайм?
163
3
 
13
 
! Отговори
Ай стига преди 3 години
Е това око се беше случило у нас ..Бедна ми е фантазията какви коментари и о плюване на всичко що се движи щеше да настане.....Сигурна съм че шведите просто не си пускат прахосмукачките
162
3
 
15
 
! Отговори
Ама преди 3 години
Нали все за пример ни я дават някои Швеция, сега нека и те да не си включват прахосмукачките !
161
0
 
19
 
! Отговори
Грета Т. преди 3 години
Това е от климатичното затопляне !
160
0
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
До Анонимен 107"В 37% от руските домакинства се яде месо само веднъж месечно."Сигурно. Просто в останалите дни се яде риба. Айде да сме виждали руснаци. Те и тук, в море от свинско, си остават рибояди. Не че има нещо лошо де.
159
4
 
7
 
! Отговори
SHEFA преди 3 години
ДЕЗИНФОРМАЦИЯТА И КОНСПИРАЦИЯТА -СА ГОЛЕМА РАБОТА.
158
1
 
13
 
! Отговори
Щирлиц преди 3 години
Не дишайте,въздухът е отровен,не пийте вода,*** е,не яжте месо,има луда крава,новичок,и други такива сладки фантазии.Ще чакате разрешение кога какво да правите,свиквайте.
157
0
 
9
 
! Отговори
do 174 преди 3 години
Америка баце, Америка, хаха
156
0
 
4
 
! Отговори
Прахосмукачка преди 3 години
ВУУУУУУ
155
3
 
5
 
! Отговори
161ви преди 3 години
Това за което говориш е характерно точно за твоята Швеция