Германия удължи локдауна до 28 март

Меркел обеща, че пролетта на 2021 г. няма да бъде като тази на 2020 г.
4 мар 2021 07:08, Елка Василева
21
Германия удължи локдауна до 28 март
Снимка: БГНЕС

Германия удължава ограниченията, наложени заради пандемията от COVID-19, с още три седмици - до 28 март, но ще облекчи някои от тях в районите с относително ниско разпространение на вируса, предаде Асошиейтед прес.

След близо 9 часа разговори германският канцлер Ангела Меркел и премиерите на 16-те федерални провинции се договориха за мерки, които да балансират тревогите от въздействието на по-заразните варианти на вируса и увеличаващите се призиви за връщане към нормален живот.

Първите стъпки вече бяха направени: много от учениците в основните училища се върнаха към присъствени занятия миналата седмица. В понеделник фризьорските салони отвориха отново врати след затваряне от два месеца и половина.

Още по темата

Срокът на действащите ограничения изтичаше в неделя. Вчера Меркел и премиерите на федералните провинции, които имат правомощия да налагат и да отменят ограничения, очертаха план в няколко фази, който ще позволи по-нататъшно разхлабване на мерките. От следващата седмица ще отпаднат още ограничения и ще отворят магазините в райони, които регистрират под 50 нови случая на 100 000 души население в седемдневен период, допълва ДПА. На по-късни етапи ще бъдат отворени терасите на ресторантите, музеите и спортните центрове.

"Това трябва да бъдат стъпки към отваряне, но в същото време стъпки, които не трябва да ни връщат назад", каза Ангела Меркел и отбеляза, че в Европа има много примери на драматично протичаща трета вълна на пандемията.

Меркел обеща, че пролетта на 2021 г. няма да бъде като тази на 2020 г.
В регионите, в които разпространението на вируса е относително ниско, ще отворят магазините за стоки, които не са от първа необходимост, музеите и други учреждения при известни ограничения.

Повечето магазини в Германия са затворени от 16 декември. Ресторантите, баровете, спортните и развлекателните центрове са затворени от 2 ноември, а на хотелите е разрешено да приемат само пътуващи по работа, припомня АП.

При последната среща на Меркел с премиерите на провинциите бе поставена цел за намаляване на броя на новите случаи до 35 на 100 000 души население за седемдневен период, преди да се мисли за разхлабване на ограниченията. Скоро обаче стана ясно, че тази цел е трудна за постигане, особено с разпространението на по-заразния британски вариант на вируса. През последните седмици броят на новите случаи за седемдневен период е над 60 на 100 000 души.

Решенията, одобрени в сряда, предвиждат повече възможности за отваряне на бизнеси в различни фази над целта от 35 случая на 100 000 души за седемдневен период. Решенията включват и механизъм на "спешна спирачка", който предвижда връщане към отменени ограничения, ако седмичният индекс на заразяване надхвърли 100 на 100 000 души население в три последователни дни.

В сряда институтът "Роберт Кох" съобщи, че анализ на близо 25 000 проби е установил наличие на британския вариант на вируса в около 46 процента спрямо 22 процента преди две седмици.

През последните седмици броят на заразените и починалите от коронавирус в Германия намалява. Страната се опитва да ускори процеса на ваксинация, който предизвика многобройни критики заради бавния си ход.

Към вторник, 2 март, 5,3 процента от населението бе ваксинирано с първа доза на ваксината, а 2,7 процента - с двете дози.

Институтът "Роберт Кох" съобщи в сряда за нови 9019 случая на COVID през последното денонощие, с които общият брой на заразените нарасна на 2,46 милиона души. Смъртните случаи за денонощието бяха 418, с които броят на починалите с коронавирусна инфекция в Германия достигна 70 881.
/БТА/

 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


21
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
17
2
 
4
 
! Отговори
Tonita-7 преди 3 години
Стига си удължавала,че няма да тръгнат круизите заради теб!
16
5
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Навсякъде се грижат за здравето на хората си, а при нас-НИЩО, всеки сам да се оправял. Откакто отвориха училищата, бройките се повишават, да преминат незабавно на ДО, какво чакат още?! Бог да ни е на помощ!
15
3
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Добре от "Роберт Кох " препоръчват затваряне при наличието на 50 болни на 100хиляди население за последните седем дни,ние при наличието на над 100 болни на 100 хуляди население отваряме всичко,та се чудя кои са по " умни " ние или Германците?
14
2
 
7
 
! Отговори
Вики преди 3 години
Така ще е, като не взима пример от Тиквата! Само той в целия свят правилно управлява пандемията😂
13
3
 
10
 
! Отговори
До 15 преди 3 години
Боже колко си ***!Прочети малко икономически данни!Виж колко милярда евро са спестили немците последната година!Пари които директно ще се изсипят в икономиката им при отваряне!Колкото повече са затворени те,толкова повече страда икономиката на БГ, бе ***!Всичко що произвеждаме е основно за Европейския пазар!Знаеш ли колко цехове вече са затворени у нас които няма да отворят!Само кръчми ви в главата!
12
6
 
22
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
С това темпо, тия ще фалират преди Гърция. Още 6 месеца локдаун и Германия няма да има смисъл да отваря. Всичко ще е фалирало. Все едно ние сега да отваряме Прама Плевен.... Тия ще влязат в историята с най-голямото икономическо самоубийство.
11
1
 
8
 
! Отговори
до 13 преди 3 години
Кого си победил бе хахахааа.Че то исвен кимуняги еазноцветби друго няма же.А любимия ви неграмотен олиго е архикомуняга.Хахааа...победил.Цървулеее
10
8
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
До до 9сбъднах ги, но по-сладкото е, че победихме комунизма и ви натирихме намайната ви. Единици куманисти се спасиха и станаха олигарси, за което пак сте виновни вие. Яд ли те е, другарче, бихме те като маче у дирек. Слабичко си.
9
5
 
20
 
! Отговори
вай вай ваййй преди 3 години
Тази не случайно са я прекръстили на Изперкел!
8
3
 
9
 
! Отговори
до 9 преди 3 години
Буаш ли яко тоблерони обут в дънки от лидл..банами яко набиваш ли?!?Сбъдна сънищата си.Късметлия
7
12
 
16
 
! Отговори
Хах преди 3 години
В Китай изолираха цял град заради 12 заразени. В Германия се говори за локдаун при 50+ на 100 хил. Тука вече сме 300-400+ на 100 хил. и още ще разпускаме мерките. Сами си правете изводите.
6
6
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
До до 6ходил съм, що. Сега е демокрация и се пътува свободно, а и евтино. Не е като едно време когато само най-лоялните *** другари можеха да пътуват, да ядат тоблерон и да носят хубави дънки.
5
3
 
4
 
! Отговори
до 6 преди 3 години
Ти навярно живееш в паралелна реалност бе ***!Извън България ходил ли си?
4
1
 
31
 
! Отговори
От Врат преди 3 години
Ето това безполово държи мутрата Борисов на власт!
3
19
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
До Анонименкво има да сравняваме. След 45 години съвецка окупация Западна Германия храни Източна Германия. Тука е същото, какви сравнения. След 45 съвецко робство ще ни трябва около век за да се изчистим и станем що годе нормална държава.
2
9
 
21
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
В Германия чекмеджета няма.Държавата дава напълно реални пари на хората. Пиша това, за да не ви хрумне отново да правите сравнения с тук.
1
5
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Браво! По-добре поне до края на годината!