Как бременна българка се оказа в ареста за трафик на мигранти?

Тя продала колата си, но не я прехвърлила на новия собственик
19 фев 2021 07:00,
45
Как бременна българка се оказа в ареста за трафик на мигранти?
Снимка: БГНЕС

Състав на Софийския апелативен съд отказа да предаде на гръцките власти жена, която е издирвана по разследване за трафик на нелегални мигранти. Тя е един от над 30-те случая на разследвания срещу българи в южната ни съседка, защото в коли с българска регистрация са задържали мигранти. Оказва се, колите не са собственост на българските граждани, но се водят на тяхно име в полицейските регистри, съобщава БНТ.

Синди Маджар живее във Великобритания със семейството си от 2014 г. През 2015 г. продала колата си, като я прехвърлила на новия собственик пред нотариус.

Преди 2017 година Законът не разрешаваше на продавача да направи пререгистрация на автомобила и в случаите, когато купувачът пропусне да извърши тази промяна, автомобилът може да бъде продаден многократно, а първият продавач продължава да се води собственик по регистър, обяснява омбудсманът Диана Ковачева.

Така се случило и със Синди. През 2015-а купувачът не променил регистрацията в КАТ, а след това препродал колата на друг. Последвала нова препродажба, но в регистрите на МВР автомобилът продължавал да се води собственост на Маджар. Поредният собственик продал колата на гръцки гражданин. В началото на миналата година полицията в Гърция задържала автомобила с нелегални мигранти.

Справка в полицейските регистри показала, че колата е собственост на българката и срещу нея започнало наказателно разследване. Била издадена и Европейска заповед за арест.

Във Великобритания младата жена не подозирала, че е издирвана. В началото на годината разбрала, че е бременна за втори път и със съпруга й се прибрали в България.

"Решихме да си дойдем тук и на летището изведнъж ме хванаха . Казаха ми, че имам Европейска заповед за арест и тогава разбрах. Нямах и представа с тази кола какво се е случила, защото аз живея в Англия по принцип", казва Синди Маджар.

Веднага изпратили документи, които доказват, че Синди Маджар не е собственик на автомобила. От Гърция отговорили с искане жената да бъде предадена на съдебните им власти. Така бременната във втори месец жена попада в ареста, където трябва да изчака решението на съда за екстрадиция.

"От един месец съм тук. И съм много притеснена. Стресът, който преживявам ме притеснява да не си изгубя детето. Аз не искам да ме екстрадират, защото никога не съм била в Гърция", казва Синди Маджар.

Тя, оказва се, не е единствената, която е издирвана по обвинение за подпомагане на незаконен трафик на мигранти.

Поне само на територията на Гърция имаше няколко такива случая, в които срещу български граждани бяха образувани досъдебни наказателни производства, обяснява Красимир Ципов, зам.-председател на ПГ на ГЕРБ.

87-годишен мъж от Монтана е осъден на 27 години затвор без да е ходил в Гърция, но бус, който бил продал още през 2005-а е задържан с нелегални мигранти край Солун.

В парламента обсъждат промяна в Закона, която ще позволи на хората, които са продали колите си преди края на 2017 г. сами да заявят сваляне на регистрацията им в "Пътна полиция".

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


45
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
29
1
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
защото аз живея в Англия по принцип", казва Синди Маджар.Цинди каза по принцип!
28
10
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Гърците имат държава. Българите имат ко чи на. Там за това да си дал буса си за трафик на мигранти дават 27 години затвор.В България за уж големи наркотърговци в София планирали убийства им дават по 2 до 8 години затвор. Разликата е огромна.
27
0
 
16
 
! Отговори
r3v0lv3r преди 3 години
Аз, до днес се чудя, защо има натароуси при положение, че трябва сами да ходим и да оведомяваме институциите, че е станала промяна. В даденият случай, какво прави нотариуса освен да взима едни пари ? Щом действат като междинно звено ги задължете и им усигорите възможност да поддават данните, а в случай, че не им вярвате и това създава предпоставки за измами ги премахнете от процеса.
26
2
 
9
 
! Отговори
до 24 преди 3 години
До АнонименТолкова ли си задръстен !-трябва дасе освободи не защото е бременна а защото не е виновна и не е трафик.е е била никога в Гърция.
25
1
 
4
 
! Отговори
бг преди 3 години
Вината е на нашите гранични власти .Щом колата не се води регистрирана на името на собственика -никакво преминаване на границата! Ами ако е открадната и с фалшиви документи.
24
3
 
