Расизъм, дискриминация - предразсъдъците към ромите в Германия са живи

„Ти си нищо, не те бива за нищо, от теб нищо не става"
1 мар 2021 19:00, Елка Василева
210
Расизъм, дискриминация - предразсъдъците към ромите в Германия са живи
Снимка: архив, БГНЕС

Расизъм, антициганизъм и дискриминация: актуално проучване сочи, че предразсъдъците към ромите в Германия не са изкоренени. Двама от всеки трима представители на най-голямото европейско малцинство са дискриминирани.

„Ти си нищо, не те бива за нищо, от теб нищо не става" - от векове на ромите се гледа по този начин кога директно, кога по-прикрито, казва за Дойче веле Себастиан Куртизи. Той е сред анкетьорите от проучване сред ромите и синтите в Германия, проведено от организацията „RomnoKher", чиято цел е поддържането на ромската култура и идентичност. По-голямата част от анкетираните определят образованието като необходимо, над 80% го смятат за много важно.

Подобно на останалите анкетьори, и Куртизи е част от най-голямото европейско малцинство - предполага се, че в ЕС живеят около 6,3 милиона негови представители. Той е роден в днешна Северна Македония, но е израснал в Сърбия, завършил е техникум, на 17 години е избягал с родителите си в Германия и междувременно има германски паспорт. Работи като консултант на безработни и споделя, че в един момент неизбежно установяваш колко предразсъдъци има спрямо това малцинство - щом се смята, че това е народ, който се състои само от крадци, музиканти, врачки и просяци.

Още по темата

Двама от всеки трима души са дискриминирани

Авторите на проучването са регистрирали и прояви на расизъм, антициганизъм и дискриминация: 40 процента от анкетираните разказват за дискриминация на техните деца, включително в рамките на учебния процес - от преподаватели и съученици. Две трети от участниците споделят, че самите те са били обект на дискриминация заради това, че са част от малцинствена група – включително в образователната система. Но там, където преподавателите са отправяли по-високи изисквания към децата от малцинството, те по правило са завършвали с по-добри дипломи.

„Ако имаш германско име, отношение към теб по телефона е едно, а като те видят на живо в училището с тъмната коса и кожа, то се променя", разказва Маня Шукер-Вайс, която също е работила по проучването. Тя разказва за конкретен случай с ромско дете, което принципно имало среден успех, но след като видели родителите му, го включили към учениците със специални образователни потребности.

Случаят съвсем не е единствен - редица родители се оплакали, че децата им са получили недобри атестации в училище. А дъщерята на Шукер-Вайс, която учи в гимназия, ѝ казала: „Много се радвам, че съм руса и имам сини очи".

Само 4% завършват висше образование

Като цяло проучването показва значителен напредък в образованието в сравнение с предишни подобни анализи и при сравнение на поколенията, заявява за Дойче веле една от неговите авторки - Карин Чудак, педагожка в университета във Фленсбург.

Всички деца от малцинството междувременно са получили основно образование, но почти всеки трети така и не успява да завърши средно. Затова мнозина успяват да намерят само нископлатена работа. Сред по-младите анкетирани броят на незавършилите е по-нисък, но пак остава значително по-висок от средния за страната, който е пет процента.

Разлика със средните за Германия нива се вижда и другаде - много по-малко деца от малцинството посещават детска градина, много по-малко са и тези, които успяват да получат специалност или да завършат висше образование. Но дори и 15 на сто от анкетираните под 30 годишни да успяват да вземат зрелостния си изпит (средният показател за Германия е 40%), само четири на сто завършват висше образование.

Една от причините би могла да бъде в това, че семействата нямат достатъчно възможности да подкрепят децата си и не могат да намерят достъп до различни спомагателни курсове, както сочи допитването.

Има ли решение?

Германската държава отхвърля целенасоченото насърчаване на ромските деца - за което пледира Брюксел - с аргумента, че училищната система е отворена за всички. Но както посочва пред Дойче веле Даниел Щраус, един от съоснователите на „RomnoKher", за изравняването на шансовете има нужда от няколко поколения и изрична подкрепа. Неговият баща, един от малкото оцелели от Аушвиц, е останал неграмотен заради това, че на хората от малцинството е била наложена забрана да посещават училище. „Но той се погрижи ние, децата му, да ходим на училище, макар той да не е имал тази възможност."

Карин Чудак на свой ред отбелязва, че за обществото и образователната система би било от полза темата за преследванията на ромите по времето на нацизма да бъде по-широко застъпена в учебните планове. Освен това да се отделя повече внимание на културата на синти и роми, както и на езика им. Засега обаче тези случаи са по-скоро изключение.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


210
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
116
0
 
2
 
! Отговори
Назад преди 3 години
Нямаше да има "предрасъдъци" ако за жалост 90+% от зелените не пасваха идеално на "предръсъдъците".
115
0
 
