Расизъм, дискриминация - предразсъдъците към ромите в Германия са живи

„Ти си нищо, не те бива за нищо, от теб нищо не става"
1 мар 2021 19:00, Елка Василева
210
Расизъм, дискриминация - предразсъдъците към ромите в Германия са живи
Снимка: архив, БГНЕС

Расизъм, антициганизъм и дискриминация: актуално проучване сочи, че предразсъдъците към ромите в Германия не са изкоренени. Двама от всеки трима представители на най-голямото европейско малцинство са дискриминирани.

„Ти си нищо, не те бива за нищо, от теб нищо не става" - от векове на ромите се гледа по този начин кога директно, кога по-прикрито, казва за Дойче веле Себастиан Куртизи. Той е сред анкетьорите от проучване сред ромите и синтите в Германия, проведено от организацията „RomnoKher", чиято цел е поддържането на ромската култура и идентичност. По-голямата част от анкетираните определят образованието като необходимо, над 80% го смятат за много важно.

Подобно на останалите анкетьори, и Куртизи е част от най-голямото европейско малцинство - предполага се, че в ЕС живеят около 6,3 милиона негови представители. Той е роден в днешна Северна Македония, но е израснал в Сърбия, завършил е техникум, на 17 години е избягал с родителите си в Германия и междувременно има германски паспорт. Работи като консултант на безработни и споделя, че в един момент неизбежно установяваш колко предразсъдъци има спрямо това малцинство - щом се смята, че това е народ, който се състои само от крадци, музиканти, врачки и просяци.

Още по темата

Двама от всеки трима души са дискриминирани

Авторите на проучването са регистрирали и прояви на расизъм, антициганизъм и дискриминация: 40 процента от анкетираните разказват за дискриминация на техните деца, включително в рамките на учебния процес - от преподаватели и съученици. Две трети от участниците споделят, че самите те са били обект на дискриминация заради това, че са част от малцинствена група – включително в образователната система. Но там, където преподавателите са отправяли по-високи изисквания към децата от малцинството, те по правило са завършвали с по-добри дипломи.

„Ако имаш германско име, отношение към теб по телефона е едно, а като те видят на живо в училището с тъмната коса и кожа, то се променя", разказва Маня Шукер-Вайс, която също е работила по проучването. Тя разказва за конкретен случай с ромско дете, което принципно имало среден успех, но след като видели родителите му, го включили към учениците със специални образователни потребности.

Случаят съвсем не е единствен - редица родители се оплакали, че децата им са получили недобри атестации в училище. А дъщерята на Шукер-Вайс, която учи в гимназия, ѝ казала: „Много се радвам, че съм руса и имам сини очи".

Само 4% завършват висше образование

Като цяло проучването показва значителен напредък в образованието в сравнение с предишни подобни анализи и при сравнение на поколенията, заявява за Дойче веле една от неговите авторки - Карин Чудак, педагожка в университета във Фленсбург.

Всички деца от малцинството междувременно са получили основно образование, но почти всеки трети така и не успява да завърши средно. Затова мнозина успяват да намерят само нископлатена работа. Сред по-младите анкетирани броят на незавършилите е по-нисък, но пак остава значително по-висок от средния за страната, който е пет процента.

Разлика със средните за Германия нива се вижда и другаде - много по-малко деца от малцинството посещават детска градина, много по-малко са и тези, които успяват да получат специалност или да завършат висше образование. Но дори и 15 на сто от анкетираните под 30 годишни да успяват да вземат зрелостния си изпит (средният показател за Германия е 40%), само четири на сто завършват висше образование.

Една от причините би могла да бъде в това, че семействата нямат достатъчно възможности да подкрепят децата си и не могат да намерят достъп до различни спомагателни курсове, както сочи допитването.

Има ли решение?

Германската държава отхвърля целенасоченото насърчаване на ромските деца - за което пледира Брюксел - с аргумента, че училищната система е отворена за всички. Но както посочва пред Дойче веле Даниел Щраус, един от съоснователите на „RomnoKher", за изравняването на шансовете има нужда от няколко поколения и изрична подкрепа. Неговият баща, един от малкото оцелели от Аушвиц, е останал неграмотен заради това, че на хората от малцинството е била наложена забрана да посещават училище. „Но той се погрижи ние, децата му, да ходим на училище, макар той да не е имал тази възможност."

