Расизъм, дискриминация - предразсъдъците към ромите в Германия са живи

„Ти си нищо, не те бива за нищо, от теб нищо не става"
1 мар 2021 19:00, Елка Василева
210
Расизъм, дискриминация - предразсъдъците към ромите в Германия са живи
Снимка: архив, БГНЕС

Расизъм, антициганизъм и дискриминация: актуално проучване сочи, че предразсъдъците към ромите в Германия не са изкоренени. Двама от всеки трима представители на най-голямото европейско малцинство са дискриминирани.

„Ти си нищо, не те бива за нищо, от теб нищо не става" - от векове на ромите се гледа по този начин кога директно, кога по-прикрито, казва за Дойче веле Себастиан Куртизи. Той е сред анкетьорите от проучване сред ромите и синтите в Германия, проведено от организацията „RomnoKher", чиято цел е поддържането на ромската култура и идентичност. По-голямата част от анкетираните определят образованието като необходимо, над 80% го смятат за много важно.

Подобно на останалите анкетьори, и Куртизи е част от най-голямото европейско малцинство - предполага се, че в ЕС живеят около 6,3 милиона негови представители. Той е роден в днешна Северна Македония, но е израснал в Сърбия, завършил е техникум, на 17 години е избягал с родителите си в Германия и междувременно има германски паспорт. Работи като консултант на безработни и споделя, че в един момент неизбежно установяваш колко предразсъдъци има спрямо това малцинство - щом се смята, че това е народ, който се състои само от крадци, музиканти, врачки и просяци.

Още по темата

Двама от всеки трима души са дискриминирани

Авторите на проучването са регистрирали и прояви на расизъм, антициганизъм и дискриминация: 40 процента от анкетираните разказват за дискриминация на техните деца, включително в рамките на учебния процес - от преподаватели и съученици. Две трети от участниците споделят, че самите те са били обект на дискриминация заради това, че са част от малцинствена група – включително в образователната система. Но там, където преподавателите са отправяли по-високи изисквания към децата от малцинството, те по правило са завършвали с по-добри дипломи.

„Ако имаш германско име, отношение към теб по телефона е едно, а като те видят на живо в училището с тъмната коса и кожа, то се променя", разказва Маня Шукер-Вайс, която също е работила по проучването. Тя разказва за конкретен случай с ромско дете, което принципно имало среден успех, но след като видели родителите му, го включили към учениците със специални образователни потребности.

Случаят съвсем не е единствен - редица родители се оплакали, че децата им са получили недобри атестации в училище. А дъщерята на Шукер-Вайс, която учи в гимназия, ѝ казала: „Много се радвам, че съм руса и имам сини очи".

Само 4% завършват висше образование

Като цяло проучването показва значителен напредък в образованието в сравнение с предишни подобни анализи и при сравнение на поколенията, заявява за Дойче веле една от неговите авторки - Карин Чудак, педагожка в университета във Фленсбург.

Всички деца от малцинството междувременно са получили основно образование, но почти всеки трети така и не успява да завърши средно. Затова мнозина успяват да намерят само нископлатена работа. Сред по-младите анкетирани броят на незавършилите е по-нисък, но пак остава значително по-висок от средния за страната, който е пет процента.

Разлика със средните за Германия нива се вижда и другаде - много по-малко деца от малцинството посещават детска градина, много по-малко са и тези, които успяват да получат специалност или да завършат висше образование. Но дори и 15 на сто от анкетираните под 30 годишни да успяват да вземат зрелостния си изпит (средният показател за Германия е 40%), само четири на сто завършват висше образование.

Една от причините би могла да бъде в това, че семействата нямат достатъчно възможности да подкрепят децата си и не могат да намерят достъп до различни спомагателни курсове, както сочи допитването.

Има ли решение?

Германската държава отхвърля целенасоченото насърчаване на ромските деца - за което пледира Брюксел - с аргумента, че училищната система е отворена за всички. Но както посочва пред Дойче веле Даниел Щраус, един от съоснователите на „RomnoKher", за изравняването на шансовете има нужда от няколко поколения и изрична подкрепа. Неговият баща, един от малкото оцелели от Аушвиц, е останал неграмотен заради това, че на хората от малцинството е била наложена забрана да посещават училище. „Но той се погрижи ние, децата му, да ходим на училище, макар той да не е имал тази възможност."