4
 
! Отговори
пфф преди 3 години
ми как няма да има дискриминация като ромите отидоха заради социалната им система и да перът кючеци по цял ден , говоря за булшенството , след това лепят етикети на своите събратя , та те не можаха толкова години да се оправят у България и чакате с тоя манталитет да се оправят у Германия, няма как да стане , ще лежат и ще смучат от социалната им система без да си мръднат пръста, нямам нищо против , но са мързелива раса
114
1
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
До Светозар 98"Поредната толерастка статия на Дойче Веле."И Дойче Веле, и Свободна Европа отдавна са мутро-соросоидно-прокопиевски и нямат нищо общо с реалността - поредните "оръдия" на мутрите в хибридната им война срещу българина и усилията му да оцелее в нормална среда.
113
1
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
ако и немците не успеят да се справят с тяхната итеграция, мисля че най-накрая ще се обсъди възможността за зелен коридор към ... родните земипроблемът не е в антициганизъм, а в манталитета им, над 80% от тях не споделят европейските ценности :)
112
5
 
36
 
! Отговори
Joan преди 3 години
Не мога да разбера защо не се върнат в Индия. Индия ги покани - всички роми по света да се приберат обратно в страната си. Има вече много добри условия за развитие и там. Повече университети, ай ти компании и т.н. Защо не се приберат в страната си, в своята култура, сред свои. Виждат, че не се интегрират добре в европейската култура, но продължават да настояват.
111
2
 
28
 
! Отговори
Shrek преди 3 години
Има решение и Чичо го беше взел през 1939 г.
110
2
 
21
 
! Отговори
Един чичко преди 3 години
Беше прав
109
2
 
8
 
! Отговори
Истината преди 3 години
Не е вярно.чиста пропаганда.
108
5
 
34
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
И какви предразсъдъци???За какво точно стават индийците в Еропа? (изключвам проституция, кражби, грабежи, нарко търговия)Вредно племенце, което има национална особеност - нормалните човешки неща - работа, спазване на закона и всичко останало за тях е "гаджа" - мръсно и неприемливо. Кражба, хитреене и живот на чужд гръб е правилно според тях.Какво друго да очаква човек от тези освен проблеми и необосновани претенции?Тоя защо се е замъкнал в Германия, някой викал ли го е там???
107
3
 
27
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Демокрацията спира да съществува тогава,когато започнеш да вземаш от тези,които искат да работят и да даваш на тези,които не искат" Томас Джеферсън - каква дискриминация,какъв расизъм ,какви 5 лева!!! Сами са си виновни за отношението на белите към тях!!!
106
10
 
14
 
! Отговори
Диана преди 3 години
Според мен, нашият опит с ромите показва, че културата им е по-важна от образованието им - може да е образован, но културата му ако не се промени съществено резултатите могат да бъдат плачевни - имам впредвид Костов и неговата роля в разрушението на страната ни...
105
2
 
38
 
! Отговори
Някой преди 3 години
Чудна работа. Да не би някой в Германия да е дискриминирал професор Чирков например (мир на праха му)??? За всичко останало са си виновни самите гнуcтopианци.
104
3
 
51
 
! Отговори
8 преди 3 години
У нас винаги са живели на гърба на българите!И сега!Абе, каква интеграция?Нас кой ни итегрира!Бедните ни родители отделяха от хапката си да ни изучат , а те щракат с пръсти кючеци и чакат помощи или се хващат на безполезни дейности като метачки и др,ги фиктивни длъжности за електорат !Това е!Има и свестни , но те са капка в морето!Рекохме , ще се заселят на запад , ама не-пак се връщат!Нещо трябва да се направи-както за всички българи ,това и за тях!Без привилегии!
103
1
 
53
 
! Отговори
ДДТ преди 3 години
Работил съм в Германия близо 30 години и през това време с доста български *игани. Не познавам нито един от тях,който е бил съвестен и работлив и да му е прилагано някакво специално отношение и дискриминация.Измислиците на някои ромски организации са базирани на очакванията, че ако крадат и не спазват законите ще ги галят с перце.
102
1
 
41
 
! Отговори
Емиииии... преди 3 години
Когато е да вземат ромале, това интеграция.Когато трябва да работят е тежка дискриминация.
101
36
 
6
 
! Отговори
bolbov преди 3 години
Вярно е че доста роми крадат,например откраднаха ни едни стари пердета,които жената мислеше да ги хвърля.После нашата пред телевизора взе да бълва змии и гущери срещу крадците.Основнни обвинения бяха че са мръсни и черни. Точно в този момент съобщиха за фалита на КТБ и показаха Цветан Василев?!Чудна работа защо така!?Ама той не беше нито черен нито мръсен!Брей а станал голям крадец казаха.Да обаче всички кражби били по закон каза неговият адвокат.Жена ми имаше влог в КТБ !?
100
2
 
58
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Паразитиращи индивиди, с безкрайни претенции за равноправие и без никакво покритие не са желани никъде и в това няма нищо неестествено.
99
2
 
55
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Не разбирам с какво ромеите са повече от хората, та им се отделя навсякъде толкова внимание.Проблемът с интерграцията не е на германците, а техен.
98
1
 
40
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Равни с другите не се става с много претенции, а с много труд.
97
0
 
9
 
! Отговори
Да преди 3 години
До някойДобре! След, като има кастово делене, кой определя, какви касти ще съществуват и това не е ли един вид расизъм? То излиза, че кастата на изпитващите гъдел в ръцете е най- многобройна и само чака наготово!