Карин Чудак на свой ред отбелязва, че за обществото и образователната система би било от полза темата за преследванията на ромите по времето на нацизма да бъде по-широко застъпена в учебните планове. Освен това да се отделя повече внимание на културата на синти и роми, както и на езика им. Засега обаче тези случаи са по-скоро изключение.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


210
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
76
2
 
33
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Познат работи временно в Германия шефа му Бг Ром.каза че го дискримирилал а към своите бил коректен.А се познавали от Бъ;гария където бил много точенТака че монетата има 2 страниМоя познат е голям техен защитник е да си сърба попаратаРадвам се за него
75
12
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Немците са си расисти, просто са вълци в овча кожа :)) Бившото ФРГ е по промито, там ако им намекнеш за Хитлер и почват да се самобичуват, ГДР въпреки соц режима не се притесняват от това, даже се гордеят но с мярка естествено, все пак зверствата им са били големи по времето на ВСВ :))
74
1
 
47
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
В Индия, Пакистан и Бангладеш братята също им не ги искат. И там ли са расисти?
73
2
 
36
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Как пък все те дискриминирани и онеправдани? Където и да отидат.Значи има причина да са третирани по този начин.Или?
72
2
 
31
 
! Отговори
Да преди 3 години
Правилно мислят и правят германците!
71
3
 
44
 
! Отговори
Хахахахахахахаха преди 3 години
Германците най-накрая се научиха каква е разликата между роми, румънци и българи, и веднага ги изкараха расисти :)
70
6
 
1
 
! Отговори
Милен Илиев Минков преди 3 години
***, ....Във, всяка- държава, ще- имат, своя- държава,...Целият- свят, ще- се- раздели, на- още- 1000 държави, до- 100 години ,...- Остава, само- въпросът, кое- лице, няма- проблеми, със- терорйзма ....
69
2
 
34
 
! Отговори
Майка Индия,откъдето преди 3 години
се е появил този подарък за света,е една от държавите с най-голямадискриминация.Кастовата система не разрешава кастата на недосегаемите(наричат ги така,защото всеки досег с тях омърсява другите и това не трябвада се допуска),които са прадедите на нашите и другите европейскипредставители на този етнос да се вмества свободно в обществото.Но...ниесме Европа и ще си носим кръста за глупавите грешки в социалната политика,довели да извратено положение на този етнос в обществото.
68
3
 
18
 
! Отговори
дядо йоцо гледа преди 3 години
До До дедоПо живково ромите от 100 хил станаха 400 хил.
67
1
 
17
 
! Отговори
юбералес преди 3 години
''Всички завършили основно образование, две трети завършили средно и 4% висше'' Ако това за ромите в Германия е истина, то къде е проблемът??? И това само за 12-13 години.
66
3
 
19
 
! Отговори
Браво на свободата преди 3 години
на словото във форума.Голямо *** падна за ***.Значи можевсеки да си сподели мнението,но само ако то съвпада с официалната версияще бъде допуснато.
65
3
 
37
 
! Отговори
От бореца преди 3 години
Дори и в Индия предразсъдъците към ромите са живи.!.
64
2
 
20
 
! Отговори
Гумичка за триене преди 3 години
Подлия в душата си човек си е подъл...
63
4
 
34
 
! Отговори
До дедо преди 3 години
По живково ходеха на училище и минаваха в следващия клас,за да не тормозят следващата година.Момчетата ходеха трудоваци и научаваха професия.Помощитеза деца бяха малки и никой от тях не гледаше на децата като средство за доход. Съдебната система не беше джендърски и НПО доминирана,който правеше престъпления го смазваха и нямаше на какъв БХК да реве.Разбираха,че начинада живееш е да работиш и си кротуваш.Нямаше дискриминация,защото не бяха привилегировани за сметка на издържащите ги както сега.
62
3
 
2
 
! Отговори
до 84 преди 3 години
да , с малко по-работливи и с много по-големи моше-*ици.
61
2
 
26
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Може да не сме от най-работливите, но от ромите със сигурност сме по-работливи.
60
23
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
:) ... четейки коментарите , страничен наблюдател остава с впечатлението че БГ-тата са най-работливия и честен народ на света . Добре че има "ромеи" та да се сравняват колко са читави.
59
1
 
22
 
! Отговори
бившо ченге преди 3 години
До дедо от селоГовориш глупости!И тогава опитваха с простотиите,ама ги къртехме от бой!И мирясваха за нула време!
58
1
 
21
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Дори още не са подкарали каруците си задвижвани от зелена енергия по немските улици.
57
1
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Немските бели роми искат само да ядат и да пият наготово ама като им се отвори работа да интегрират някой и не искат да го интегрират, Интеграцията трябва да е като европредседателството и да се върти, сега е ред на немските роми да интегрират другите роми.