Карин Чудак на свой ред отбелязва, че за обществото и образователната система би било от полза темата за преследванията на ромите по времето на нацизма да бъде по-широко застъпена в учебните планове. Освен това да се отделя повече внимание на културата на синти и роми, както и на езика им. Засега обаче тези случаи са по-скоро изключение.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


210
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
36
2
 
35
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Е, как все те горките? Що никой не реве от арменци, руснаци, баварци или италианци?
35
1
 
33
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Като са толкова хубави ромите дайте ни немци, ако са останали ние ще Ви дадем роми и изстрадали бежанци.
34
0
 
24
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
До Анонимен"Ами може би многовековният опит кара хората да разсъждават по този начин?"Има една приказка за това, че в Османската армия не са взимали роми защото са преценили, че е контрапродуктивно.
33
2
 
22
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Дойдоха демократите и се започна с облъчването.
32
1
 
40
 
! Отговори
БПФ преди 3 години
Вечно реват, че са дискриминирани, вечно искат привилегии,но не си мърдат пръста за нищо. Тука като имат привилегии то 30 години - интегрираха ли се? Или станаха в пъти по-нагли, в пъти по-мързеливи, в пъти по-престъпни и озверели и най-вече в пъти повече? Докога само ще искат, без нищо да дават?
31
1
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Белите германски роми да интегрират индийските си гости, Меркел каза че всички са добре дошли.
30
0
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
До Коя Германия бреЕ не си прав. Не са 10 *** на 1 немец. В големите западно германски градове са по 30-40% чужденци и по 60-70% немци. В Източна Германия немците са повече (там и толерантността е по-ниска). Офенбах до Франкфурт е градът където немците са малцинство. Иначе по някакво съвпадение немците вече не могат едно летище да построят (Берлин), не могат една гара да построят (Щутгарт), не могат вече ни влакове, ни коли без шашми. Мъск ще се види в чудо докато си построи фабриката.
29
0
 
29
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Ти си нищо, не те бива за нищо, от теб нищо не става" - от векове на ромите се гледа по този начинАми може би многовековният опит кара хората да разсъждават по този начин?
28
2
 
36
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Решението на ромските проблеми на България е само едно.Всички роми трябва да се пращат в Германия и Швеция където да ги интегрират.Не може да ни критикуват, че не се справяме с интеграцията без те да пробват и да ни дадат положителен пример. Да вземат да интегрират няколко стотин хиляди роми и тогава да дават акъл. А не да взимат само българските лекари, а на ромите да се мръщат. Единствено справедливо решение е интеграция в Германия и Швеция. От това печелят и ромите и ние.
27
0
 
20
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
недей тъй ва бате
26
0
 
38
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
"щом се смята, че това е народ, който се състои само от крадци, музиканти, врачки и просяци."*** не бе пълно е с лекари, инженери, фармацевти, адвокати, учители и тн..
25
0
 
41
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
бях в Берлин-Александерплац-изведнъж от 1 градски автобус слизат 10-15 ро ми и се пръсват да просят-оказа се,че са български,които на 3месеца там се връщат тук и така отново...като говорих с приятеле германци ми казаха,че само децата на бълг. и румънските ро ми не ходят на училище, ами просят по цял ден-майте им или каките им носят табелки на немски и английски, на които пише че са дискриминирани и молят за помощ - ПЪЛНА ИНТЕГРАЦИЯ :)
24
1
 
40
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Бих казал, стига с предрасъдъци, че имаме предрасъдъци спрямо ромите.
23
1
 
36
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Тези какво предлагат ние да се лъжем колко да прекрасни ромите, а те да си продължават да си правят каквото искат?
22
1
 
12
 
! Отговори
хаха преди 3 години
а не бе
21
1
 
37
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Това не са предрасъдъци, квото и да си мислят е самата истина.
20
1
 
46
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Ако кажа, че масово не плащат данъци, ток, вода и се женят и раждат на 12 години ще ме обвинят в расизъм,
19
2
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Няма как да си свестен, човек и да не те харесват, а една птичка пролет не прави.
18
0
 
6
 
! Отговори
ПАТРИОТ преди 3 години
До ЗА ПРЪВ ПЪТМНОГО ВЕРЕН ИЗРАЗ!
17
0
 
27
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
А?! Ама нали нас ни критикуваха за отношението ни към тях? Каква стана тя?