Трета вълна на коронавируса в Германия и кога ще свърши локдауна?

Разхлабването на мерките трябва да е постепенно, препоръчват специалисти
25 фев 2021 18:35, Петя Славова
36
Трета вълна на коронавируса в Германия и кога ще свърши локдауна?
Снимка: БГНЕС

Разхлабването на ограничителните мерки заради пандемията в Германия да се извърши постепенно, препоръчват от института "Роберт Кох". Експертите са разработили план от стъпки, предприемането на всяка от които ще зависи от наличието на определени предпоставки, предава "Дойче Веле".

Възможното разхлабване на мерките ще бъде обсъдено от канцлерката и министър-председателите на федералните провинции на трети март. На предишната си среща в края на февруари те решиха, че условие за намаляването на ограниченията ще е свеждането на броя на новозаразените на 100 000 души за седемдневен период до под 35. За момента средно за страната този показател е около 60, но има и региони, където е значително по-нисък.

Още по темата

Оправдан копнеж за отваряне

Съществува "необходимост от определянето на ясни цели и прозрачни перспективи за следващите месеци", пише в стратегията, разработена от института "Роберт Кох", която е породена и от спадащото одобрение сред населението към наложените мерки. "Има оправдан копнеж за стратегия на отваряне", е констатирала и канцлерката Меркел по време на заседание на ръководството на ХДС.

Препоръката на експертите е постепенното разхлабване по места да не се базира единствено на броя на новозаразените, а да се отчитат и други фактори. Сред тях са например натоварването на здравната система с пациенти, нуждаещи се от лечение в интензивните отделения; броят на по-възрастните пациенти; броят на хората, заразявани от един човек с коронавирус; разпространението на мутациите на вируса.

Все пак водещ критерий ще останат новите инфекции на 100 000 души за седемдневен период. Становището на експертите от "Роберт Кох" е, че пандемията би могла да се сметне за овладяна при постигането на т.нар. „базисно ниво": броят на новозаразените на 100 000 души да спадне под десет за седемдневен период, 90 процента от новите инфекции да могат да бъдат проследени и натоварването на клиниките да бъде ограничено.

Възможните стъпки

Оттам нататък вече всички сфери на обществения живот биха могли да бъдат отворени при спазването на съответните мерки за защита - барове, клубове или ресторанти. На закрито биха могли да се събират до 100 души, на открито - до 1 000. Ако индикаторът на новозаразените е до 35, се предвижда по-ограничено разхлабване - отваряне на търговските и другите обекти при спазване на защитните мерки, но събиранията на закрито ще могат да се осъществяват само с до 50 участници, а на открито - до 500.

Още повече от ограничителните мерки ще останат в сила, ако броят на новозаразените на 100 000 души се движи между 35 и 50 за седемдневен период. В този случай например заведенията няма да могат да отворят - ще трябва да продължат да предлагат само храна за вкъщи. А ако броят на новозаразените е над 50, ще бъдат възможни срещи само в рамките на семейството, учебните занятия ще се водят само дистанционно, културните и търговските обекти ще трябва да затворят.

Както обаче посочи шефът на канцлерската служба Хелге Браун, актуалните числа изобщо не са повод за оптимизъм. А ръководителят на фракцията на ХДС в Бундестага Ралф Бринкхаус заяви по телевизията следното: „Има нещо, което би било много, много лошо - сега да разхлабим мерките и след три или четири седмици да ни се наложи да направим крачка назад".

В третата вълна сме

Още повече, че по мнението на мнозина експерти третата вълна е вече факт - независимо от локдауна, затворените ресторанти, кина и театри броят на инфекциите не спада. Вина носи най-вероятно т.нар. британска мутация на вируса, която е много по-заразна и вече се установява при една четвърт от новите случаи на коронавирус в Германия.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


36
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
11
2
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Хората на запад все повече обедняват, а Германия живее от износ на стоки. Още много вълни я очакват.
10
3
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Русия изместо Германия от мястото на пета световна икономика.
9
2
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Грохналата баба Европа се облива от студено-горещите вълни на климактepиума.
8
2
 
24
 
! Отговори
Митко Любопитко преди 3 години
Как кога ще свърши локдауна - когато е планувано , естествено ! А кога е планувано - питайте плановия отдел на ЕС , те пък трябва да питат планов отдел накъде по- на запад !
7
0
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Има си естествен ход на обявената пандемия.Не знам защо постоянно се измислят 100 вълни.
6
3
 
13
 
! Отговори
Чекмедже преди 3 години
Важно е нашата мутра да отвори игралните зали!И това излиза от устата на министър председателят ни...Българи, пазете се и умната на изборите!
5
12
 
3
 
! Отговори
Българин преди 3 години
Ох, кога ше дойдат новите партиди ваксини да си ударим по една бoцкa и да се върнем отново към предишната нормалност, ох!
4
0
 
29
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Ми що така във великата Германия. В Русия вече са забравили за мерките и за ковид, от пролетта на миналата година всичко е отворено - и магазини, и молове, и нощни клубове и театри и никой не е загубил работата си и то много преди ваксините. А в Белорус пък изобщо не е имало никакви вълни и мерки, справиха се с вируса без да затврят. Усещате ли как ви правят на маймyни да оправдаят провала на западната система.
3
0
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
А четвъртата кога ?
2
4
 
23
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Ще свърши малко преди четвъртата вълна и ще се възобнови до началото на петата. Който не е разбрал сертификатите за ваксинираните ще важи за 6 месеца. Т.е. на 6 месеца вълни и боцкания. В момента се обсъжда в Брюксел. Бойко подкрепя. Тва е положението мили мои мишлета
1
14
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
В Германия чак при 35/100 000 ще отпускат мерките!У нас при над 200/100 000 отварят юнашки ресторантите.