Какава е разликата между нас и Германия при ваксинацията?

"Страната е против преференции за тези, които са имунизирани", каза д-р Стоян Монев
26 фев 2021 13:55, Ния Христова
14

Фармацевтични компании бяха изслушани от европейските депутати във връзка със забавените доставки на ваксини. Пред Европейския парламент изпълнителният директор на AstraZeneca обеща 40 милиона дози от препарата им да бъдат доставени до края на март. Договорени и платени обаче са 90 милиона дози.
 
В същото време започна и Eвропейският съвет в Брюксел. На него се очертава да има сблъсък и по темата с паспортите за ваксинираните.
 
Проблемите с доставки на ваксини вече забавиха имунизацията в Германия. Какви са разликите с България през очите на един български лекар на първа линия в борба с вируса. 
 
Над 3,6 млн. са имунизираните хора в Германия. В страната все още тече първа фаза. В нея, макар и накрая, попада и българският лекар на първа линия в борбата с коронавируса в болница в Германия д-р Стоян Монев.
 
"Бяха ваксинирани всички 80-годишни. Имаме още два месеца, докато започне масова ваксинация", заяви д-р Монев за ефира на Bulgaria ON AIR.
 
И въпреки че са сред най-застрашените, медиците не са първите ваксинирани.
 
"Докато ми дойде на мен редът, няма някой по-напред от мен, трябваше да бъдат ваксинирани другите. Има все още много неваксинирани колеги. Едва в края на първа фаза идваме ние", добави той.
 
Самият д-р Монев е ваксиниран с препарата на Pfizer и BioNTech.
 
"В момента масовата ваксинация е с AstraZeneca. Въпреки слуховете, че едната ваксина е трето качество", посочи лекарят.
 
Оказва се, че в страната изостават милион и 200 000 дози на AstraZeneca, тъй като германците масово не искат да се имунизират с нея. 
 
"В ЕС производителите носят отговорност. Ние вървим три месеца след САЩ", отбеляза д-р Монев.
 
Въпреки ударното ваксиниране, числата не са обнадеждаващи. Лекарят е убеден, че няма трето качество ваксини. А избирането на ваксина, според анестезиолога, не е необходимо. 
 
В Германия не са създадени "зелени коридори" за бърза ваксинация на желаещи, независимо в коя фаза попадат. И коридори, които са поставени на пауза заради лиспващи ваксини. 
 
А Германия е противник на преференции за тези, които не са имунизирани. Такава е и позицията на страната на започналия вчера Европейски съвет.
 
"Самото позволяване на преимущества е по Конституция. Не представлява дискриминация", каза д-р Монев.
 
Темата в страната не е затворена. Поне до септември, когато се очаква всеки желаещ да може да се имунизира.
 
"Много сме далеч от дискусията, защото в края на септември още няма да има юридическа основа. Не всеки е имал правото да се ваксинира", подчерта лекарят. 
 
А създаването на ваксинационен паспорт вече раздели страните на два лагера. България подкрепи Гърция, Испания, Австрия и Кипър за зелени коридори за имунизирани.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


14
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
12
1
 
1
 
! Отговори
Sachse преди 3 години
За 4. Младежът: Приоритетните групи ги решиха политиците с участието на разни НПО-а, като напр. "Сдружение по етика", разни социолози и т.н. Най-напред това се спазва на 100%, което , като изключим липсата на ваксини, създава ред. Щом са ти дали час , за тебе има и ваксина. Чувам какво представляват коридорите в България: чакаш часове и накрая научиш че няма ваксина. Не хваля Германия, бих желал и в България да има ред. Във всичко! От изпразването на контейнерите с ***, до ваксинирането.
11
1
 
3
 
! Отговори
Sachse преди 3 години
За 6. Нещо да напомня: " ... не хвърляй камъни в стъклена къща!" Бабите с памперси са плащали най-малко 45 години данъци и са заработели пенсиите на техните предшественици. Така че такъв аргумент сигурно и Вашата дъщеря няма да приветствува. По стечение на обстоятелствата познавам голям кръг зъболекари в провинция Саксония. Не познавам нито един, който да не е ваксиниран, те са към първата рискова група. За часа (Termin) се грижи всеки сам, чрез интернет. Във формуляра посочваш и желания център
10
2
 
