Фирмите в Чехия тестват служителите си за COVID-19 всяка седмица

Чехите като цяло не могат да напускат окръга, в който живеят
2 мар 2021 14:15, Елка Василева
16
Фирмите в Чехия тестват служителите си за COVID-19 всяка седмица
Снимка: архив, БГНЕС

В Чехия властите наредиха на работодателите да тестват служителите си за COVID-19 всяка седмица.

В предприятия и организации с повече от 250 служители тестването с антигенни тестове ще започне утре. А в петък ще бъдат тествани работещите във фирми, с по-малко от 250, но повече от 50.

Компаниите, които са преминали на дистанционна работа, са освободени от тестове.

Още по темата

Чешките власти, които се борят с най-големия ръст в света на броя на новите случаи на коронавирус, включиха още полицаи и войници в контрола на спазването на новите, затегнати противоепидемични мерки, предаде Ройтерс.

Като цяло хората в страната не могат да напускат окръга, в който живеят.

Точно година след като в Чехия беше регистриран първият случай на коронавирус, властите разположиха около 26 000 полицаи и 3800 войници, които да следят дали се спазва заповедта за триседмично ограничаване на свободата на движение. Предвиждат се изключения само във връзка с пътуването до работното място.

Занималните за предучилищна подготовка затвориха, а присъствените занятия за учениците от първи и втори клас бяха отменени. Останалите ученици в Чехия вече учат от вкъщи.

Премиерът Андрей Бабиш е споделял преди, че без новите ограничения здравната система е заплашена от колапс заради рекордния брой пациенти в тежко състояние.

Чехия е страната с най-много нови случаи на коронавирус на глава от населението през последната седмица. За сравнение този показател е 11 пъти по-висок, отколкото в съседна Германия.

Чешкият премиер обаче е критикуван, че предложените нови мерки не отиват достатъчно далеч, защото заводите остават отворени. Целта на Бабиш е да успокои донякъде общественото недоволство от локдауните, заради които от октомври магазините, които не продават стоки от първа необходимост, ресторантите и развлекателният сектор са почти изцяло затворени, отбелязва Ройтерс. Чешкият министър-председател не се съгласи с призивите да затвори промишления сектор и вместо това предложи по-засилено тестване в заводите.

За това ново, рязко повишаване на заболеваемостта допринасят по-заразните варианти на коронавируса, а бавната ваксинация също не помага за подобряване на положението, отбелязва Ройтерс, цитирана от БТА.

Броят на смъртните случаи, свързани с коронавируса, се удвои в Чехия от средата на декември. Страната вече е на първо място в света по брой починали на глава от населението, сочат данни на Франс прес.
Днес тя вече изпреварва Белгия, която дълго време беше лидер по този мрачен показател. В Чехия смъртните случаи са 191 на 100 хиляди души. В Белгия те са 190. Следват Словения (185), Великобритания (181) и Италия (161).

Регистрираните случаи на коронавирус в Чехия, с население от около 10,7 милиона души, са над 1 милион и 240 хиляди. Починали са близо 20 500 души.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


16
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
13
4
 
3
 
! Отговори
No Covid преди 3 години
Видя се,че тези бошлаф мерки,рестрикции и заключвания не вършат работа.Като има нов вирус на грип,защото КОВИД 19 не съществува,тогава всички онези жизненоспособни млади хора ,продължават да си живеят живота,а се въвежда ограничение само за онези категории хора,които най-лесно могат да развият летален край.И ето им рестрикциите-цяла държава в карантина.Пълен смях.
12
0
 
0
 
! Отговори
Всеки час трябва!!!! преди 3 години
Да!
11
1
 
5
 
! Отговори
merki преди 3 години
Всеки разумен човек щеше да си промени стратегията като види, че въпросните мерки не само не подобряват нищо, ами става и по-зле. Не е логично в Чехия и в Словакия с толкова мерки вече месеци да е зле според тамошните статистики, а в съседните им държави без строги мерки хората някакси живеят почти нормално...То направо човек да си помисли, че с тия тестове ги заразяват. В Словакия например тестваха цялото си население като нямаха почти никакви проблеми, а сега имат.
10
2
 
4
 
! Отговори
Nona преди 3 години
Аз предлагам тестване сутрин-обед-вечер!Ама с всички възможни тестове,не само за ковид
9
2
 
4
 
! Отговори
Странно как преди 3 години
в тези държави, където налагат най-строгите мерки има най-много зараза!Това според мен означава, че мерките дават обратния ефект и трябва да се премахнат възможно най-бързо!
8
2
 
6
 
! Отговори
Mona преди 3 години
Чехите ни надминаха,напълно излискАха легена!!!!
7
1
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
ТЕЯ СВСЕМ ИЗТРЕЩЕХА !
6
0
 
9
 
! Отговори
НОШТ преди 3 години
Глупооста е по хората, не по дърветата! А тест за бременност кога?!
5
1
 
3
 
! Отговори
До Чебурашка преди 3 години
Прав си,ама както върви организацията и доставките на ваксинираните от премъдрият ти крадлив Вожд,това най вероятно ще се случи 2030 година!
4
0
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Чебураш ваксинирай се и в двете уши !За по-голяма защита!
3
2
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Да де,ама в Чехия!!!
2
1
 
8
 
! Отговори
aa преди 3 години
експеримента тече с пълна пара
1
3
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
И какво като... като позволяват да са роби на фашистки режим браво... 500 години подтисничество на нас ни стигат, даже по турско такъв разврат не е имало...