"Гардиън": Европейските страни не използват ваксината на "АстраЗенека"

Четири от всеки пет доставени дози още не били приложени
26 фев 2021 08:52, Елка Василева
57
"Гардиън": Европейските страни не използват ваксината на "АстраЗенека"
Снимка: архив, БГНЕС

Четири от всеки пет дози ваксина "АстраЗенека", доставени на страни от ЕС, още не са използвани, показва разследване на вестник "Гардиън", като цитира германския канцлер Ангела Меркел, че европейците имат "проблем с одобряването" на британската ваксина.

Използвайки данни от Европейския център за превенция и контрол на заболяванията и други официални източници, екип на вестника е установил, че близо 4 850 000 дози от общо разпределени около 6 135 000 сред 27-те страни членки още не са използвани, предаде БНР.

Още по темата

Решението на властите във Франция, Германия, Полша и Италия да поставят "АстраЗенека" само за хора под 65 години се смята за съществен фактор за бавното влизане в употреба на ваксината при положение, че тя не се пренасочва към младите хора.

В интервю за "Франкфуртер алгемайне цайтунг" германският канцлер Ангела Меркел признава, че освен това ваксината се отхвърля от хора, загрижени за нейната ефективност и безопасност след серия от негативни отзиви.

Анализираните от "Гардиън" данни показват някои привличащи вниманието несъответствия между количеството ваксина "АстраЗенека", налично в държавите-членки, и нейното прилагане на населението.

Посочени са три държави – Белгия, България и Германия. От получените в Белгия 201 600 дози "АстраЗенека" са инжектирани 9 832 или 4% от количеството. България е получила 117 600 дози, от които е използвала 2 035 или само 1,73%. В Германия от 1 452 000 дози са поставени 189 206 или 13 на сто. В същото време при ваксината на "Пфайзер-Байонтех" е точно обратното – 4 на всеки 5 дози са използвани, отбелязва "Гардиън".

Според данните на Единния информационен портал за коронавируса на Министерство на здравеопазването първа доза от ваксината на "Астра Зенека" у нас само за последното денонощие е поставена на 14 674 души, отбелязва националното радио.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


57
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
48
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Да не би тези 100к ваксини тайно да са подарени на Заев и Мицоски?
47
1
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Алоо, Гардиън! В България, която е дори член на ЕС се ползват *** СО ВО!
46
1
 
5
 
! Отговори
гошко преди 3 години
България е получила 117 600 дози, от които е използвала 2 035 или само 1,73%. В Германия от 1 452 000 дози са поставени 189 206 или 13 на сто. В същото време при ваксината на "Пфайзер-Байонтех" е точно обратното 4 на всеки 5 дози са използвани, отбелязва "Гардиън". 26.02.2021Къде са ваксините ?????Защо спряха зелените коридори за ваксинация?????
45
2
 
10
 
! Отговори
Защо ли ? преди 3 години
Някой пита ли се,защо не се използва в Европа ? Защото видяха,че много възрастни хора получиха усложнения, дори доста свършиха с трагичен край ( разбира се нищо общо с ваксината ;);) ), а и не само възрастни (голям процент от мед.персонал е в болничен след нея). Оказва се също, че тази същата не е изследвана как ще действа върху хора над 65г !!...младите не искат да се боцкат срещу болест, за която шанса да се разболееш е 0,2%. Ето така 4 от 5 остават не използвани.. и то на пук на пропагандата
44
3
 
11
 
! Отговори
Бантустания е гето преди 3 години
В Европа е така, но в Бантустана се ползва само тази ваксина, защото вносител бил важен човек от Герб, който се отчита редовно в Чекмеджето.
43
1
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
До 47. Ако и ти не си болен от МС не давай мнение независимо с кого си говорил. Просто няма никакви данни как ще се отрази тази нова ваксина при такова заболяване. А аз достатъчно съм бил опитно свинче, за да продължа да бъда.
42
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
До 41 МС.
41
3
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
До Анонимен"До 43. Завеждащ неврологично отделение, на когото вярвам. Ти ако не си нивролог, просто не се обаждай. "Кажи му да си скъса дипломата, аз съм разговарял с имунолога на правителствена болница.
40
0
 
5
 
! Отговори
Ганчовски преди 3 години
До 26Уникално е когато милиционер учи лекар на медицина, новата реалност е супер!:)
39
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
До 43. Завеждащ неврологично отделение, на когото вярвам. Ти ако не си нивролог, просто не се обаждай.
38
3
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
До Анонимен 40Който ти е казал че Пфайзер е противапаказна за теб, здраво те е излъгал. Точно РНК ваксините са подходяки за хора с автоимунни заболявания.
37
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
До Анонимен 40Мда, опитват се да се оправдават за това, че не могат да си изпълняват доставките по договор.
36
1
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
До Анонимен 39Я обясни защо ваксината на Пфайзер не може да се използва и при кое заболяване?
35
1
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Пълни глупости пишат тук. В момента искам да се ваксинирам с Астра, защото съм с автоимунно заболяване и Пфайзер ми е противопоказна, ама няма никъде. Чакат се доставки.
34
1
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Биволе, "чукча писатель, не читатель". И Астра зенека и Спутник са векторни ваксини и за това са подходящи за хора със заболявания, за разлика от Пфайзер, която е рискова за такива пациенти. Ама нали требе да се плюе по Русия.
33
1
 
7
 
! Отговори
:) преди 3 години
Чиповете в трите ваксини са различни, как не разбирате. Тези със Зенеката неочаквано ще заобичат кралицата, тези с Модерна ще започната да проповядват демократичните ценности, за тези с Pfizer-BioNTech вече ми е трудно да предположа, какво ще правят. Нещо хибридно, вероятно.
32
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
И какво правим сега ? Засилваме пропагандата брутално
31
1
 
5
 
! Отговори
1234 преди 3 години
До БиволъНищо подобно. И двете ваксини не са РНК, а векторни. Че са много подобни е вярно, но не са РНК
30
0
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Това е абсолютна лъжа, статията е фалшива.
29
16
 
3
 
! Отговори
Биволъ преди 3 години
Руската ваксина "Спутник V" и "Астра Зенекс" са от един вид- РНК. Не знам русофилите какво ще кажат.