3
 
! Отговори
do 8 преди 3 години
Какво по-точно питаш?В България има приоритетни групи плюс доброволна програма. Може да се ваксинираш на много места.В Германия има единствено приоритетни групи. Карат твърдо по план и ако има отказали се - ваксините стоят. Може да се ваксинираш в точно определн център.Сам прецени къде са по-добре организирани нещата.
9
7
 
4
 
! Отговори
Пи пи преди 3 години
Барабар Петко с мъжете Къде сте тръгнали да се сравнявате с напреднали страни Не разбрахте ли че никой неможе да ни измести от последното място по всичко Ех мечти мечните са илюзия Както се казва гладна кокошка просо съну2
8
3
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Какава е разликата между нас и Германия при ваксинацията?Само при ваксинирането ли???
7
1
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Да добавя, че имунизацията се извършва в т.нар. "центрове". за 300 000 град в който съм, центровете са едва 2. Подозирам, че типично по немски, на първо място идеята е да не взема да се ваксинира някой, който не е планиран, защото по този начин нещата се контролират много по-лесно. Друга идея не виждам в това, да прекараш толкова много народ през 1 място за толкова кратко време.
6
2
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
дъщеря ми е стоматолог в Германия.стоматол.клиника е нейна с кредит от 1 мил.евро.работи заедно с наетите 14 стомат.и сестри в кръвен аерозол в устите на пациентите и още не е ваксинирана защото според германците зъболекарите не са от първа линия и сега ваксинират бабите с памперсите от старчиските домове.а данъците които плаща са над 70%.3 старчески дома обслужва като стоматолог.а ваксина не и се полага.
5
6
 
20
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Ваксините са безполезни и вредни в този случай. И конспиративните теории се потвърждават. Идеята е да се преброи и опитоми стадото. Проверка колко сме послушни и склонни да изпълняваме безумни заповеди. Огромно разочарование у всички управляващи, че май не сме много склонни.
4
7
 
2
 
! Отговори
Младеж от Дюселдорф преди 3 години
Трагично е положението в Германия. Няма никаква организация. Аз съм на 30 години и през март месец ще се ваксинирам в България, понеже ваксините са разпределят както е редно - като има повече, нека всеки се нареди и да получи. Тук - нищо. Над 1 милион дози седят, защото този и онзи не разбират и не ги искат. В същото време моите съседи - над 70 годишни, още не знаят кога ще ги ваксинират. Другия съсед на 80 му дадоха час за април месец. Така че фантазиите за септември за всички са приказка...
3
0
 
11
 
! Отговори
Sachse преди 3 години
Аз съм от рискувата група (80+) и получих преди седмица първата ваксина (Pf & Bion), след три седмици е втората. Д-р Монев информира за ситуацията от негова гледна точка, и е обективен.Но би било полезно да се разкаже за цялата организация в тази държава около ваксинирането! (въпреки нередовност с доставка на ваксини).Тук всеки може да си представи какво е имал впредвид Бисмарк с думите: "Една държава е или свръх организирана и бюрократична или е дилетантска!" И всеки да си прави изводи.
2
3
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Няма място за сравнение с никой в тоя фарс. Във всяка държава всичко се развива абсолютно индивидуално сякаш там не върлува една и съща зараза. Доказаха ми че нямало характерни симпотми е няма да има в гриповете характерни симптоми няма, там имаме набор от симптоми, които я се проявят я не. Но нали гледаме все какво правят другите и тичаме да се правим на хрисими за парички и одобрение. Германия може да е систематична в някои неща, но там си поробиха народа точно по същия начин както на всякъде.
1
5
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Точно Германия е лош пример за управление на кризата и НЕ трябва да се сравняваме с нея или да бъде давана за пример. То на практика управление няма де. От началото на ноември всеки 2 седмици удължават с по 2 седмици тоталната карантина. Малките бизнеси на практика вече са ликвидирани. Живеят само храниетлните магазини и тея, свързани със строителство. Дори и автоиндустрията е вече на ръба.