6
 
! Отговори
4epa преди 3 години
*** ВИЗАНТИЙСКИ ЗАКОНИ- КАК ЕДИН АВТОМОБИЛ ИЗВЪРШВА ПРЕСТЪПЛЕНИЕ !!!!!! ПРЕДПОЛАГАМ 4Е ИЗВЪРШИТЕЛИТЕ СА ГЪРЦИ- А ИСКАТ ДА ПРЕХВЪРЛЯТ ВИНАТА НА БЪЛГАРИ !!! АКО ГЪРКА Е ВЗЕЛ КОЛА ПОД НАЕМ- ВИНАТА ЩЕ НА НАЕМОДАТЕЛА ЛИ БЪДЕ ! *** ТА ВДЛЪБНАТИ !!!!!!!!!!!
23
9
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Трябва да я съжалим , че е бремена ли ?
22
2
 
3
 
! Отговори
до 19 преди 3 години
т.е. си измамил държавата с официална лъжлива декларация. ами браво, нямам думи. ако си 'продал' с пълномощно, просто *** при нотариус и го оттегли това пълномощно. така новия 'собственик' ще не ще, има 2 избора - спира да кара, или регистрира колата на свое име
21
0
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
срещу нея се води РАЗСЛЕДВАНЕ - не е осъдена, схващате ли разликата? а защо има европейска заповед за арест? защото гърците са писали на нашите, и ние сме отговорили - ами не я знаем къде се намира в момента. най-вероятно 'синдиту маджар' не присъства и в никакви британски адресни регистри. как да издириш такъв човек? а още отсамото начало, е трябвало институциите ни да проверят за какво я издирват, да върнат писмо, че не е собственик и да не се излагаме. не случайно ЕС ни следи 'правосъдието'
20
1
 
20
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
невярно заглавие! след като е продала колата си пред нотариус, значи я е прехвърлила! дотам историята свършва. а ние сме единствената държава в европа, където застрахавка се прави на мпс, не на шофьор. като станат лични застраховките и ти спрат колата от движение, да видим новия собственик как няма да си я регистрира. не в ареста, ами трябва нашата държава да й плаща обезщетение за некадърните закони и за стреса. а дали се казва маджар или наташа, няма значение в случая.
19
8
 
9
 
! Отговори
Сашо от Варна преди 3 години
Живях в Англия 15год. На тия като"българката" Синти - Ром - Маджар не им цепят басмата!?... Затова се "затъжила" за БГ
18
0
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Мен ме прецакаха по схемата с продажба с пълномощно, и се оказа че единственото решение е да обява че са ми откраднали колата.
17
1
 
31
 
! Отговори
Бай Пешо преди 3 години
Това е така, защото *** *** скатани в КАТ за 30 години не успяха да измислят закон, който да елиминира тези злоупотреби. Не че немогат, не искат, защото ще им секнат далаверите. В момента е пълно с таралясници, които се движат нейде из България, с някакви номера, някакви документи, при които собственика е един по талон втори., ама между тези двамата е имало още 30 човека не фигурирали никъде по регистрите на КАТ. А и този нотариус, е пълна безсмислица.
16
6
 
25
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
То ясно, че нашата система е халифакс, но тази замалко да я изкарат мъченица.Всички знаят, че в дъното на такива схеми обикновено стоят ромеи, понеже те много обичат да работят.За себе си и против държавата.
15
1
 
25
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
То е ясно какво трябва да се направи, ама на КАТ им е по- лесно да си клатят краката. Продавачът връща талона в КАТ още преди нотариуса, а не го дава на купувача. После купувачът да си вади нов талон.
14
1
 
13
 
! Отговори
До 4 Жо преди 3 години
Тези бележки, за които пишеш не променят регистрацията на колата. В КАТ ти дават деловоден номер, че си дал някакъв документ, от което нищо не следва, а в общината винаги се ходи, за да не плащаш повече данък. Това по никакъв начин не променя ситуацията, ако купувача реши да не си регистрира колата на свое име. Единствено можеш в КАТ да научиш дали колата все още се води на теб, но не можеш да я отпишеш. Решението е талонът да си остава в продавача, а купувача с договора да си вади нов талон, но
13
2
 
19
 
! Отговори
От къде преди 3 години
Ги намират с тези хубави Български имена?
12
2
 
9
 
! Отговори
Do 10 преди 3 години
Защото сме в бг и защото за 2 мин вече няма да си собственик на колата!
11
3
 
16
 
! Отговори
Синди Маджар преди 3 години
То туй и БрексиД май стана зарад родата...
10
12
 
30
 
! Отговори
Ха преди 3 години
Тая нали живее в Англия. Да се жалва там. Още на другия ден ще я пратят на гърците с наложен платеж. Цииганска работа ми се вижда.