ЕК с предложение за равно заплащане за мъже и жени

Равният труд заслужава и равни заплати
75
ЕК с предложение за равно заплащане за мъже и жени
Снимка: БГНЕС

Европейската комисия представи предложение относно прозрачността в заплащането, за да се гарантира, че жените и мъжете в ЕС получават равно заплащане за равен труд.

В предложението, което е политически приоритет на председателя Фон дер Лайен, се определят мерки за прозрачност в заплащането като например информиране на търсещите работа лица относно заплащанато и право да бъдат запознати с нивата на заплащане на работници, полагащи еднакъв труд, както и задължения за големите дружества да докладват разликите в заплащането на жените и мъжете. С предложението също така се укрепват инструментите позволяващи на работниците да предявяват правата си, и се улеснява достъпът до правосъдие.

Работодателите няма да имат право да питат търсещите работа лица относно заплащането, което са получавали на предишната им работа, и трябва да предоставят свързани със заплащането анонимизирани данни при поискване от страна на работника. Освен това работниците ще имат право на компенсация за дискриминация при заплащането.

Благодарение на нови мерки, отчитащи въздействието на пандемията от COVID-19 както върху работодателите, така и върху жените, които са засегнати особено тежко, ще се повиши осведомеността относно условията на заплащане в рамките на дружеството и ще се предоставят повече инструменти на работодателите и на работниците за справяне с дискриминацията при заплащането на работното място. По този начин ще бъдат взети предвид набор от съществени фактори, допринасящи за съществуващата разлика в заплащането. Това е от особено значение по време на пандемията от COVID-19, която води до увеличаване на неравенството между половете и до по-голям риск от бедност при жените.

Председателят на Европейската комисия Урсула фон дер Лайен, заяви, че равният труд заслужава равно заплащане.

"За постигането на равно заплащане на мъжете и жените имаме нужда от прозрачност. Жените трябва да знаят дали работодателите им ги третират справедливо. Когато това не е така, те трябва да разполагат с правомощия да се борят и да получат това, което заслужават", посочи тя.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


75
Още по темата: мъжежениекзаплащане
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
13
6
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
До Анонимен"Заплатите трябва да се определят от стажа и нивото на експертност."Наред с други. Омръзна ми, някой с 15 години стаж, правил неща, които са изгубени за историята, да получава два пъти повече от мен, при положение че докарвам по 4 пъти повече клиенти и клиенткси пари в компанията.
12
2
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
До Христо Христов"ПП. И в германия има работещи бедни немци. Може и там (в зависимост от критериите) да са милиони."Да уеее ... видиш ли, бачкат за по 500 лева след данъци хората, оставят ги да *** по улиците ...
11
2
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
До Христо ХристовАми това е, че не са и "милиони" а милион ималко отгоре, много от които знаме от къде са ...
10
1
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Аааа не, без такива. На всеки му според заслугите. Това само ще е оправдание, да ми дават съащта заплата, като на някой мързел, дето се паднал да е от противоположния пол.
9
1
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Ще смъкнат заплащането на мъжете за да се изравнят, така и чорбаджиите ще се доволни.
8
0
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Редно е заплащането в България и в Германия да е еднакво.
7
2
 
20
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Изравняването на заплатите по полов признак е дискриминация. Заплатите трябва да се определят от стажа и нивото на експертност. Всичко друго е подстрекаване към дискриминация.
6
0
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Незнам що не обелват и дума за милионите работещи бедни българи
5
1
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
От тоя ЕС бълват само извращения!
4
0
 
17
 
! Отговори
Ken преди 3 години
А директорите на мини изобщо не вземат на работа жени.Какво правим с тях ?
3
1
 
14
 
! Отговори
Ами безраборните преди 3 години
Са основно мъже, а пък на държавна или общинска заплата - основно жени. Може ли Урсулка да коментира кога ще се изравнят?
2
1
 
18
 
! Отговори
Hex преди 3 години
Супер. Искам еднакво заплащане с дамата от снимката.
1
1
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Еми жена ми зима повече пари от мен, кво праим?