Ваксинацията в ЕС ще се ускори през следващите седмици

22 млн. души са ваксинирани с първата доза
17 фев 2021 19:36, Нели Христова
25
Ваксинацията в ЕС ще се ускори през следващите седмици
Снимка: БГНЕС

Европейският съюз вече е получил около 33 милиона дози коронавирусни ваксини, заяви председателят на Европейската комисия Урсула фон дер Лайен на пресконференция в Брюксел.

“Ваксинацията напредва, към момента са доставени около 33 милиона дози, 22 милиона души вече са получили по една доза, 7 милиона са получили по две дози”, каза тя.

Фон дер Лайен добави, че ЕС планира постепенно да ускори степента на ваксинация.

„Ще ускорим ваксинациите през следващите седмици и месеци, доставката на трите одобрени ваксини ще нарасне и скоро ще бъдат налични още ваксини“, обясни Фон дер Лайен.

В момента на пазара на ЕС са разрешени три ваксини: на Pfizer/BioNTech (закупуване до 600 милиона дози), на Moderna (160 милиона дози) и на AstraZeneca (до 400 милиона дози).

Освен това ЕК е сключила договори за доставка на ваксини за ЕС с Johnson & Johnson, Sanofi-GSK и CureVac. Към днешна дата Sanofi-GSK и CureVac все още не са подали заявления за одобрение на лекарствата си на пазара на ЕС, а J&J е кандидатствала за разрешение във вторник. На свой ред CureVac е отправила искане за процедура по постепенна експертиза на 12 февруари.

По-рано днес Европейската комисия одобри втори договор с разработчика на коронавирусната ваксина Moderna за допълнителна покупка на 300 милиона дози от лекарството. ЕК ще подпише днес следобед и втори договор с германската компания BioNTech и нейния американски партньор Pfizer за доставка на допълнителни 300 милиона дози ваксина срещу COVID-19 за ЕС.

Като цяло страните от ЕС, благодарение на договорите на Европейската комисия, ще могат да получат достъп до над 2,3 милиарда дози антикоронавирусни ваксини. ЕС очаква, че до средата на септември около 70% от европейците ще бъдат ваксинирани.

През последните седмици ЕС се сблъска с редица предизвикателства при доставката на содобрени ваксини от Pfizer/BioNTech и AstraZeneca. Забавянето на доставките заплашва да провали амбициозните планове за ваксинация на Брюксел.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


25
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари