Дъблин - любимата дестинация за финансовите фирми след Brexit

На второ място се нарежда Люксембург, следван от Франкфурт
2 мар 2021 21:39, Анисия Иванова
1
Дъблин - любимата дестинация за финансовите фирми след Brexit
Снимка: БГНЕС

Дъблин е любимата дестинация за финансовите фирми, които преместват работните си места в Европейския съюз след Brexit, според проучване на консултантската компания EY, цитирано от Bloomberg.

Общо 36 фирми за финансови услуги обмислят да преместят някои британски операции в ирландската столица или вече са го направили, установява проучването, цитирано от Bloomberg TV Bulgaria. На второ място се нарежда Люксембург, който привлича общо 29 компании, следван от Франкфурт, който е успял да привлече 23. Двадесет фирми преместват бизнеса си в Париж, според проучването на EY.

Финансовите фирми обявиха, че около 7600 работни места ще се преместят от Великобритания в блока - увеличение с около 100 от последното проследяване на EY, публикувано през октомври. Почти 1,3 трлн. паунда активи също са се преместили, което е с около 100 милиарда паунда повече от предишния отчетен период.

Някои компании се оттеглиха от Великобритания, докато политиците се опитват да установят колко голям достъп до пазарите на ЕС ще има Лондон. През 2018 г. мозъчният тръст Bruegel заяви, че в крайна сметка градът може да загуби 10 000 работни места в банки и още 20 000 работни места в сектора на финансовите услуги.

Има и други признаци, че някои аспекти на дългогодишното господство на Лондон над европейските финанси се подкопават. Амстердам изпревари Лондон като най-големия център за търговия с акции в Европа. Промяната стана факт след забраната базирани в Европа финансови институции да търгуват в Лондон.

 „Подобна продължаваща несигурност крие риск от разпокъсаност на пазарите, което е неефективно и скъпо за всички потребители на финансови услуги и потенциално уврежда глобалната конкурентоспособност на Обединеното кралство и ЕС“, каза партньорът на EY Омар Али.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


1
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
1
2
 
3
 
! Отговори
Мен преди 3 години
Ми изедоя го...